Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:16, 10. 7. 2014.

| Društvo

Iako je to prekršaj, vlasnici ne čiste za psima

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Zakon.jpg
Plakatima u Zelengorskoj ulici Nišlije ukazuju na problem nesavesnim vlasnicima pasa.

Na samo jednom kilometru puta od kuće do vrtića njegovog deteta, jedan Nišlija je u ulicama Zorana Đinđića i Dragiše Cvetkovića pseći izmet zatekao na desetak mesta, što je zabeležio i fotografijama.

Kaže da na ovaj način pokušava da ukaže na još jedan problem u gradu o kom "niko ne govori".

- Ujutru, kada vlasnici najčešće izvode pse u šetnju, guram kolica sa detetom i stalno moram da budem oprezan i zaobilazim "prepreke" na trotoaru. U Americi sam video da vlasnici nose sa sobom kese i pokupljaju otpad za psima, a često su takve kese u kutijama dostupne pored trotoara - priča M. K.

Njemu smeta što ovakav prizor, osim na trotoarima i šetalištima, zatiče i na zelenim površinama u parkovima, gde, kako kaže, umesto da sa decom igra odbojku, badminton ili frizbi, tamo ne sme ni da ih pusti. Zato traži od nadležnih da se pozabave ovim problemom.

- Ne možemo da se oslonimo na edukaciju ili na savest vlasnika pasa jer sve ovo obavljaju naočigled prolaznika. Već je i bilo komšijskih rasprava sa vlasnicima koji svako suprotstavljanje njihovom ponašanju pogrešno okarakterišu kao mržnju prema životinjama - govori ovaj Nišlija.

Da problem vlasnika pasa koji ne uklanjanju otpad za njihovim ljubimcima na javnim mestima smeta sve većem broju Nišlija, pokazuju i plakati sa slikom psa koji vrši nuždu i natpisom "kažnjivo po zakonu". Zalepljeni su na stabla, bandere i druga mesta u Zelengorskoj ulici.

U niškoj komunalnoj policiji potvrđuju da je ovakvo ponašanje prekršaj i da je, samim tim, kažnjivo. Petnaesti član gradske Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji Grada jasno propisuje:

Ukoliko pas ili mačka zagade javnu površinu, držalac životinje dužan je da je bez odlaganja očisti.

psi 15. član Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji Grada

Isto važi i kada se to dogodi u liftu, na zajedničkom stepeništu ili u prostorijama zgrade.

Međutim, neki vlasnici pasa žale se da kada žele da ukone "otpad" često nemaju gde da ga bace, jer nema dovoljno kanti za smeće na mestima gde šetaju svoje pse.


Komunalna policija ne može da kažnjava

Međutim, komunalni policajci, čak i kada zateknu vlasnika koji ne čisti za psom, nemaju ovlašćenje da ga kazne. Sve što mogu da učine jeste da naprave zapisnik sa podacima o vlasniku i psu i službenu belešku u kojoj navode koji je prekršaj napravljen, koje potom predaju komunalnoj inspekciji nadležne opštine.

- Najčešće proveravamo da li je pas čipovan i vakcinisan, vlasnik je dužan da, osim svojih ličnih dokumenata, nosi i pasoš svog ljubimca u kom sve to piše. Ukoliko bude prekršaja, na štagod da se odnosi, bilo da je to nedostatak korpe ili šetnja bez povoca, to se evidentira i prosleđuje dalje - kaže Milan Đorđević, portparol Komunalne policije u Nišu.

Komunalne inspekcije opština su zatim nadležne da pokrenu prekršajne postupke.

S obzirom na to da je 1. marta počeo da se primenjuje Zakon o prekršajima, sve gradske odluke uskoro će morati da se s njim usklade. To će praktično značiti uvođenje prekršajnih naloga za blaže prekršaje i naplatu novčane kazne. 

Đorđević ipak dodaje da ima savesnih vlasnika ljubimaca, koji rukavicama uklanjaju pseći izmet sa trotoara ili na šetalištu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlasnik psa

    13:18 // 26. 8. 2014.

    Kada država obezbedi parkove za pse, kante sa kesama ili rukavicama za bacanje izmeta, azile u kojima pse ne izgladnjuju, muče, ubijaju i sl. onda možemo da govorimo o poštovanju donesenih zakona.

  • Marko Petrovic

    12:19 // 11. 7. 2014.

    Najbolje je kad pokupis izmet i krenes da bacis a u pozadini cujes komentar tipa, pogledaj ovog molim te, pa ne bi ga pipnuo za pare a on ga skuplja. A drugar pored njega mu kaze pusti ga mozda voli.

  • Nislika

    11:58 // 11. 7. 2014.

    A sta cemo sa lutalicama.Ko ce za njima da cisti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: