Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 5. 4. 2023.

| Društvo

Imovina i primanja niških funkcionera: Perišić najplaćeniji, Sotirovski vlasnica najviše nekretnina

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
sotirovski, perisic, stankovic, dzunic, novakovic, kocic, funkcioneri (1)
Plate i nekretnine penzionera; foto: JV

Prema poslednjim izveštajima koji su neki od najviđenijih niških funkcionera podneli Agenciji za sprečavanje korupcije, najveći broj nekretnina ima gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a najviša mesečna primanja direktor UKC-a Zoran Perišić. Odmah za njim su većnik Nenad Stanković, zatim predsednik Skupštine Boban Džunić čija imovina je uvećana nasledstvom, njegov zamenik Igor Novaković koji je od sredine 2020. godine bogatiji za tri nepokretnosti, kao i predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić čijeg novog izveštaja već tri godine nema na sajtu Agencije. Agencija ćuti o tome da li su im podneti novi izveštaji.

Prijavljena mesečna primanja gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski iznose 114.000 dinara, a ona je ujedno i vlasnica četiri nekretnine.

Sotirovski je, inače, između dve javne funkcije svoju imovinu uvećala za jedan apartman - garsonjeru.

Prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije iz 2022. godine, njena najveća nepokretnost od 167 kvadrata zavedena je kao trosoban stan, dok je ista 2020. godine bila upisana kao četvorosoban stan.

Međutim, tada je stan u Katastru nepokretnosti bio zaveden kao osmosoban, a to je u reportaži magazina Lepa i srećna potvrdio i njen suprug Nikola Sotirovski. Perišić Sotirovski foto: Fejsbuk / Dragana Sotirovski - Dragana Sotirovski Zvanična stranica

Njegova supruga vlasnica je i dvosobnih stanova od 67 i 53 kvadrata, od kojih je jedan nasledila, a drugi kupila. Te nekretnine broji još dok je bila na funkciji načelnice Nišavskog okruga.

Nakon što je postala gradonačelnica kao nova nekretnina upisan je jednosoban apartman od 30 kvadrata koji je, kako piše, kupila.

Iako po nekretninama prednjači Sotirovski, direktor Univerzitetskog kliničkog centra i bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić je među onima koji imaju najviša primanja, a ujedno i jedini koji je u 2023. godini podneo novi izveštaj Agenciji.

I pored toga što je angažovan na manje pozicija nego 2021. godine, kada je bio na četiri, Perišić sada ima veća primanja, pa mu na račun svakog meseca leže preko 333.000 dinara.

Kao direktor UKC-a prima 187.000 dinara, kao prodekan na Medicinskom fakultetu 120.000 dinara i kao odbornik u Skupštini Grada 21.000 dinara.

Od nekretnina ima kuću od 250 kvadrata koju je kupio i sprat kuće od 110 kvadrata gde deli vlasništvo. Takođe, poseduje i “land rover discovery sport” iz 2017. godine.

Nenad Stanković Stanković nije u obavezi da prijavljuje imovinu kao odbornik; foto: Vanja KeserVećnik Nenad Stanković sa Perišićem deli isti broj funkcija i odmah je ispod njega po visini svih primanja sa ukupno preko 210.000 dinara, prema poslednjem izveštaju koji je podneo Agenicji još 2020. godine.

Stanković kao član Gradskog veća prima 30.000 dinara, kao portparol Direkcije za javni prevoz grada Niša - 120.000 dinara i kao predsednik Nadzornog odbora Instituta za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja" - 60.000 dinara.

Ipak, Stanković kaže da više nije Predsednik nadzornog odbora Instituta za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja" te da su njegova primanja sada manja. Ističe da u Direkciji sada zarađuje 110.000 dinara.

Ove promene nije prijavio Agenciji, jer se poziva na član 70. Zakona o sprečavanju korupcije koji propisuje da se redovno i vanredno prijavljivanje imovine i prihoda ne primenjuje na odbornike, članove opštinskog i gradskog veća, članove opštinskih i gradskih izbornih komisija i članove organa javnih preduzeća, privrednih društava, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač ili član opština, grad ili gradska opština.

Nije poznato da li je došlo i do imovnskih promena, a u poslednjem izveštaju Agencije stoji da je vlasnik dvosobnog stana od 67 kvadrata, “škode oktavije” 2018. godište i “opel astre” proizvedene 2001. godine. džunić Džuniću uvećana imovina za nasledstvo; foto: JV

Takođe, prema izveštaju od prošle godine ukupna mesečna predsednika Sukupštine Grada Niša Bobana Džunića iznose preko 170.000 dinara. On je za mesto predsednika Skupštine Grada Niša plaćen nešto više od 33.000 dinara, dok mu plata u niškom ogranku “Elektrodistribucije” iznosi 140.000 dinara.

Džunić je od prve svoje javne funkcije u Opštini Palilula Agenciji prijavo da je vlasnik kuće od 74 kvadrata i to se nije menjalo do poslednjeg izveštaja u kome se može videti da je nasledio 14 nepokretnosti.

On je sada 1/1 vlasnik četiri njive, dok 1/2 vlasnički udeo ima na preostaloj plodnoj i neplodnoj zemlji, kao i njivama i voćnjacima.

Takođe, isti vlasnički udeo ima u nasleđenom zemljištu pod zgradom i drugim objektom koji se prostiru na 2.450 kvadratnih metara, kao i u stanu od 51 kvadrata.

Pored nepokretnosti i dalje je vlasnik “tojote rav”, ali je u nasledstvo dobio i “fiat punto” iz 2003. godine.

Igor Novaković Novaković u vlasništvu ima tri nepokretnosti; foto: JVDžunićev zamenik Igor Novaković od 2020. godine, od kada je na toj funkciji, bogatiji je za tri nepokretnosti, a kao osnov sticanja na sajtu Agencije naveden je ugovor o poklonu.

On je kao odbornik u Skupštini Grada bio vlasnik trosobnog stana od 81 kvadrata, automobila “audia a6” i motora “pjađo mp3”, što se briše u izveštaju za 2020. godinu, nakon čega je 2022. godine upisao četvorosoban stan od 125 kvadrata i dva garažna mesta od 11 i 12 metara kvadratnih.

Za posao zamenika predsednika Skupštine Grada dobija 29.000 dinara, dok kao profesor na Akademiji strukovnih studija u Leskovacu prima 96.000 dinara. nebojša kocić Kocić vlasnik tri nepokretnosti; foto: Vanja Keser

Iako je na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije poslednji istaknuti izveštaj još iz 2020. godine, predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić kaže da redovno da ih redovno podnosi, svake godine.

Moguće da se negde potkrala greška, ne znam zbog čega nije istaknutno na sajtu. Pored toga što redovno podnosim izveštaje, čak sam i vanredno podnosio kada sam reizabran. 2018. godine sam izabran, a 2020. godine sam dva izveštaja podneo i onda sam svake naredne godine do maja meseca kada je to krajnji rok. Ove godine još nisam - kaže Kocić.

Prema poslednjem istaknutom izveštaju, njegova plata tada bila je 91.000 dinara. Od nekretnina ima dve garsonjere od 34 i 28 kvadrata koje je stekao pre funkcije predsedinka Opštine, dok je stan od 74 kvadrata po stupanju na tu fuknciju kupio na kredit, kako kaže, a što takođe nije istaknutno na sajtu. Od automobila ima “ford mondeo” iz 2016. godine.

Redakcija Južnih vesti poslala je Agenciji za sprečavanje korupcije Zahteve za pristup informacija od javnog značaja koji se odnose na imovinsku promenu funkcionera i to da li su podnosili nove izveštaje, ali Agencija nije dostavila odgovore u zakonskom roku.

*Tekst je naknadno dopunjen izjavom predsednika Opštine Medijana Nebojše Kocića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    20:31 // 8. 4. 2023.

    da budemo realni svako danas nema bager nit moze neko imati raditi itd.sve ovo sto se prica je cist opijat.preko ovoga onoga pa do itd zbogatiti na racun nekog ko izgleda normalan a ustvari ti oko njega namerno ga udaraju iza ledga,sa ostrim predmetima

  • MEĐUROVAC Direkcija

    13:19 // 8. 4. 2023.

    Hajde ostavite na miru dr Perišića jer je mnogima život produžio.
    Gradonačelnica ima,,pa neka ima jer je gradonačelnica i drugi imaju.
    Ali ovi drugi što se spominju e to je već malo previše.
    Neško radi svaki dan po 15 sati,subota uvek mu radna i spava samo 4 sata a mora da i razmišlja,jer je plaćen za to.Tatko mu samo ovaj veći stan kupio a sve drugo sam stekao svojom pameti.
    Ovi što ostali su

  • ilija

    22:43 // 7. 4. 2023.

    mi smo vec 20g ukraina i neko koi kao srb,mak sinove i ceri su top elita na tudge pare pa tako i zavrteli da bi nakon toga pronasli sebe sa starim poznanicima i to mozda isto.mi ne flertujemo da bi nagomilali raspad a kako bi to izgledalo.znamo da to oni cine svakodnevno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: