Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 4. 3. 2020.

| Društvo

I tri godine od uvođenja, dešavaju se problemi sa očitavanjem zdravstvenih kartica

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
knjizica
Kartice umesto da olakšaju, često otežaju proceduru; foto: JV

Da im se dešavaju neprijatnosti kada odu kod lekara jer im na šalteru ne očitaju ispravno podatke sa zdravstvene kartice, kažu neke Nišlije i objašnjavaju da u tim situacijama moraju da opet dolaze i dokazuju da imaju uplaćeno osiguranje ili izmenjene podatke. U RFZO-u objašnjavaju da dolazi do nesporazuma jer pojedine zdravstvene ustanove ne koriste njihov web servis, ili ga koriste nepravilno.

Kartonske zdravstvene knjižice, na koje su se lepile markice, zamenjene su plastičnim zdravstvenim knjižicama sa čipom 2017. godine. Na početku su se često dešavale greške, jer se sistem “uhodavao”, ali građani koji se javljaju Južnim vestima kažu da i dalje postoji veliki problem sa očitavanjem kartica.

Nišlijka Maja M. kaže da joj se nedavno desilo da, kada je otišla kod lekara sa visokom temperaturom, nije mogla da otvori bolovanje zbog problema sa očitavanjem kartice.

Zaposleni na šalteru za prijem knjižica, kažu:" Vi ste na budžetu. Poslednji podatak iz 2018". Ja im kažem da nisam. Regularno sam prijavljena i imam validnu zdravstvenu knjižicu. Jedva odem do socijalnog. Žena na šalteru mi proveri i kaže:" Sve je u redu. Sistem pokazuje da ste prijavljeni i od kog datuma, ali obzirom da sam Vam očitavala knjižicu, to će kod njih u sistemu da se pojavi od sutra. Odštampaću Vam izvod za svaki slučaj da Vas ne vraćaju. To su mogli i oni da urade, a ne da Vas šalju ovamo"... - objašnjava situaciju ova Nišlijka.

kartice foto: RFZOKaže da je mislila da je sve rešeno, ali kada je otišla na kontrolu opet se javio problem sa očitavanjem. Ipak, napominje, nekako su rešili problem jer je imala potvrdu.

Sramota je da u 21.veku u eri informatike, neko kome je to posao ne zna ili neće da očita knjižicu, a to mu je posao i za to prima više nego pristojnu platu za naše uslove - kaže ova Nišlijka.

U niškom Domu zdravlja kažu da je, ako se uzme u obzir da na dnevnom nivou imaju od 3.000 do 5.000 pacijenata, veoma mali procenat osoba kod kojih se evidentira neslaganje ili neispravnost podataka u zdravstvenoj knjižici.

Sva uočena neslaganja i neispravnosti podataka u zdravstvenoj knjižici osiguranika otklanjaju se na dnevnom nivou zahvaljujući dobroj saradnji između informatičara Doma zdravlja Niš i filijale RFZO-a u Nišu, bez vraćanja pacijenata. U izuzetno retkim prilikama, kada je to neophodno, pacijent se upućuje na filijalu RFZO-a i nije mu uskraćena neophodna zdravstvena zaštita - kažu u Domu zdravlja.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju, kada osiguranik promeni osnov osiguranja ili adresu prebivališta, da se vrši sinhronizacija podataka i da se oni upisuju na čip kartice.

Međutim, i bez toga, svi promenjeni podaci su vidljivi na veb servis-u koji koriste zdravstvene ustanove, a osigurano lice koje to želi, može otići na šalter matične filijale Republičkog fonda kako bi izvršilo sinhronizaciju zdravstvene kartice sa podacima iz matične evidencije Republičkog fonda.

Napominju da putem aplikacije "KZO čitač" nije moguće sinhronizovati podatke, ali da se kroz tu aplikaciju unosom PIN-a iz baze Republičkog fonda povlače svi najsvežiji podaci, dok se bez unosa PIN-a dobije samo najsvežiji podatak o overi.

Iz napred navedenog proizilazi da pojedine zdravstvene ustanove ne koriste web servis, ili ga koriste nepravilno, te dolazi do nesporazuma sa osiguranicima - kažu u RFZO.

Podsetimo, od oktobra 2017. uvedena je automatska overa zdravstvenih kartica, a rok za zamenu zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja je 31. decembra 2020. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olja

    23:45 // 7. 4. 2020.

    Svaka promena osnova osiguranja kao i adrese, zahteva sinhronizaciju KZO sa novim podacima, a to znači fizički odlazak na šalter RFZO-a . Naša digitalizacija!

  • Amam

    18:33 // 4. 3. 2020.

    Pa sto im neko ne pokaze kako da koriste taj famozni web servis "pravilno"?? To su problemi kad rade neškolovani sns kadrovi

  • Verko

    14:36 // 4. 3. 2020.

    Era informatike je bila 80ih godina prošlog veka. Svi problemi vezani za to su u normalnim zemljama rešavani tada. Nemojte da ste u zabludi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: