Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 31. 8. 2011.

| Društvo

"Imaš pravo da znaš"

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
Traži im račun Imaš pravo da znaš

NIŠ - NIIT Centar i Južne vesti pokrenuli su kampanju čiji je cilj ohrabrivanje građana da od javnih funkcionera i institucija traže informacije o trošenju novca poreskih obveznika.

Ankete pokazuju da je velika većina građana čula za pomenuti zakon, ali da ga nije koristila jer ili ne zna kako se "koristi" ili zbog toga što ne veruje da će tražene podatke dobiti.

- Javni funkcioneri troše novac građana, poreskih obveznika. Veoma je bitno da građani shvate da imaju prava da pitaju kako se njihov novac troši a da funkcioneri shvate da imaju obavezu da pokažu račune za utrošen novac - kaže Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti i koordinator projekta.

Na Južnim vestima već je postavljena zasebna stranica posvećena ovoj temi, u okviru koje se nalaze jednostavna uputstva za korišćenje Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja. Od toga kome se i šta može tražiti, do toga kome se i kako žaliti ako ne dobijete tražene dokumente, da li se to plaća i sl.

- U niškom kraju postoji izreka "Stra` lojze čuva". Kada građani budu u većoj meri koristili svoja prava, a funkcioneri znali da ih neko ipak kontroliše, manja je šansa da će i pomisliti na neke malverzacije - kaže Blagojević.

Poznati niški novinar i urednik Medijskog istraživačkog centra, Zoran Kosanović, pojašnjava da je upravo koristeći pomenuti Zakon došao do podataka kojima je nagovestio mogućnost sukoba interesa visokih gradskih funkcionera i spornih javnih nabavki u Gerontološkom centru.

- Generalno, naša iskustva su pozitivna. Institucije poštuju Zakon i na naše Zahteve dostavljali su nam traženu dokumentaciju - rekao je Kosanović.

Marko Savić, predstavnik Transparentnosti Srbija, ocenio je da bi ipak mnogo značajnije bilo kada bi javne institucije i preduzeća bitne podatke objavljivali i bez izričitog zahteva građana ili novinara.

- Pametne institucije to rade. Objavljuju kvalitetne Informatore o radu, koji sadrže sve bitne stvari. Nažalost, takvih je i dalje nedovoljno. Ali, verujem da smo na dobrom putu, jer lagano postaju svesni svojih obaveza - kaže Savić.

Poseban deo kampanje biće serija tribina u većim gradovima juga Srbije, na kojima će se govoriti o povezanosti problema javnosti u radu države i korupcije.

Ovaj projekat podržan je iz programa Jačanje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama, koji sprovodi UNDP Srbija uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djordje Markovic

    14:44 // 5. 9. 2011.

    Pozdrav,svaka pohvala za inicijativu.
    Imam jednu molbu.Ukoliko je moguce bilo bi pozeljno da me na navedeni mail kontaktira koordinator ovog projekta.
    Unapred hvala.

  • ana

    23:17 // 31. 8. 2011.

    Izigravace oni i mecku na vasaru, samo da i dalje budu u igri, jer nebo je granica.
    Sumnjam u sve, zato sto nema toga ko je iznad situacije i moze da bude nepristrasan.
    Nazvrljace oni sve i svasta, transformisace se u Dalaj Lamu, glumice nevine i pravdoljubive, samo za jos jedan krug vlasti.
    Setite se, hladnoce prvog jutra nakon izbora, kad ponovo pocnu da disu i prestanu da zabranjuju sebi da mrze narod koji ih glasa.

  • Marko Ristic

    17:55 // 31. 8. 2011.

    Ovo B.Jovanovic na slici? :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: