Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:58, 22. 10. 2010.

| Društvo

Idu u zatvor zbog psovanja i kletvi

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
Prekršajni sud u Nišu

NIŠ - Oko 5.000 Nišlija koji nisu u roku platili kazne izrečene u Prekršajnom sudu, do kraja godine mogu da očekuju kovertu na vratima svojih domova sa pozivom na izdržavanje iza rešetaka jer je ovaj sud sve neplaćene novčane kazne iz ranijeg perioda preimenovao u zatvorske.

Tanja Bejatović-Savić, portparol suda kaže da među kažnjenima najviše ima okrivljenih koji su remetili javni red i mir, onih koji nisu platili naknade za pogrešno parkiranje ili saobraćajne prekršaje, vanpijačnih prodavaca…

- Sve zatvorske kazne su zapravo oni slučajevi koji se protežu više meseci, a kazne koje nisu plaćane iznose od pet do sto hiljada dinara, zavisno od vrste prekršaja. Zapanjujuća je činjenica koliko starijih osoba koji bi trebalo da budu uzor mlađima, remete red i mir. Ima jedan broj kažnjenika koji su isključivo zbog psovanja kažnjeni sa dve ili tri hiljade dinara, ali zbog čuvenog srpskog inata ne žele da plate kaznu nego hoće da idu u zatvor. Nedavno je stariji gospodin u pedesetim godinama, osuđen da plati 2.000 dinara što je odbio i izričito tražio da svoju kaznu izdrži iza rešetaka dva dana, a kažnjen je zbog izrečenih psovki - priča Bejatović-Savić.

Prekršajne prijave za psovanje, vređanje kontrolora u autobusu, radnika “Parking servisa” slede uvek posle poziva policije tako da te “neodmerene” izjave dospu do sudija za prekršaje.

U zvaničnoj proceduri prekršajnog suda može se čuti da su građani kažnjeni zbog psovki i kletvi kao što su: Ser… ti se na lubenicu! Ne zatvaraj mi vrata ispred nosa, da bog da na svoj grob zatvorio vrata!…

Ovaj sud je inače, u ovoj godini obradio i izvršio rekordnih 24.000 predmeta.

- Jedan dan u zatvoru staje 1.000 dinara, a najviše može da se plati na licu mesta 60 dana. Ostatak razlike do punog iznosa naplaćuje se preko Poreske uprave gde se osobi odbijaju sredstva od ličnog dohotka. Ako lice nema tekućih sredstava odnosno posao i platu, kazne se po zakonu naplaćuju plenidbom pokretne i nepokretne imovine. Sve naredbe o zatvorskim kaznama obavljaće se u saradnji s policijom ukoliko okrivljeni ne poštuje donete mere Prekršajnog suda. Ova promena novčanih u zatvorske kazne je usledila jer su svi rokovi za plaćanje kazni, u trajanju od 15 dana, protekli - kaže Bejatović-Savić.

U ovom sudu saznajemo da će muškarci izdržavati zatvorsku kaznu u niškom, a žene u požarevačkom zatvoru.

Momčilo Krstić, prodavac diskova, čarapa i druge robe na Tvrđavskoj i pijaci Boško Buha već je “odslužio” dve kazne po šest meseci za prodaju stvari van propisanog mesta.

- Mene su kažnjavali kao nikog do sada. Ja imam još šest ili sedam kazni i to napisanih u roku od desetak dana. Kaznili su me ukupno sa oko 600.000 dinara. Ja te pare nemam, pa ću morati da idem u zatvor. Da imam da platim toliki novac, ne bih prodavao na ulici - kaže Krstić.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Radinka Velickovic

    01:12 // 24. 10. 2010.

    Ja sam placala i sad mi zao.Trebalo je da nadjem lazne svedoke.Montirali su mi jedan SPS-ovac i neki iz milicije.Mislila sam nisam kriva,nisam to uradila.Ali djavola.Oni imaju svoje sudije svoje lazne svedoke i svoje policajce.Kad vidis da ne mozes da se pocupas posaljes pismo ministru Jocicu.Ali djavola,to ti je isto(SPS i DSS)pismo se vrati a mene pozovu da me pitaju sto sam pisala.Onda ja napisem Veljovicu,i tad mi prebiju sina palicom na radnom mestu,prodavnica pod videnadzorom,snimak postoji ali do danas nista.Onda ja zatvorim radnju,sednem na fb.i pisem,pisem,pisem-mozda se nesto promeni u drzavi Srbiji,gde sam ugrozena vise od bilo koje manjine.Povod je slika na zidu ispred moje radnje,koju sam stavila 12.marta 2004god na godisnjicu ubistva premijera-a posle je bilo,i sa povodom i bez,lako je kad sve funkcionise umrezeno.

  • inspektor

    20:16 // 22. 10. 2010.

    http://www.youtube.com/watch?v=cYi8K6R3ZVg

  • catch me

    19:11 // 22. 10. 2010.

    to je bitno, a pravi kriminalci ostaju i dalje netaknuti, a za sitne stvari trpamo ljude u zatvor !!!!
    tolko o drzavi i pravosudju u istoj!
    jadni mi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: