Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 10. 1. 2018.

| Društvo

I u Aleksincu proglašena epidemija malih boginja

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Male boginje
Zasad potvrđeno da je 11 ljudi obolelo, a za dvoje se sumnja; foto: arhiva JV

Na teritoriji aleksinačke opštine zasad ima 11 obolelih od malih boginja, navode na sajtu Doma zdravlja, a za još dvoje se sumnja da imaju morbile. Odsek za epidemiologiju u Aleksincu je zbog toga proglasio epidemiju.

Oboleli su sa teritorije 8 naseljenih mesta - iz Aleksinca, Tešice, Lipovca, Grejača, Aleksinačkog Rudnika, Radevca, Moravca i Žitkovca.

Od 11 obolelih, 3 osobe su kompletno vakcinisane, navode u Domu zdravlja, a ostali nisu primili vakcinu, pojedini nisu revakcinisani ili se njihov status ne zna. Za one koji su primili vakcinu, a ipak su zaraženi morbilima, u Domu zdravlja kažu da verovatno imaju problem sa imunitetom.

Verovatno nisu dale adekvatan imuni odgovor na vakcinu iz raznih razloga, te nemaju stvoren imunitet, a i vakcina štiti oko 99 % vakcinisanih, nikada ne može da zaštiti apsolutno sve - dodaju u Domu zdravlja.

Kažu i da shodno epidemiološkom stanju na terenu, očekuju nova oboljenja narednih dana, kod onih koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

Podsećaju i da je jedno dete u Nišu nedavno preminulo od posledica malih boginja, sa teritorije Opštine Aleksinac.

Pošto je do epidemije na teritoriji opštine Aleksinac došlo preko kontakata sa obolelima iz Niša, i pošto se radi o veoma zaraznoj bolesti, očekujemo širenje epidemije, a posebno su ugrožene nevakcinisane i nekompletno vakcinisane osobe kod kojih je imunitet nedovoljan i kratkotrajan - pojašnjavaju u Domu zdravlja.

Apeluju na roditelje da redovno vakcinišu decu.

Podsetimo, u Nišu se virus morbila ubrzano širi, te ja za samo par nedelja broj obolelih od 14 porastao na 87. Epidemija je nedavno proglašena i u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: