Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:44, 13. 9. 2016.

| Društvo

"Iljušin" imao dozvolu da prevozi oružje sa niškog aerodroma

Autor:P. B, I. M.Izvor:Slobodna Evropa, Južne vesti, OCCRP, BIRN
iljusin
"Iljušini" na niškom aerodromu nekada i dva puta dnevno; foto: Fly from Nis

Transportni avion "iljušin", koji je 8. septembra sa niškog aerodroma poleteo ka Džedi u Saudijskoj Arabiji, imao je odobrenje za transport naoružanja i vojne opreme, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja iz Direktorata stigao je odgovor da su za ovaj let izdali "izuzeće od zabrane transporta opasnog tereta vazdušnim putem", kao i "odobrenje za transport naoružanja i vojne opreme".

Obavestenje-iljusin Potvrđeno - avion imao dozvolu za prevoz oružjaKako se navodi u odgovoru, dozvola je izdata za avion koji je poleteo iz Niša sa "tehničkim sletanjem" u Džedi i konačnom destinacijom Šarura, gradu u Saudijskoj Arabiji koji se nalazi na samoj granici sa Jemenom.

Upravo je Saudijska Arabija, kao formalna destinacija, označena u nedavnom istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP), u kojem se Srbija navodi kao učesnica u lancu trgovine oružjem koje je namenjeno Siriji i Jemenu.

Ovo je samo jedan od "iljušina" koji od kraja avgusta nekada i po dva puta dnevno sleću i poleću sa niškog civilnog aerodroma.

Departures-aerodrom-Nis Često u Nišu; red letenja na sajtu niškog aerodromaPrema redu letenja, njihove destinacije najčešće su Saudijska Arabija i Azerbejdžan. Sumnje da je reč o oružju pojačane su kontradiktornim izjavama niških čelnika, odnosno direktora Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojana Avramovića, koji je, pošto je njegova izjava da "avioni prevoze oružje" objavljena na specijalizovanom portalu "TangoSix", kako piše Radio Sobodna Evropa, zatim demontovao da je tako nešto rekao.

Iz Ministarstva odbrane stigao nam je, pak, odgovor da ova pitanja "nisu u njihovoj nadležnosti", te da se obratimo Ministarstvu trgovine ili Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, koje je nadležno za izdavanje dozvola za vazdušni saobraćaj - piše Slobodna Evropa.

Na svom portalu ovaj medij navodi da ostaje nejasno zašto je, ako je reč o dozvoljenom izvozu oružja, teško doći do informacija o tome šta prevoze transportni avioni koji sleću na niški aerodrom ili sa njega poleću. Baš kao i u slučaju rezultata istraživanja BIRN-a i OCCRP-a, zvaničnici se ovim povodom ne oglašavaju.


Ova trgovina je skoro sigurno nelegalna, upozoravaju stručnjaci

Stručnjaci za ljudska prava i oružje smatraju da deo centralno i istočnoevropske trgovine oružjem sa Saudijskom Arabijom, glavnim dobavljačem oružja za Siriju, verovatno predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Od eskalacije sirijskog konflikta 2012. četiri zemlje koje snabdevaju oružjem pojedine grupe u Siriji i Jemenu - Saudijska Arabija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Turska – kupuju ogromne količine naoružanja i vojne opreme.

Novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) otkrili su da su od 2012 na ovamo Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Slovačka, Crna Gora, Srbija i Rumunija ugovorile izvoz oružja i municije u vrednosti od najmanje 1,2 milijarde evra.

Zemlje izvoznice izdavale su dozvole za trgovinu oružjem uprkos brojnim dokazima da veliki deo robe završava u Siriji u rukama naoružane opozicije i islamističkih grupa, odgovornih za brojna zverstva - piše u analizi novinara.

Većina poslova, ukupne vrednosti od 829 miliona evra, ugovorena je sa Saudijskom Arabijom.

Stručnjaci za ljudska prava, kao i eksperti za trgovinu oružjem tvrde da snabdevanje oružjem grupa osumnjičenih za ratne zločine pokreće pitanja u vezi sa zakonitošću ove trgovine.

Celu analizu možete pogledati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    11:36 // 14. 9. 2016.

    Ne mogu da verujem šta sam pročitao. Još manje su mi jasni motivi za forsiranje ove ne-priče. Šta je bilo, neko je 2016. godine otkrio da oružje služi ubijanju ljudi? Da Srbija ima fabriku oružja još od sredine prošlog veka? Da svaki proizvođač PRODAJE svoj proizvod? Da hiljade ljudi žive od te prodaje i da država od toga ubire porez? Da je naš izvoz oružja smešan u odnosu na razvijene zemlje?

  • tantal

    09:38 // 14. 9. 2016.

    Ljudi, ne nasedajmo na fore, bar u ovom slučaju je jasno da mi kao država ne kršimo ništa. Država koja je uvoznik daje međunarodnu garanciju da ga kupuje za sebe, a ako to reeksportuje dalje u ratna područja onda Saudijska arabija krši međunarodne propise i to onda jeste kriminal ali nije naš. Savet bezbednosti UN može uvesti zabranu uvoza oružja nekoj zemlji ali mi se čini da to Amerikanci neće!

  • peya

    22:03 // 13. 9. 2016.

    Vrlo vazno kome oruzje ide.
    Ako hoce da prevoze preko nishkog aerodroma vrlo rado cemo im za tu uslugu naplatiti.
    Sve se plasim da Rusi i Ameri sve vode racuna o takvim stvarima kad prodajuoruzje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: