Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 30. 8. 2022.

| Društvo

"Ili prihvatilište ili će udruženja sama plaćati odštete za ujede pasa"

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
psi
Sotirovski tvrdi da Duga Poljana ima samo 11 stanovnika; ilustracija; foto: T. R.

Od izgradnje prihvatilišta za pse u selu Duga Poljana kod Gadžinog Hana neće se odustati, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, ali ističe da postoji i opcija da udruženja plaćaju građanima odštete za ujede pasa koje je Grad sterilisao i čipovao. Tvrdi da je ljude na protest protiv azila, održan u julu, neko doveo autobusima i da Duga Poljana ima samo 11 stanovnika.

Sotirovski ponovo navodi da je reč o prihvatilištu, a ne azilu i da će on da bude po evropskim standardima.

dragana sotirovski, gradonačelnica Niša Poručuje da će uskoro početi izgradnja prihvatilišta; ilustracija; foto: JV / Vanja KeserKaže i da je neophodan iz više razloga - zbog bezbednosti Nišlija, dobrobiti životinja, ali i gradskog budžeta, jer Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 100 miliona dinara za odštete zbog ujeda.

Da li je bezbednije i bolje da životinje budu na jednom mestu, pod stalnom lekarskom kontrolom, nahranjeni, siti i bezbedni, pre svega, ili da se nalaze na ulicama, da pretrčavaju ispred automobila, da jure prolaznike, da jure decu i da uostalom ostavljaju ružnu sliku o gradu - poručuje gradonačelnica.

Dodaje da bi nadležni paralelno obavljali besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa i sprečavali neprijavljene odgajivačnice u stanovima i kućama.

Međutim, navodi još jedno potencijalno rešenje - da Grad steriliše i čipuje napuštene pse, a da onda tužbe onih koje ti psi ujedu preusmeri udruženjima za zaštitu životinja.

Ako su udruženja spremna na tu vrstu saradnje i kompromisa, zašto da ne. Dakle, sve tužbe sugrađana kada ih ujede pas sa čipom idu na račun društava za zaštitu životinja, pa ćemo videti da li su oni u mogućnosti da na godišnjem nivou izdvajaju 100 miliona, koliko Grad inače izdvaja - kaže Sotirovski.

Na zamerke meštana Duge Poljane, članova udruženja i predstavnika opozicije koje se tiču toga da je Duga Poljana nepogodna za azil jer nema vodu i kanalizaciju, odgovara da to nije tačno.

Nedavno sam bila u Briselu i nigde psa na ulici. Dakle, ne radimo mi ništa što ne rade druge evropske zemlje - poručuje Sotirovski.

protest han 9 Oko 100 ljudi bilo na protestu u Gadžinom Hanu; foto: T. R.Na protestu u Gadžinom Hanu bilo je oko 100 ljudi, ali Sotirovski tvrdi ih je neko doveo autobusima i da je Duga Poljana do nedavno imala tek 12 žitelja, a da sada ima 11 jer se jedan iselio, kao i da su to podaci iz popisa i na osnovu glasačkih listića.

Morate da shvatite da udruženja imaju svoj interes. Vi ste novinari istraživači, utvrdite zašto društva žele da im se psi nalaze na ulici, koja je to vrsta interesa, da li je reč o nekoj trgovini ili donaciji, zašto je to tako i šta rade evropske zemlje - navodi gradonačelnica.

Ponovo naglašava da je udruženjima ponuđeno da sami predlože lokaciju, ali da oni to nisu učinili, kao i da im prostor kod Svrljiga, na putu ka Knjaževcu, nije odgovarao i zaključuje da će se uskoro pristupiti izgradnji.

Podsetimo, meštani su više puta istakli da bi im azil opustošio selo, da bi doneo probleme sa vodom, kao i da bi bilo posečeno 11 hektara hrastove i borove šume stare više od 50 godina, a iz udruženja poručuju da će azil više ličiti na logor, da psi neće imati adekvatne uslove i da to neće rešiti problem velikog broja pasa na ulicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zdravko Kec

    19:04 // 5. 9. 2022.

    Zasto osoba koja je na poziciji koja se zove 'Gradonacelnik' grada Nisa ima potrebu da utice na kvalitet zivota u drugoj opstini? Ona nema nikakve ingerencije u opstini G. Han.
    i to je tako...

  • Jovan

    21:18 // 30. 8. 2022.

    Ova zena ne zna sta prica, neka pokaze dokument iz koga se vidi da je Grad platio 100 miliona dinara, u proseku Grad placa oko 6 milona dinara godisnje.

  • Auttrikter

    20:01 // 30. 8. 2022.

    Gradonacelnica bila u Briselu ??? Zar, nije Brisel stao i divio joj se ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: