Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 6. 8. 2014.

| Društvo

Ime kafani u čast poginulih srpskih vojnika

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
kafana-galija.jpg
Fotografija kafane "Galija" iz 1971. godine

Jedna od najstarijih kafana u Nišu "Galija" dobila je naziv po torpedovanom francuskom brodu sa srpskim vojnicima, a da je priča istinita potvrđuju i autentični istorijski podaci.

U Nišu najstarija kafana je “Stara Srbija”, ali "Galija" iz Ulice Nikole Pašića ima filmsku priču.

Svi u Nišu znaju da je nekadašnji čest gost kafane bio vođa grupe "Galija", sada narodni poslanik Nenad Milosavljević sa društvom, a po kojoj je ovaj muzički bend i nazvan, ali malo ko zna kako je zaista ovo mesto dobilo ime.

Kafana "Galija" je, prema nekim navodima, počela da radi 1938. ili 1939. godine, a neki kažu i ranije.

Sada kafanu vode porodično Zoran i Milena Stamenković uz svesrdnu pomoć Zoranovog oca Milutina, a da bi se došlo do današnjih vremena moramo da se vratimo u doba pre 1914. godine kada je malo, ali vispreno seljače Vučko Mitrović iz sela Sečanica stigao u Niš.

galija-2014 Kafana privlači mlade ovih godina


Spasao se na bali sena pa otvorio "Galiju"

Hroničar vremena Simon Milčić je o ovoj temi pisao još sedamdesetih godina prošlog veka, a odgovore je dobio od gospođa Nate, ćerke Vučka Mitrovića.

On je napisao da se "Vučko zaputio u Niš da bi pronašao bolji život, nije hteo da bude sluga pa se prihvatio kafane".

- Počeo je da radi u kafani "Prilep" na Margeru. Okretan i vredan, željan uspeha, prilegao je na posao kao vihor. Gazda kafane ga je iskreno zavoleo jer mu je završavao mnogo poslova za koje i nije bio zadužen. Polako je Vučku prepustio ceo posao na obostrano zadovoljstvo. Ali, ne lezi vraže, izbi Prvi svetski rat - navodi Milčić.

Niš je u to vreme imao 25.000 stanovnika, a pošto je postao ratna prestonica, ubrzo je grad brojao 137.000 stanovnika.

- Mladi mehandžija je morao da napusti posao i postane srpski vojnik. Upoznao je sve strahote rata. Prelazak preko Albanije, glad, humanitarnu katastrofu vojske i naroda. Preživevši dug put, francuskom brodom pod nazivom "Galija" krenuo je na oporavak u Bizertu (Tunis) - dalje priča Milčić.

Negde na sredini puta, nemačka flota torpedovala je ovaj brod.

- U trenutku potapanja mnogi srpski vojnici su izginuli, neki su se i spasili. Smrt je pretila i Vučku, ali on se nekako domogao bale sena na koji je bila prikačena nekakva drvena daska i tako je doplovio do prve obale i spasao život. Potom su Vučka kao u nekom filmu poterale nedaće, ali je nekako izvukao živu glavu -prepričava Simon Milčić razgovor sa gospođom Natom.


Ambiciozni Vučko otvorio svoju "Galiju"

Istorijski-dokaz-Galija-enciklopedija-1 O "Galiji" i u enciklopediji

Normalno, Vučko se kasnije vratio u Niš. Radio je u nekim kafanama, a onda je sredinom tridesetih sakupio novac i kupio plac u sadašnjoj Ulici Nikole Pašića. 

Izgradio je kafanu po svojoj meri.

Nadenuo joj je naziv "Galija" po onom istom brodu koji su Nemci potopili, a sve u sećanje na poginule drugove iz baterije i druge srpske vojnike.

Tako i mi danas imamo "Galiju" koja je na filmski način dobila ime, a kada ponekada uđemo u nju i ne pomišljamo kakvu istoriju krije.


Šta kaže istorija?

Kopajući po istorijskim i vojnim enciklopedijama naišli smo na priču o francuskoj lađi "Galija" koja je potopljena neprijateljskim torpedom. U enciklopediji saznajemo da je brod pošao iz Tulona kao i da je nekada bio korišćen za prenos pošte i manje količine robe kao i ljudstva.

- Pred nama je na keju bio brod atlanskog društva koji je za vreme rata služio u ratne svrhe. Imao je 19.000 konjskih snaga, 14.000 tona, a prilikom ukrcavanja pre torpedovanja na njemu je bilo 1.252 putnika. Bio je dugačak 183, a širok 195 metara. Kad smo došli u luku odnosno kej, Francuzi su se čudili kako smo posle toliko golgote, uopšte ostali živi - navodi se u jednoj od enciklopedija.

Tada u sumrak bilo je naređeno da se večera i da se spava.

- Svetla su se gasila kako nas ne bi opazile podmornice. Prethodno smo vežbali kako što pre da s broda spustimo čamce, a kako bi se spasli, ako nas napadnu nemačke podmornice. Kad smo isplovili, posle nekoliko časova neko se zapitao "nećemo valjda biti te sreće da nas spaze Nemci". Nismo ni slutili da smo već bili meta neprijateljskog periskopa. Grunulo je nešto odjednom i Francuzi su nam govorili "brzo, brzo". zavladala je pometnja na brodu, neki su se spasli, neki na žalost nisu... - piše u enciklopediji.

Svima u Srbiji je poznato da je Niš, grad meraka, ukusnih jela, ali i lepih žena. Neko bi rek'o šta ćeš više od života i tako je već decenijama.

Ratovi, poplave, nedaće neće izmeniti naviku mnogih Nišlija da umesto kod psihijatra - tugu, bol, ali i radost i sreću, "leče" za kafanskim stolom.

Tu, pored bokala, čaša, sitno seckane paradajz salate, nađu malo zadovoljstva da prebrode sve. Tako nekako je i sa kafanom "Galija".

Ko je dolazi(o) u "Galiju"?

Simon Milčić navodi da je "Galija" bila omiljeno mesto i sastajalište Nišlija.

- "Galija" ne menja ni mesto ni ime. Živi. U njoj su mnogi imali svoja mesta. Dolazili su tu glumci, pisci, noinari, ugledni majstori, meraklije. Ovi malo stariji pamte zbijene stolove sa olaisanim patosom gde se nude mezetluci Dragija Stambolije, dugogodišnjeg upravnika ove ugledne kafane gde su specijalitet bili ćevapčići sa crnim lukom i ljuta pljeskavica na zapečenom hlebu - veli Milčić.

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ED

    14:51 // 7. 8. 2014.

    Galija kafana je posluzila kao inspiracija za naziv niskog benda istog imena eto :)

  • hedonist

    18:15 // 6. 8. 2014.

    vretiti stari sjaj galiji i cevapcice s lukom.a roditelji,nek vode klince jedanput nedeljno na iste,ko sto su nas nasi matori izvodili!

  • trsa91

    14:06 // 6. 8. 2014.

    Super tekst,samo promenite dimenzije broda,ispada da je bio siri nego duzi :D

    • Marko Smiljkovic

      19:23 // 6. 8. 2014.

      Hvala Trso, ali tako pise u knjizi. I meni je to zasmetalo, ali ne mogu da menjam podatke, pozdrav

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: