Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 25. 1. 2019.

| Društvo

I profesori niškog Univerziteta podržali građanske proteste

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
protest
Neki od profesora su i šetali na prethodnim protestima; foto: V. K.

Sve duži je spisak univerzitetskih nastavnika i saradnika koji podržavaju građanske proteste koji se nedeljama održavaju u Srbiji, a svoje potpise na proglas stavili su i niški profesori. Od preko 250 potpisnika, više od 50 ih je sa niškog Univerziteta, najviše sa Filozofskog fakulteta.

Spisak profesora koji podržavaju proteste "1 od 5 miliona" za manje od 24 sata skoro je dupliran. Objavljen je sa oko 100 imena univerzitetskih predavača i od tada se stalno dopunjava. U trenutku objavljivanja teksta njih 56 je sa niškog Univerziteta, a trenutno je jedini dekan iz Niša koji daje podršku protestima dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović.

Osetila sam to kao svoju moralnu obavezu. Ja ću uvek biti tamo gde su moji studenti, tamo gde su moji profesori. Uvek ću da se borim protiv svakog oblika diktature, silovanja medija i kao sociolog, i kao profesor, i kao majka, i kao baka - ističe Jovanovićeva.

protesti jovanovic Profestor Filozofskog Zoran Jovanović bio jedan od govornika na prošlom protestu u Nišu; foto: V. K. Među 14 fakulteta niškog Univerziteta najviše je na spisku profesora i asistenata sa Filozofskog, njih 34 trenutno, a dekanica Jovanović kaže da je to i logično jer je to “društveno-humanistički usmeren fakultet”, te da su posebno sociolozi, psiholozi, filozofi “ti koji bi trebalo da odgovaraju za moralni i nacionalni kredibilitet”.

Podatak u 14 sati: podršku je dalo i po 5 profesora Fakulteta umetnosti, Pravnog i Mašinskog, 4 sa Ekonomskog, 2 sa Prirodno-matematičkog fakulteta, a jedan je potpisnik sa Pedagoškog fakulteta u Vranju.

U novom proglasu nastavnici i saradnici beogradskog, novosadskog, niškog i kragujevačkog Univerziteta napominju da je neophodno da u ovom trenutku podrže “sve vidove otpora autokratskom režimu, koji zloupotrebljava oruđa vlasti i produbljuje društvene razlike ugrožavajući socijalnu sigurnost svih građanki i građana”.

Aktuelne proteste vidimo kao izraz građanske neposlušnosti koji za cilj ima strukturnu promenu sistema vlasti i demokratizaciju društva. Naša misija je javna, mi imamo obavezu da zaštitimo javni interes, mi pripadamo svima, mi pripadamo društvu - poručuju u proglasu.

Objašnjavaju i da su dužni da dignu svoj glas, jer “građani Srbije zaslužuju bolje od onoga što im nudi ova vlast”, ali i zbog “moralne obaveze prema studentima da neguju slobodno mišljenje, slobodno izražavanje, pravo na istinito informisanje, kulturu dijaloga.”.

Prvi su proteste podržali sa Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a juče su im se pridružili kolege i drugi.

Podsetimo, protesti su počeli krajem novembra u Beogradu, a “talas” se proširio na celu zemlju, pa se već neko vreme održavaju i na jugu. Sinoć se po peti put protestovalo u Kuršumliji, večeras će se nezadovoljni građani okupiti u Nišu, Vranju i Žitorađi, a u subotu u Prokuplju, Pirotu i možda Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Za Smuka

    07:41 // 26. 1. 2019.

    Istina boli gospodine ili gospodjo sta ste vec,ucila Sam ispite za desetke bila vredan i pre svega posten student, ali sam kao nagradu uvek dobijala manje ocene da ne bi bila konkurencija njihovoj deci ili rodjacima za posao na fakultetu,zbog cega protestuju kada im je Drzava dala luksuzne kancelarije i velika primanja a bivsi studenti su na birou ili nekoj tezgi na buvljaku sta hoce vise of toga!

    • Smuk

      16:28 // 26. 1. 2019.

      Za... ne znam ko si :
      Možda si dobijala 10-ke za lepotu... ali sudeći po tvom komentaru i pismenosti , načitanosti itd TI im sigurno nisi bila konkurencija ... jedino , možda u tvom snu !
      Čitaj Azbuku - za početak , pa pravopis i gramatiku a do upisa na Med. fak. čeka te dug put !
      Živa bila i uči - lepota je prolazna ali nešto drugo je beskonačno - reče
      A. Ajnštajn. I tu nema pomoći !

    • Marko

      19:14 // 26. 1. 2019.

      Grešite, gospođo. Manje ocene ste dobijali zbog nedostatka pismenosti.

    • Najbolji student

      12:38 // 28. 1. 2019.

      Marko i Smuk su jedna ista osoba pogledajte stil pisanja podseća na neke komentare iz ranijih tekstova gde je potpisnik neko treći, istina boli gospodine lepo vam je rečeno odavno je bila 2000!

  • Koleginica M. C.

    00:32 // 26. 1. 2019.

    Svi znamo šta je postao Filozofski fakultet. Sa takvima nema boljitka.

  • Lepi

    22:03 // 25. 1. 2019.

    Dok ne potpišu profesori POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA U KRUŠEVCU UNIVERZITETA U NIŠU smatram ovo potpisivanje ništavnim jer su to akademske gromade koe če da naprave dole repa gore kupus -

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: