Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 29. 3. 2024.

| Društvo

IZJZ: U Nišu nema povećane koncentracije polena

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
drvo, cvet
Sezona alergija na polen drveća; Ilustracija; foto: S. V.

Iako se građani se žale na alergije, iz Instituta za javno zdravlje navode da u Nišu nema povećane koncentracije polena. Lekari savetuju da građani koji hronično imaju problem sa alergijama koriste redovnu terapiju, dok ostali treba da se posavetuju sa lekarom.

U toku je sezona alergija na polen drveća, a prema rečima mikrobiologa iz Instituta za javno zdravlje Niš Nemanje Stankovića, koncentracije polena u vazduhu su u granicama normale.

Trenutne koncentracije, uglavnom, ne idu preko dozvoljenih granica. Kreću se u nekim uobičajenim, čak možda i malo manjim koncentracijama nego ranijih godina. Jeste da sezona alergija kreće ranije nego pre desetak godina, toplije je vreme, međutim, da li baš zbog toga još ne znamo, koncentracije nisu toliko visoke - kaže Stanković.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je polen prisutan kod deset vrsta drveća, a očekuje se da naredne nedelje u porastu budu alergeni breze, vrbe, graba i hrasta.

Ljudi koji imaju problem sa alergijskim rinitisima, kijavicama, astmom i slično već znaju da bi trebalo da se pre početka sezone pripreme, da preventivno počnu da primenjuju određene terapije kako bi smanjili simptome koji ih ometaju i izazivaju probleme - savetuje Stanković.

Onima koji se prvi put susreću sa simptomima alergije preporučuje da se pre uzimanja lekova ili sprejeva posavetuju sa lekarima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: