Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 22. 5. 2019.

| Društvo

I u Opštini kažu da fabrika zagađuje vazduh u Surdulici, iz "Knaufa" poručuju da ne treba da brinu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
fabrika Knauf
I u opštini traže da se fabrika iseli ili ugradi filtere, ali iz "Knaufa" tvrde da ne zagađuju vazduh i da nema razloga za brigu; foto: "Knauf Insulation"

Osim Surduličana koji su protestovali i traže da se iz njihovog komšiluka iseli fabrika za koju tvrde da zagađuje vazduh i predsednik Skupštine Novica Tončev kaže da su nadležni iz Opštine vanredno merili kvalitet vazduha i da su svi rezultati bili jako loši. Zato najavljuje sastanak za početak juna na kome bi trebalo da donesu neko rešenje. Ipak, iz fabrike Knauf Insulation tvrde da nema razloga za brigu, jer poštuju stroge ekološke standarde.

Fabrika za proizvodnju izolacionih materijala se nalazi u Belom Polju, na samo 2 km od centra Surdulice, a građani ističu da štetne materije koje izlaze iz pogona utiču na sve više obolelih od kancera u ovoj Opštini. Zbog toga su Surduličani više puta protestovali.

Predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev kaže da je borba protiv zagađenja životne sredine, za koju je "krivac" fabrika Knauf Insulation, počela još pre dve godine kada su sakupili oko 6.000 potpisa da se ona iseli iz ovog kraja. Formirali su i Savet zainteresovanih strana i prva odluka je bila da vanredno mere kvalitet vazduha na teritoriji Opštine.

Lokalna samouprava je odvojila negde oko 5 miliona za vanredna merenja. Pre dve godine smo počeli merenja i u kontinuitetu se to radi. Kad oni vide instrumente kad ih postavimo oni smanje proizvodnju ili ne rade, pa smo onda krili te instrumente po tavanima, u centru grada, svuda, da bi merili. Merenja su pokazala vrlo loše rezultate i o tome smo upoznali i Agenciju za zaštitu životne sredine i Ministarstvo. Od njih nikakve odgovore nismo dobijali. Oni nam dostavljaju neka merenja gde su im dobri rezultati, međutim građani osećaju da nije dobro - pojašnjava Tončev.

U dogovoru sa građanima koji protestuju, a koji su se okupili u grupu "Udahni duboko", kaže Tončev, odlučili su da u prvoj nedelji juna organizuju zajednički sastanak sa predstavnicima fabrike, inspektorima, Ministarstva i Agencije zaštite životne sredine. Dogovorili su se, dodaje Tončev, da građani do tada pauziraju sa protestima.

Na tom sastanku ćemo svi da iznesemo svoje argumente i postavićemo uslove. Mi nemamo ništa protiv stranog investitora, niti lično protiv Knaufa, niti da rade u našoj opštini, ali mora da rade po svim propisima Evropske unije - da ne zagađuje životnu sredinu, vazduh, zemlju i vodu. Videćemo tada kako oni misle da to urade, da li će da ugrade filtere ili šta će da urade - dodaje Tončev.


"Građani Surdulice i okoline nemaju razloga da budu zabrinuti"

Da različita merenja dosad ni jednom nisu pokazala da materije prelaze maksimalno dozvoljene vrednosti, kao i da fabrika zadovoljava stroge ekološke standarde Evropske unije, pa čak i one koji će se primenjivati tek za dve godine, ali i da koriste najsavremenije tehnologije u proizvodnji - tvrde u Knauf Insulation.

Zato poručuju građanima Surdulice i okoline da zbog njihovog poslovanja ne treba da budu zabrinuti ni po kom osnovu.

Fabrika Knauf Insulation u Surdulici koristi najbolju raspoloživu tehnologiju, predstavlja jedno od najcenjenijih imena u svetu termoizolacije, a od kako je prisutna u Srbiji pa sve do danas, uložila je preko 30 miliona evra u svoje pogone. Pitanje standarda, kvaliteta, brige o zaposlenima, stanovništvu i okruženju u kojem poslujemo, na visokom je nivou i po tom principu radimo u svih 40 fabrika širom sveta, od kojih je većina u daleko razvijenijim zemljama - navode u saopštenju.

Tvrde da i merenja firme koju su sami angažovali, ali i ona koja je radio Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada ispred Opštine Surdulica, pokazuju da izmerene koncentracije različitih merenih materija - sumpor dioksida, azot dioksida, suspendovanih čestica, olova, toluena, ukupne taložne materije, ni u jednom jedinom slučaju nisu prelazile maksimalne dozvoljene vrednosti, prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rece covek

    10:26 // 23. 5. 2019.

    Pa zabranite rad fabrici i da vidim gde cete da radite.Sve vam smeta.Pakujte mistrije i fangle,pa u dundjeraj.Hoces industriju i cist vazduh? U svakom slucaju nadlezni treba da se pobrinu o tome,ali i vi preteraste.

  • Istine radi

    01:04 // 23. 5. 2019.

    U fabrici ne postoje nikakvi filteri, osim sprinkler sistema za ovlaživanje lebdećih čestica vune. Nema nikakve hidroizolacije da voda sa fenolnim smolama i drugim teškim metalima ne odlazi u zemlju, niti fabrika za prečišćavanje tih voda pre odlaska u Vrlu, a onda u papriku i krompir. Da li se vrše merenja količine amonijaka i drugih gasova koji se izbacuju na bočnim stranama objekta?

  • xyz

    00:55 // 23. 5. 2019.

    A posle kriv osiromaseni uranijum..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: