Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 2. 6. 2023.

| Društvo

I škole na jugu pred izazovom - kako organizovati kraj školske godine za 4 dana

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Škola Radoje Domanović
Đaci ranije završavaju drugo polugodište; foto: V. Milić

Danas je u svim osnovnim i srednjim škola stigao dopis da se školska godina, zbog tragedija koje su se dogodile, završi u utorak, 6. juna. Do tada je ostalo još 4 dana i to sa vikendom, što predstavlja pravi izazov za direktore niških srednjih i osnovnih škola. Napominju da će postupati prema smernicama Ministarstva, da ni jedno dete neće biti oštećeno, ali i očekuju sastanak na kome bi se konkretizovale i pojasnile neke od smernica.

Iako se školska godina završava sledeće nedelje, kako su saopštili iz Ministarstva prosvete, škole mogu da nastave sa radom do 20. juna i za učenike koji to žele, kako bi popravili ocene.

U tom periodu biće realizovana i dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada. Učenice Podsticanje socijalnih i emocionalnih veština učenika; Ilustracija; Foto: EU info centar

Podsticanje socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti - naveli su u saopštenju.

Direktorka OŠ "Radoje Domanović" Dušica Tričković kaže da su već godinama kroz različite projekte usavršili socijalne i emocionalne radionice za koje se odvaja po deo časa, ali da će ih sada dodatno intezivirati. Ipak, sve ostalo su novine koju će u kratkom roku morati da ispoštuju.

Ja se nadam da ćemo dobiti i neke konkretnije smernice i upustva od Ministarstva i da će nam to olakšati rad i završetak nastavne odnosno školske godine, kao i da ćemo imati vremena da se reorganizujemo i postupimo po uputstvima Ministarstva - rekla je direktorka.

Ono oko čega su im potrebna konketnija uputstva jesu pitanja koja se tiču roditelja, kada organizovati sastanke i uputstvo kako razgovarati sa njima.

Da li će škole imati priliku i da nadoknade neke lekcije ili to važi samo za dopunsku i dodatnu nastavu, da li će se poštovati pedagoška norma, od koliko do koliko će deca biti u školi, pre svega zbog bezbednosti i održivosti sistema u školi - neka su od pitanja koje postavlja direktorka.

Ipak, veruje da će dobiti dodatna pojašnjenja, a ukoliko bude drugačije, postupaće u skladu sa autonomijom koju škola ima i u dogovoru sa roditeljima, koje smatra neophodnim pertnerima u ovakvim okolnostima. jjj.jpg Đaci OŠ "Dušan Radović" moći će da završe sve planirane aktivnosti; foto: JV

Takođe, ističe i da očekuje sastanak na kom će direktori svih škola moći bolje da se organizuju i privedu školsku godinu kraju.

Ista očekivanja deli i direktor OŠ "Dušan Radović" Miodrag Plavšić.

Očekujem da će već u ponedeljak biti sazvan Aktiv direktora na nivou Nišavskog okruga, da se konkretizuju neke stvari, a sve planirane aktivnosti, ekskurzije aktivnosti u prirodu, dopunska i pripremna nastava će biti nastavljene - rekao je Plavšić.

Što se produženog boravka tiče, kaže da su prema smernicama Ministarstva u obavezi da anketiraju roditelje, te da o tome treba da se razgovara na sastanku. deca djaci KOSTA Razmatra se produženi boravakr; Ilustracija; foto: A. Kostić

Potrebno je da se sve smernice konkretizuju, jer one jesu dovoljne za manje škole sa oko 80 učenika, ali za moju sa preko 1.300 učenika neophodna je još složenija organizacija - rekao je Plavšić.

Povrh svega i kratkog roka, direktori su saglasni da deca neće biti ni u kom slučaju oštećena, kao i da će raditi u njihovom najboljem interesu.

Inače, Zaključak da se školska godina završi ranije Vlada Republike Srbije usvojila je juče, dok je Ministarstvo prosvete dopis sa smernicama prosledilo danas, uz apel da je upravama škola na raspolaganju za pojašnjenja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    16:58 // 2. 6. 2023.

    Polako, bez panike, savetujte se sa Vučićem, rešiće on ovo kao što je rešavao mnogo ozbiljnije izazove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: