Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 19. 10. 2021.

| Društvo

In memoriam: Marija Petković, lice dobročinstva u doba korone

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
marija petković
Sahrana će biti sutra; foto: I. M.

Sutra će u Nišu biti sahranjena Marija Petković, koja je humanitarnim radom u najtežem periodu tokom pandemije virusa korona pomagala sugrađanima i donirala pakete sa hranom najugroženijima. Oni koji su je poznavali pamtiće je, kažu, kao uvek nasmejanu osobu uvek spremnu da pomogne.

Od Marije Petković, po obrazovanju profesorke engleskog jezika, prijatelji i saradnici opraštaju se deleći uspomene u kojima ističu njenu energiju i spremnost da u svakoj situaciji bez zadrške postupi ispravno. Posao prevodioca u Gradskoj kući zamenila je privatnim, pa podsećaju na period kada je u Srbiji uvedena vanredna situacija zbog korona virusa, a ona zatim biznis zamenila humanitarnim radom.

Kao vlasnica Gurmanluka velike porudžbine za različite proslave zamenila je paketima u kojima su sva tri obroka i koje je isporučivala na adrese najstarijih građana.

O njenom humanitarnom radu i posvećenosti svedoči njena drugarica iz gimnazijskih dana, voditeljka Banker radija Jelena Đorđević.

Nisu je džabe nominovali za Najbolje od Niša na Naxi Banker radiju u kategoriji najveći humanitarac. Tokom karantina spremala je toliko obroka za one koji nisu mogli, koji nisu imali... Bez dinara... Danas sam preslušavala neke emisije koje sam radila sa njom, gostovala mi je kao uspešna preduzetnica više puta. Kada joj čujem glas kao da je i dalje tu. Neko ju je nazvao "dobri duh Niša". I jeste - navodi Đorđevićeva.

Po posebnoj energije, osmehu i spremnosti da uvek pomogne pamtiće je i glavna urednica City radija Ivana Petrović.

Danas kad razmišljam o njoj prvo pomišljam na jednu situaciju iz vanrednog stanja. Napisala sam status o jednoj baki koja je prekršila zabranu izlaska da bi kupila par namirnica. Sekundu kasnije Marija me je pozvala i odmah organizovala da se baki odnose obroci. Nikada ni ti obroci nisu bili tek reda radi. Svaki je pravila kao da je za njene bližnje. Sa mnogo strpljenja i ljubavi. Veliki, veliki gubitak je njen nepravedno rani odlazak - priseća se Petrovićeva.

Od Marije, iza koje ostaje troje dece, opraštaju se i brojne Nišlije na društvenim mrežama. Sahrana će biti sutra, 20. oktobra u 14 sati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: