Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:27, 22. 5. 2023.

| Društvo

I pored novih obećanja, Staro groblje i dalje na meti vandala

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Staro groblje, čitateljka (1)
Pored obećanja, situacija na Starom groblju i dalje ista; foto: Čitalac

Pored najava javnih nabavki, planova i formiranje Organizacionog odbora za obnovu i unapređenje položaja, kojima gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obećava da će zaštititi Staro groblje, uz tvrdnje da je u toku rad na projektu za rekonstrukciju nekadašnje kapele, kao i to da je Staro groblje osvetljeno, Nišlije su žalile preko aplikacije “Prijavi problem” da su spomenici i dalje na meti vandala.

Iako su nedavno iz niške policije rekli da u poslednje vreme nije bilo prijava oštećenja Starog groblja, te da su te prijave najčešće samo oko Zadušnica, čitateljka Južnih vesti, poslala je fotografiju, sveže oštećenog spomenika.

Mogu da razumem da su neke nadgrobne ploče pale i polomile se same od sebe, ali mislim da nikakav vetar, niti bilo koja elementarna nepogoda ne može da ih pomera metar ili više. Staro groblje je i dalje meta vandalizma - kaže ova Nišlijka.

Staro groblje, čitateljka Obećanja da će Staro groblje postati Memorijalni kompleks datiraju od 2010. godine; foto: Čitalac Poslednje u nizu obećanja vezanih za Staro groblje jeste da Zavod za zaštitu spomenika i kulture i Zavod za urbanizam rade projekat za rekonstrukciju nekadašnje kapele.

Kapela bi trebalo da postane objekat u kom će raditi radnici Mediane koji će održavati i čuvati groblja. U drugom delu će biti muzejska postavka o svemu što postoji na Starom groblju uz fotografije. Zasada, Staro groblje nije zaključano, otvoreno je 24 sata, a tu je neophodan i video-nadzor i sve što bi moglo da zaštiti - rekla je Sotirovski ranije.

Podsetimo, inicijativa da se Staro groblje pretvori u Memorijalni kompleks datira još iz 2010. godine, a na Portalu javnih nabavki februara ove godine objavljeno je da će se tražiti izvođač radova na sanaciji objekta u okviru groblja.

Ipak, nije precizirano o kom objektu je reč i šta će ti radovi tačno podrazumevati, pa oni koji već dugo apeluju da se reši problem srušenih i spomenika koji se često jedva vide od korova, za više informacija moraju da sačekaju kraj februara, za kada je i najavljena javna nabavka.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    18:56 // 23. 5. 2023.

    Ко краде канте за ђубре...видело би се,да постоји видео-надзор!

  • Citateljka

    08:51 // 23. 5. 2023.

    Hvala Južnim vestima sto su iskoristili moju prijavi problema za ovaj članak. Verujem da ima još čitalaca koji ima svoje pretke sahranjene na Starom groblju, i koje duša boli kada odu ili vide ovako nešto.

  • Var tehnolog

    19:04 // 22. 5. 2023.

    Nema se vremena za posao ,za koji su postavljeni ! Ne fermaju oni ni zive, nece ni mrtve ! Bahati, koji od koga ! Znaju oni dobro, kakav je ovo narod ! Kakav narod,takva vlast !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: