Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 3. 7. 2019.

| Društvo

I ove godine otkazani "Dani višnje" u Prokuplju

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
višnje
Kvalitet višanja dobar, ali otkupna cena niska, foto: Lj. Mitić

Neredovan otkup i niska cena višnje razlozi su zbog kojih su i ove godine otakazne manifestacije posvećene ovom voću - "Dani višnje" i "Toplički sabor višnjara" koji su trebali da se održe 5. i 6. jula u Prokuplju i Velikoj Plani. U Gradskoj upravi Prokuplja kažu da se i ove godine solidarišu sa proizvođačima višnje koji trpe zbog niske otkupne cene.

Miroljub Paunović, predsednik Organizacionog odbora ovih manifestacija, kaže da nisu očekivali poteškoće i ovako niske cene i ove godine. dani višnje prokuplje I ove godine otkazane manifestacije posvećene ovom voću, foto: Lj. Mitić

Sadašnja cena je 30 dinara, možda negde 40, a od toga 20 dinara ide beračima. U situaciji smo da naši sugrađani, koji žive od poljoprivrede, ne mogu da prodaju svoj proizvod ili su ucenjeni niskom cenom, zbog čega bi bilo neljudski da mi slavimo “Dane višnje” - kaže Paunović.

Oblačinska višnja je brend i "crveno blago" ovog kraja, ali će ovako niska cena, smatra Paunović, doprineti da mnogi unište svoje zasade i krenu da se bave uzgojem drugih kultura gde je proizvodnja isplativija.

berba višanja Sve je manje poljoprivrednika koji uzgrajaju višnje, foto: Lj. Mitić Višnja se na teritoriji grada Prokuplja nalazi na površini od blizu 2.000 hektara i skoro 70 % domaćinstava svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

Ranije se sa teritorije Prokuplja godišnje otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona, ali je, iz godine u godinu, situacija na terenu sve teža i sve je manje zasada.

U podjastrebačkim selima koja gravitiraju oko Džigolja i područja od Male do Velike Plane, berba višanja nije ni počela. Šanse da se cena narednih dana poveća su male, jer i tamo gde se uveliko bere, već 3 dana nema otkupa.

Podsetimo, i prošle godine je Grad odlučio da otkaže manifestaciju zbog solidarisanja sa proizvođačima koji zbog niskih cena ne mogu da zarade novac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vasa

    20:43 // 3. 7. 2019.

    Samo glasajte gospodo poljoprivrednici aktuelne napredne lazove,i uzivajte u plodovima svog rada.

  • Tivat

    17:44 // 3. 7. 2019.

    Ako,glasajte i dalje ovu sektu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: