Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 19. 6. 2019.

| Društvo

I pored protesta i nezadovoljstva skoro svi osmaci radili kombinovani test

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Radoje Domanović
Mali maturanti radili kombinovani test iako su juče vikali da "neće prijemni"; foto: JV

Iako su juče protestovali i tražili da im se ukine prijemni zbog “provaljenog” testa iz matematike, mali maturanti iz Niša ipak su izašli danas na prijemni i radili rezervni kombinovani tekst. Iz Školske uprave kažu da u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu nije bilo propusta, a direktorka niške OŠ "Radoje Domanović" ističe da je nemoguće da se "curenje" testa desi u školi.

Osmaci su juče bili na ulici i vikali “nećemo prijemni” zbog odlaganja testa iz matematike koji je kružio dan pred polaganje na društvenim mrežema. Jutros su ipak bili na prozivci i od 9 sati polagali kombinovani test.

Đaci uglavnom kažu da nije bilo teških zadataka, ali i da su odlučili da rade test da bi imali što više bodova za željenu školu. skola Ipak izašli na prijemni; Ilustracija; foto: A. K.

Nisam se specijalno pripremala za ovaj test i nije mi bilo teško da sve uradim. Malo mi smeta što je ispit iz matematike odložen, jer sam planirala da idem na more - kaže maturantkinja iz škole "Radoje Domanović".

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da je izlaznost 98% i da većih problema nije bilo. Pred njima je bio "rezervni" test, a Gejo kaže da je tako iz predostrožnosti, jer se u javnosti polemisalo da je i on bio vidljiv na društvenim mrežama.

Deca ne mogu da overe osmogodišnje školovanje ako ne izađu na završni ispit po Zakonu o osnovama sistema, a niko nema pravo da krši zakon. Prema tome moraće da izađu svi na završni ispit. Ja mislim da će u Nišu biti regularna izlaznost, za srpski jezik je izlaznost bila 97 % , verovatno nisu izašla deca koja su se odselila, koja su bolesna. Ali to je visoka izlaznost i nadam se da će biti isto i danas - priča Gejo.

Direktorka Osnovne škole "Radoje Domanović" Dušica Tričković kaže da je svih 74 učenika jutros došlo na testiranje i da je sve prošlo bez problema, kao i da je procedura prilikom preuzimanja testova i jutros ispoštovana do detalja.

Testovi su preuzeti u 7 ujutru uz pratnju predstavnika MUP-a, dovezeni u školu i čuvani na posebno određenom mestu za čuvanje testova dok ispit ne počne. Deci su potom podeljeni testovi, rezervni testovi za kombinovani test, tako da se nadamo da će pre svega učenici uraditi dobro - dodaje Tričkovićeva.


I pored stroge procedure test "procureo"

Iako je utisak načelnika Školske uprave koja "pokriva" Nišavski, Toplički i Pirotski okrug da je ovogodišnja mala matura "korektnija nego ikad", jer u ovim okruzima nije bilo nikakvih propusta - test iz matematike je "procureo" i čak kružio društvenim mrežama, pa će deca zadatke raditi sutra. Tričković Direktorka kaže da je nemoguće da test "procuri" iz škole; foto: JV

Zasad su za to "optužene", kako je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević - "tri žene", a direktorka niške OŠ "Radoje Domanović" pojašnjava da je nemoguće da se to dogodi u školi, jer je procedura vrlo jasna.

U 7 ujutru svako od direktora škola ide u Školsku upravu i preuzima određeni broj testova, koliko je potrebno za njegovu školu i nekoliko testova viška u slučaju da se desi neka greška. Testovi su zapakovani u specijalizovanim kesama koje ne mogu da se otvore, a da se ne primeti. Testovi nikada nisu sami sa nekom osobom, sa direktorkom škole ili sa bilo kim. Testovi se prenose u školu uz pratnju policajca koji je sve vreme prisutan, čak i dok su testovi odloženi u sefu - priča direktorka.

Kada dođe supervizor koji je iz druge škole i prati kompletna dešavanja i proceduru ispita, ističe, on proverava još jednom da li su svi testovi zatvoreni i da li je sve u redu i to je treća osoba u lancu koja kontroliše regularnost testova pred ispit. Tek nakon prozivke učenika, uz pratnju supervizora i policije, dodaje, direktor škole iz sefa donosi testove i otvara ih pred učenicima i 7 članova dežurnih nastavnika.

Nemoguće da se u tom lancu testovi otvore, a da se to ne primeti. Taj lanac je potpuno zatvoren, regularan i čist i bezbedan i možemo sa sigurnošću tvrditi da je u tom lancu nemoguće otvoriti, a ne primetiti da je nešto neregularno - napominje direktorka.

I Gejo ističe da je procedura slična i pre nego što testove preuzme škola - da je u Školskoj upravi stalno policija koja kontroliše da se dopremljeni testovi bezbedno smeste i u njihovoj pratnji ih direktori i nose u škole.

Kako je onda moguće da test "procuri", što nije prvi put da se događa, Gejo nije mogao da objasni.

To ne bih znao, nemam tu informaciju, meni je važno da su naši okruzi “čisti”, ali jesu nam napravili dupli posao - dodaje Gejo.

Da je ovih dana bilo stresno za osmake kaže i direktorka škole Tričković, ali napominje da su nastavnici bili pribrani i da su pomagali deci kojima je ovo prvi ispit u životu da se fokusiraju se i što bolje reše testove za koji su se pripremali cele godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • кои биЈо требају

    07:53 // 20. 6. 2019.

    Све ово је страшно и недопустиво,као што је и ненормално да има много петица,које очигледно нису заслужене.Критеријуми се морају мењати,изборни предмети избацити,одељења смањити,наставници контролисати,а родитељи треба да схвате да је наставник светиња и да не врше притисак на њега.Ја сам родитељ детета,које је шести разред И ЈА САМ ПОЛАГАО ПРИЈЕМНИ ЗА ГИМНАЗИЈУ И ФАКУЛТЕТ и није било проблема.

  • Ouzo

    21:56 // 19. 6. 2019.

    Po ovima,ispade da je i bolje sto se ova svinjarija desila!

  • Anastasija Marković

    16:38 // 19. 6. 2019.

    Pošto im nije uspelo da animiraju građanstvo, pa onda studenti im nisu dali legitimitet, sada su se čelnici kupus opozicije okrenuli maloletnim učenicima, a oni su zbog ustupaka koji su im obećani srljaju bez razmišljanja o posledicama.

    • Gaga

      18:34 // 19. 6. 2019.

      Sram te bilo! Jadan je način na koji zarađuje sendvič.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: