Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:17, 1. 11. 2019.

| Društvo

"Iljušin" sleteo na niški aerodrom pet dana nakon prvih požara na Staroj planini

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
iljušin
Konačno sleteo ali se ne zna da li će se koristiti; foto: Vanja Keser

Ruski avion "iljušin" koji je trebalo da gasi požare koji su prethodnih dana buktali na jugu Srbije - sleteo je na Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu. Iako su, kako kažu nadležni, požari uglavnom lokalizovani, Vlada Srbije je tražila dolazak ruskog aviona i za to opredelila 22,5 miliona dinara.

Skoro 5 dana su gorele planine na jugu Srbije, a posebno kritično je bilo na Staroj planini. Zbog vetra se vatra nije smirivala danima. Webp.net-resizeimage (2) Konačno sleteo i kažu da će sutra gasiti vatru na Staroj planini; foto: Vanja Keser

Meštani, vojska i vatrogasci su se borili sa njom, a nadležni iz vrha vlasti iznova najavljivali da će doleteti "iljušin" - avion koji može da leti u veoma teškim vremenskim uslovima i koji će pomoći da se požari lokaliziju.

Dan nakon što je kiša najveći deo vatre smirila i požari su gotovo potpuno lokalizovani - "iljušin" je konačno sleteo na niški Aerodrom "Konstantin Veliki".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nakon njegovog sletanja stiglo je saopštenje u kome navode da će od sutra ovaj avion gasiti požare na Staroj planini. Webp.net-resizeimage (1) Konačno sleteo i kažu da će sutra gasiti vatru na Staroj planini; foto: Vanja Keser

Ruska letelica, nosivosti 42 tone vode i sa posadom od 12 članova, koja poseduje visokosofisticiranu opremu i tehničke karakteristike za reagovanje u nepristupačnim predelima i planinskim grebenima, sutra će izvršiti izviđanje i dejstvovaće na žarištima koja su nedostupna snagama koje gase požare sa zemlje - piše u saopštenju.

Na društvenim mrežama mnogi komentarišu da je avion zakasnio i da je kiša već završila njegov posao. Da je pozvan kasno pokazuje i zvaničan dokument Vlade u kome se vidi da je od Rusije avion zvanično zatraženo tek juče.

Međutim, u saopštenju Ministarstva piše da je "iljušin" pozvan zbog potpunog gašenja požara, ne precizirajući kakva je trenutno situacija na Staroj planini. Webp.net-resizeimage Konačno sleteo i kažu da će sutra gasiti vatru na Staroj planini; foto: Vanja Keser

Da podsetimo, zbog totalne likvidacije požara koji je zahvatio Staru planinu i u skladu sa najavljenom vremenskom prognozom, Vlada Republike Srbije zatražila je pomoć od Vlade Ruske Federacije za gašenje požara avionom-tankerom „iljušin 76“ - navode.

Njegov zakasneli dolazak građani će morati da plate - planirano je da se za to izdvoji 22,5 miliona dinara, a koliko će biti potrošeno zavisi od toga da li će i koliko ovaj avion biti korišćen.

U saopštenju Ministarstva navodi se i da je danas na Staroj planini bilo 46 vatrogasaca-spasilaca, 15 vozila, 4 helikoptera i 4 "dromadera" JAT poljoprivredne avijacije, 30 pripadnika Žandarmerije i 8 radnika šumskih gazdinstava koji su pratili situaciju na terenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kiz

    18:16 // 2. 11. 2019.

    S 400, namenska, krusik... Nesto stiglo, nešto odlazi...?!?!

  • Dragan,Niš

    13:16 // 2. 11. 2019.

    Mnogo smo naivan narod!! Pa zar zaista mislite da je avion i to baš ruski sada došao zbog požara??

    • Neša Kameni

      13:54 // 2. 11. 2019.

      Američki ljušin saEskiskom posadom

  • Ana

    10:38 // 2. 11. 2019.

    Bolje da ste uplatili 200 hiljade evra za 3 obolela deteta da se lece u inostranstvu,nego sto bacate novac,a pozar je ugasen.I tek ce da kosta........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: