Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:04, 8. 1. 2014.

| Društvo

Imena naših baka i deka ponovo u modi

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
imena
Poslednjih godina imena su mnogo raznovrsnija; foto:nadlanu.com

Devojčice rođene decembra često po svecu nose ime Nikolija ili Nikolina, a povodom jubileja 1.700 godina Milanskog edikta desetak dečaka dobilo je ime Konstantin.

Hana, Lara, Sofija, Mila, Tea, Lea, Una i Anđelija najčešća su ženska imena za koja su se roditelji odlučivali ove godine. Najčešće su se, kažu matičari, ove godine sretali sa imenima Nikolina i Nikolija, a učestalost se dodatno povećava decembra kada vernici slave Svetog Nikolu.

Prema rečima zamenika matičara Vesne Đikić, u određenoj su se meri počela vraćati i tradicionalna imena. Tako su ove godine u knjige nekoliko puta upisana imena Vera, Mitra i Branka, a nekada veoma često ima Marija sada se javlja izuzetno retko.

Dečaci rođeni ove godine najčešće se zovu Vuk, Mateja, Andrej, Andrija, Nemanja, Uroš, Lazar i Pavle.

- Imali smo i desetak Konstantina, što ranijih godina nije bio slučaj. Ime se javljalo veoma retko. Često se danas daje ime Maksim, a imamo i dva Vidaka - kaže Đikić.

Đikić dodaje da poslednjih godina nema “ekspanzije” određenog imena kao što se dešavalo u periodu najveće popularnsti latinoameričkih serija, pa su se devojčice masovno zvale Kasandra i Ljovisna. Imena iz sada popularnih turskih serija nisu se “primila”, pa tako nije rođen nijedan Sulejman ili Šeherezada.

Poslednjih godina, kažu, nema nekog posebnog pravila, a imena su mnogo raznovrsnija nego ranije. Popularnost imena traje godinu ili dve, a onda ga zamene nova i drugačija.

Ukoliko matičar proceni da ime koje roditelji žele da daju vređa ličnost deteta oni mogu odbiti da ga upišu pod tim imenom, ali u niškoj matičnoj službi tvrde da se sa time još nisu susreli.

- Imali smo nekoliko zahteva da dete nosi dva imena i izašli u susret. Takođe ima i neobičnih imena, ali nikada nisu bila uvredljiva, a mi ne smemo da utičemo na izbor roditelja - kažu u matičnoj službi.

Na svet je ove godine došlo i desetak devojčica sa imenima Teona i Nika.

- Dešava se da majke budu zajedno u porodilištu, pa tamo čuju imena jedna od druge i tako gotovo istovremeno bude prijavljeno po nekoliko Nika - kaže Vesna Đikić.

U niške matične knjige ove godine upisano je oko 3.500 dece, što je za oko sto manje nego 2012. godine. U knjigu umrlih na teritoriji grada upisano je oko 3.300 osoba.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    00:38 // 9. 1. 2014.

    Ja kad bejah dete, sto je bilo poprilicno davno, nesto se ne secam da su se bilo cije babe i dede zvale Hana, Lara, Tea, Lea, Una, Mateja, Andrej, Uroš..... Ovo danas je najobicnije pomodarstvo.

    • Uros

      16:02 // 10. 1. 2014.

      У реду је за ова женска имена и Матеја, Андреј... Али зашто помињеш име 'Урош', '94 сам годиште и у Нишу има око 20-30 Уроша, тек после тога је масовно кренуло да се даје то име... Иначе старо српско!

  • Stari Nislija

    13:37 // 8. 1. 2014.

    U srpskom jeziku imamo divne nazive / baba i deda. Postoje babobine i dedovine, a ne bakovine i dekovine.

  • dr Jakov Zlatar

    11:43 // 8. 1. 2014.

    Ja ću da promenim ime u Šemsudin Zlatar

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: