Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 12. 11. 2021.

| Društvo

Ideja o aplikaciji koja bi upozoravala o potencijalnoj zaraženosti kovidom pobednik hakatona u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1636706976920
Prva tri tima su dobila novčane nagrade; foto: SICEF

Na internacionalnom dvadesetčetvoročasovnom takmičenju u programiranju, u konkurenciji osam timova od po četiri člana, ekipa studenata Tehničkog fakulteta iz Rijeke zauzela je prvo mesto najboljom idejom o aplikaciji koja bi doprinela sprečavanju širenja korona virusa, tako što bi se skreniralo prisustvo ljudi na mestima sa visokim rizikom od zaraze, a potom bi obaveštavalo korisnike ako su u istom periodu bili u prostoriji sa osobom koja je dobila pozitivan test.

Ovogodišnji SICEF Hakaton održan je od 5. do 7. novembra u Naučno-tehnološkom parku Niš, a zadatak svakog tima bio je da osmisli aplikaciju u lično izabranoj tehnologiji, koja odgovara zadatoj temi “Doprinos sprečavanju širenja COVID-19“.

Tim "Pizza burek" koji je pobedio na hakatonu je napravio mobilnu aplikaciju pod nazivom SCAN-IT. Ona sa korisničke strane ima mogućnost skeniranja QR koda prilikom ulaska i izlazka u teretanu ili neko drugo mesto sa visokim rizikom od zaraze, a takodje ima i opciju da skenira QR kod sa PCR testa.

Serverska strana belezi vremena ulaza/izlaza i ukoliko nečiji test bude pozitivan alarmira sve ostale ljude koji su u istom intervalu bili u prostoriji sa tom osobom. To je implementirano prostim obaveštenjem na telefonu i korisnik bi znao da je potencijalno zaražen pa bi odgovornije postupao. Buduće funkcionalnosti aplikacije bi koristile veštačku inteligenciju sa prethodnim podacima i radile bi predikciju mesta na kome je rizik od zaraze visok - objašnjavaju iz SICEFA-a.

Drugo i treće mesto na hakatonu su osvojile ekipe “Mag“ sa Računarskog fakulteta iz Beograda i “4K“ sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Kako je tema bila vezana upravo za COVID-19, rezultat ovog takmičenja su osam fantastičnih aplikacija i ideja koje bi ubrzale izlazak iz ove krize. Posebno bih se zahvalio takmičarima iz Hrvatske koji su prešli dug put da dođu do Niša i osvojili prvo mesto.” - izjavio je Miodrag Janić, predsednik SICEF-a.

Kako navode organizatori, prvi tim je osvojio 50.000 dinara, drugoplasirani tim 30.000 dinara, a trećeplasirani 20.000 dinara.

Teme prethodnih godina bile su osmišljavanje aplikacije za pomoć izbeglicama i poboljšanje uslova studiranja, digitalna pomoć u medicini, kao i aplikacije za agrikulturu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: