Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:41, 2. 7. 2020.

| Društvo

In memoriam: Dragan M. Stojanović, bivši sudija Ustavnog suda iz Niša

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
dragan m. stojanović
Odlazak bivšeg sudije USS; Foto: Pravni fakultet

Dragan M. Stojanović, univerzitetski profesor i sudija Ustavnog suda Srbije 2007-2016, preminuo je u subotu veče 27. juna, saopštava njegova porodica. Penzionisani sudija nije preživeo korona virus, a umro je sa 66 godina.

Profesor dr Dragan M. Stojanović rođen je 1954. godine u Nišu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu kao jedan od najboljih studenata niškog Univerziteta pre nego što je napunio 23. godinu i ostao do svog penzionisanja na istom Fakultetu prošavši sva zvanja, od asistentskog do redovne profesure.

Tokom studija koje je završavao sa izvanrednim uspehom, uvek u potrazi za sticanjem i osvajanjem znanja, kao najmlađi učesnik poznatog kviza znanja na prostorima tadašnje Jugoslavije “Sve ili ništa”, u svojoj 21. godini osvojio je svojim vrsnim znanjem čitavu SFRJ. U svojoj 21. godini postao je počasni građanin grada Delčeva, zbog pokazanog izvanrednog znanja na temu “Ilindenski ustanak”.

Bio je 1985. stipendista Vlade Republike Austrije, u vremenu velike socijalističke Jugoslavije kada su stipendije stranih vlada i univerziteta predstavljale pravu retkost. Magistarski rad “Ustavnosudska zaštita samoupravnih prava”, kao i doktorski “Osnovna prava čoveka u ustavima evropskih država i Ustavu SFRJ”, odbranio je sa odlikom na istom fakultetu. Pored nastave iz Ustavnog prava predavao je i predmet Ljudska prava. Bio je šef Katedre javnopravnih predmeta.

Objavio je zavidan broj monografija i udžbenika iz oblasti ustavnog prava, kao i velikog broja naučnih i stručnih radova iz oblasti uporednog ustavnog prava, ljudskih prava, parlamentarnog prava, izbornog sistema, lokalne samouprave i ustavnog pravosuđa. Njegova studija o pravnom položaju narodnih poslanika postala je neizostavno štivo za rad parlamentaraca i donošenje parlamentarnih propisa.

Pobrojane ustavnopravne oblasti čijim se istraživanjem bavio profesor Stojanović svedoče da je birao najvažnija i najizazovnija pitanja ustavnopravne nauke, da je bio spreman i sposoban da se sa njima nosi i iznese i da svojim studentima, doktorantima i široj naučnoj i stručnoj javnosti približi i objasni ustavnopravnu materiju.

Biće sahranjen sutra u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Studentica

    23:02 // 3. 7. 2020.

    Predivan covek, pravi gospodin. Profesor koji se jednom radja. Pocivajte u miru. Saucesce porodici.

  • Student1

    22:47 // 3. 7. 2020.

    Izvanredan profesor i veliki čovek. Nesebično nam je prenosio znanje, pun strpljenja, podrške i razumevanja za studente. Čast mi je što sam imala priliku da slušam njegova predavanja i položim ispit. Iskreno saučešće porodici. Nek mu je večna slava!

  • Anica Mitic

    17:26 // 3. 7. 2020.

    Nek Vam je večna slava. Čast mi je bila biti vaš student.Saučešće porodici.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: