Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:50, 5. 2. 2020.

| Društvo

I u Vlasotincu bez građana na protestu za čist vazduh, aktivisti prolaznicima delili letke

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
protest vlasotince
Bez građana i ekoloških udruženja, foto: A. C.

Akcija kojom se traži čist vazduh i u Vlasotincu je prošla bez učešća građana, a aktivisti Građanskog fronta pričali su sa prolaznicima o ovom problemu i delili im letke. Aleksandar Cvetković kaže da od nadležnih zahtevaju hitno uključivanje u rešavanje ovog problema, a razočarani su jer se niko od predstavnika ekoloških udruženja nije odazvao akciji.

Iako najavljen kao protest, nakon Niša, i u Vlasotincu je akcija prošla bez učešća građana, a aktivisti su bili okupljeni ispred opštinske zgrade. Cvetković kaže da nadležni moraju da reaguju na problem zagađenja, a na kratkoročnom planu od njih traže hitnu izradu Plana zaštite kvaliteta vazduha, ali i da građane blagovremeno informišu o njegovom kvalitetu.

Poražavajuće za nas je što se nijedno ekološko udruženje iz Vlasotinca, a ima ih 3, koje smo kontaktirali nije odazvalo našem pozivu. Mi smo održali akciju i o svemu pričali sa građanima. Od nadležnih tražimo da imamo jasne i konkretne mere zaštite stanovništva u slučajevima ekstremno lošeg kvaliteta vazduha, dok u dugoročnim planovima od nadležnih zahtevamo da preduzme konkretne mere za poboljšanje stanja u Vlasotincu - kaže Cvetković.

Neke od njih su, dodaje on, da se u planu kapitalnih investicija Vlasotinca predvidi projekat obilaznice kako bi se izmestio teretni saobraćaj iz centra, da se uradi gasifikacija jer bi se, kaže, time smanjio broj individualnih ložišta, a tako i zagađenje vazduha.

Još jedan od problema u našem kraju je deponija na Konopničkom putu koja mora da se sanira. Od nadležnih očekujemo i veće uključivanje i organizovanje masovne sadnje drveća i povećanje zelenih površina, kao i bolju organizaciju, veću transparentnost i efikasnost u radu opštinske inspekcije za zaštitu životne srdine - kaže on.

Dodaju da su za sat vremena razgovarali sa oko 50 građana, a da su očekivali da se veliki broj ljudi neće okupiti, što zbog hladnog vremena, što zbog privatnih obaveza.

Podsetimo, protest zbog zagađenog vazduha održan je u više od 20 gradova širom Srbije, a i u Nišu je prošao bez učešća građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    04:54 // 6. 2. 2020.

    Žalosno

  • Stanko

    22:33 // 5. 2. 2020.

    Za Vlasotince slobodno moze da se kaze da je vazdusna banja. Zato niko nije hteo da gubi vreme na besmislene proteste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: