Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 30. 10. 2018.

| Društvo

I u Nišu i Aleksincu danas protesti zbog nevraćanja smanjenih penzija

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
sud
Protest u parku preko puta Suda i pozorišta; foto: arhiva JV

Zbog toga što su im smanjivali penzije 2014. godine, a u međuvremenu im nisu vratili ono što im je, kako kažu, oduzeto, ali i zbog toga što Ustavni sud ćuti o zahtevu da se oceni ustavnost smanjenja penzija, nekoliko udruženja penzionera sa sindikatima organizuju protest danas u 16 sati u parku preko puta Osnovnog suda u Nišu i ispred Suda u Aleksincu.

Penzioneri navode da vlast ignoriše član 58 Ustava Srbije koji kaže da je penzija imovinsko pravo, pa traže da im se vrate smanjene penzije i to uz zakonsku kamatu.

Očekivali smo da će predstavnici vlasti biti moralni i odgovorni i da će reći „morali smo da lažemo da nećemo pa smo smanjili penzije ali evo sve vraćamo, kako član 58 Ustava Srbije reguliše, sa kamatom. Ne možemo odjednom ali za 4 godine vraćamo i neće se više ponoviti jer ekonomija sjajno napreduje, ušli smo u zlatno doba. Umesto toga ćutanje, manipulacije i podela penzionera, jer deo će dobijati dodatak uz penziju i novčanu pomoć a deo ne - saopštavaju penzioneri.

penzioneri Traže zarađeno; foto: A. KostićVlast penzionere upućuje na parnične sporove, visoke sudske takse i neizvesne presude, tumače penzionerska udruženja, pa time računaju da da većina oštećenih penzionera neće pokrenuti sudske parnice za naknadu štete, a da će deo preminuti. Sve to nazivaju “nemoralnom koncepcijom navodnog očuvanja javnih finansija”.

Opstrukcije Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim je oštećeno preko 850.000 penzionera i naslednika oštećenih penzionera koji su preminuli. U Ustavnom sudu Srbije se preko tri godine kisele inicijative za ocenu ustavnosti i akt poslanika Narodne skupštine Srbije o pokretanju postupka ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Svojom opstrukcijom Ustavni suda nas sprečava da se obratimo Evropskom sudu za ljudska prava - navode penzioneri.

Dodaju i da su osiromašili neusklađivanjem penzija od 2012. do 2018, pa “iako su od 2015. do 2018. godine penzije usklađivane za ukupno 7,9 % one i dalje zaostaju za inflacijom 15-20 %”.

Traže od Vlade da predloži zakon kojim bi im bile vraćene penzije, od Ustavnog suda da konačno oceni ustavnost smanjenja penzija, a od Radio televizije Srbije da u svojim programima omogući pristup sindikatima penzionera sa drugačijim stavovima od aktuelne politike za reformu penzijakog sistema Srbije.

Protest u parku na niškom Sinđelićevom trgu organizuju Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije su uz podršku Vojnog sindikta Srbije, Policijskog sindikata Srbije, Udruženih sindikata Srbije Sloga, sindikata penzionera Nezavisnost i drugih organizacija.


Savez za Srbiju: SNS je osiromašio 76.000 niških penzionera

Današnji protest penzionera i sve njihove zahteve podržao je i niški ogranak opozicionog bloka Savez za Srbiju. oni navode da su penzioneri oštećeni i njihova prava uskraćena, ali i da vlast manipuliše penzionerima i javnošću.

Aktuelna vlast godinama unazad obmanjuje penzionere obećanjima o povećanju penzija, ne vodeći računa o inflaciji i sve manjoj kupovnoj moći. SNS je osiromašila 76.000 niških penzionera, neusklađivanjem penzija i urušavanjem penzionog sistema, ignorisala ustavne obaveze povraćaja delova penzija koji nisu isplaćeni po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija - navode iz SzS.

Iz Saveza za Srbiju dodaju i da su danas penzioneri ti koji trpe pogubne greške Vlade, a zajedno sa mladima koji nemaju posao "snose najveći teret finansiranja i njihovih sopstvenih porodica i sebe lično".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Daliborka

    12:16 // 31. 10. 2018.

    Pa tuzite Apelaciji.. Tamo ce ce te dobiti nista.Primaju plate i seme se do mile volje. Gledaju iskljucivo svoj interes i nista vise.Najuriti ih.

  • Prcko

    20:07 // 30. 10. 2018.

    Penzioneri drze ove na vlasti jos od 90-tih. Nije li njihov vodja Krkobabic neki funcioner vlasti? Starija generacija je potomstvu ostavila razorenu drzavu i ekonomiju da sada potomci zive u siromastvu u odnosu na druge narode Evrope. Kako su posejali tako sad i zanju, greota samo za mlade sto nemaju zivot dostojan coveka u rodjenoj zemlji pa moraju da odlaze.

    • dosta vise

      06:34 // 1. 11. 2018.

      Slusaj,Prcko,ucini nesto i izadji na glasanje.Boli vas uvo kad su izbori,vas to ne interesuje,pa posle vam svi krivi.Penzionera je mnogo manje,nego mladih,a i ne glasaju svi penzioneri za ove.Ubedi babu i dedu,roditelje da glasaju kako ti mislis.Ucini nesto,a ne da su ti sve drugi krivi.

  • Ouzo

    16:54 // 30. 10. 2018.

    Zelim vam uspeh,ali sam skeptik po pitanju trajanja protesta!Jednostavno,ignorisace vas,gradski sns mediji sturo ce izvestavati i ocekujte satanizaciju!Da vam se pridruze deca i unuci,koje svojom bednom penzijom izdrzavate i skolujete,bila bi druga prica!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: