Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 11. 1. 2019.

| Društvo

I republička inspekcija zabranila radove na MHE u Rakiti

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Cevovod ne sme da se nalazi u koritu velikih voda
Cevovod ne sme da se nalazi u koritu velikih voda; foto: Lj. F.

Nakon što je opštinska Građevinska inspekcija stopirala radove na izgradnji mini-hidroelektrane u selu Rakita, isto je učinila i Republička inspekcija za zaštitu životne sredine koja je podnela i prijavu protiv investitora. I u ovom slučaju investitor najavljuje žalbu.

Prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode, što je u suprotnosti sa rešenjem Zavoda za zaštitu prirode koje je investitor dobio 12. septembra prošle godine.

Nije dozvoljeno ukopavanje i uklanjanje vegetacije u okviru prirodnih korita za veliku vodu, kao i njihovo postavljanje iznad Rakitske reke i njenih pritoka - stoji u uslovima koje je investitor dobio od Zavoda.

Kako je investitor postupio suprotno, inspektori su doneli rešenje o zabrani izvođenja radova, a postavljene cevi će morati da izvadi. Istovremeno protiv investitora će biti podneta i odgovarajuća prijava. Po prijavi građana reagovala inspekcija Po prijavi građana reagovala inspekcija; foto: printcren

Investitor Goran Belić kaže da će se žaliti i na ovo rešenje, jer smatraju da je ono nezakonito.

Mislimo da smo u potpunosti ispoštovali sve uslove koji su nam dati. Tamo piše da se ne sme cevovod stavljati u korito velikih voda, ali se ne kaže koje su to vode, da li su to jednogodišnje, dvogodišnje ili petogodišnje vode. Verovatno smo u stogodišnjim ili hiljadugodišnjim - kaže Belić.

Po njemu zabrana je paušalna, jer se ne zna po kojim kriterijumima je doneta.

Međutim, iako se u uslovima Zavoda za zaštitu prirode ograničavaju samo na “velike vode”, u vodnim uslovima koje je izdao Vodoprivredni centar "Morava" pod tačkom 11. stoji da “trasa cevovoda se ne može projektovati i graditi duž toka reke u rečnom koritu za veliku vodu, koje je određeno urezom stogodišnjih voda”.

Podsetimo, Građevinska inspekcija takođe je stopirala radove na postavljanju cevovoda jer je pronašla niz nedostataka prilikom izgradnje.

Početkom nedelje kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je u u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu, a policija još nije utvrdila uzrok požara.

To je još jedan u nizu događaja u malom selu u babušničkoj opštini, nakon tuče obezbeđenja i meštana, pronalaska bombe u selu, akcija vraćanja reke u korito, pobune meštana protiv izgradnje i konstantnih protesta.

Ipak, svi ovo događaji ni po treći put nisu naterali odbornike vladajuće koalicije lokalne Skupštine u Babušnici da raspravljaju o stanju u selu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Калча

    19:49 // 11. 1. 2019.

    Сећате ли се тврдње како нема потребе за тампоном јер је корито садржи тампон материјал. На слици се види само камење а камен може бити тампон само за будалу или за онога ко хоће да ућари материјал за тампон и трошкове копања. Како се такав зове и у народу и у Кривичном законику – зна се. Е сад ко таквог штити (ако таквог има) и сам је такав. Тако бар каже она староставна.

  • Milisav

    17:09 // 11. 1. 2019.

    A, šta je sa paljevinom ? Dokle je istraga stigla ?

    • Stojko

      22:10 // 11. 1. 2019.

      Optužiće meštane.

    • Aleksandar Đorđević

      10:52 // 12. 1. 2019.

      Ma palili Badnjak, pa se to rasplamsalo....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: