Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 22. 1. 2022.

| Društvo

I ove subote protest u Vranju, okupljanje kod Pošte

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Ekološki protest - Vranje
Okupljanje od 13 sati; foto: M. D.

Ekološki protesti u Vranju biće nastavljeni do ispunjenja preostala tri zahteva - moratorijum na svaki novi rudarski projekat, otvaranje svih ugovora koje je država potpisala sa kompanijama koje grade ili to planiraju i povlačenje svih policijskih prijava protiv građana koji su učestvovali u blokadama, saopštavaju iz Skupštine slobodne Srbije i Saveza ekoloških organizacija Srbije. Pozivaju građane da se danas u 13 sati okupe ispred Pošte, na novom protestu protiv otvaranja rudnika u Klinovcu.

Brisanje Rio Tinta iz prostornog plana Srbije smatraju iznuđenim potezom Aleksandra Vučića i kupovinom vremena do izbora, međutim, kako navode, nisu ispunjena 3 zahteva.

Moratorijum na svaki novi rudarski projekat sve do donošenja Zakona o odgovornom rudarenju, u kojem će se ova oblast potpuno urediti jasnim i transparentnim procedurama učešća relevantnih ministarstava (uključujući Ministarstvo za zaštitu životne sredine), ekoloških udruženja, kao i stručne i naučne javnosti. Smatramo da se samo na ovaj način mogu potencijalno ostvariti projekti koji ne nose rizik za dugoročni opstanak stanovnistva, narušavanje životne sredine, imovine građana i pomažu socio-ekonomski prosperitet države Srbije - piše u saopštenju.

Traže i otvaranje svih ugovora koje je država potpisala sa kompanijama koje planiraju ili već rade u Srbiji, a nanose veliku štetu životnoj sredniji i zdravlju građana i povlačenje svih policijskih prijava građanima koji su učestvovali u blokadama, budući da su, kažu, koristili svoja Ustavom garantovana prava i nisu bili u prekršaju.

Predstavnici Skupštine slobodne Srbije i Saveza ekoloških organizacija Srbije dodaju da se pokazalo da predsednik Vučić reaguje samo na pritiske sa ulice i pozivaju građane da se u subotu, od 13 sati okupe na novom protestu ispred pošte u Vranju.

Osim u Vranju, protesti su najavljeni i u Beogradu, Loznici i Preljini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Baš Čelik

    03:01 // 24. 1. 2022.

    Podeliti im lopate i ašove i pravac na kopanje. Zaludan narod.

  • Istini u oči

    13:13 // 22. 1. 2022.

    Mogli bi npr. da se okupe oko Aleksandrovačkog jezera, da, pošto su posvećeni i brižni ekolozi, pokupe djubre koje je bačeno opet nakon što je letos ona Holandska porodica na proputovanju do Grčke očistila jednu obalu i ostavila nam poruku da se stidimo. Time bi njihov eko-aktivizam bio potvrdjen.
    Mogli bi, ali nije u tome smisao njihovog protesta, zar ne?

  • Zelena tiranija

    12:06 // 22. 1. 2022.

    Vlade nekih zemalja medju kojima je i Nemacka su dale saopstenje da ne potpomazu "ekoloske" proteste u Srbiji. Dakle, vise nije problem samo Rio Tinto vec otvaranje bilo kakvog rudnika u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: