Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 11. 9. 2018.

| Društvo

In memoriam: Ratko Zečević

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
ratko zecevic sps foto privatna arhiva
Zečević će biti sahranjen na groblju u Dešilovu; foto: privatna arhiva

Nakon duge i teške bolesti, u Prokuplju je, u 67. godini preminuo Ratko Zečević, nekadašnji visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, načelnik Topličkog okruga, narodni poslanik, funkcioner SRJ i jedan od osnivača Pokreta socijalista.

Zečević je rođen 1951. godine u selu Dešilovu, opština Merošina. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Prokuplju, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radio je do 1992. godine kao sudija u Opštinskom sudu u Prokuplju, zatim obavljao funkciju načelnika Topličkog okruga od 1993. do 2001. godine, učesnik je ratova na prostoru Republike Srpske krajine i Republike Srpske i u odbrani zemlje od NATO agresije.

Bio je komandant Kosmetsko-topličkog dobrovoljačkog odreda, predsednik Udruženja boraca rata Republike Srbije 1990. godine, a ranjavan je u ratu dva puta u borbama za Ravne Kotare.

Ustanovio je Svetosavsku povelju 1994. godine, pokrenuo je kao najviše priznanje u Toplici u oblasti kulture, prosvete i zdravstva, na njegovu inicijativu ustanovljena je gradska slava u Prokuplju koja je počela da se obeležava od 1998. godine i gde je on bio prvi domaćin sa sadašnjim patrijarhom Irinejem.

Bio je sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu u Vladi Srbije 1997. i 1998. godine, narodni poslanik u Skupštini Srbije (1993 - 1997.), poslanik u Veću građana SRJ (2000 - 2003). Odlikovan je sa više ordena i priznanja Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. U SPS je bio član Izvršnog odbora i član Glavnog odbora (2000 - 2003), dok je u Udruženju "Sloboda'' bio član Upravnog odbora.

Ostaće upamćen i kao predsednik Književnog društva "Rade Drainac“ i glavni i odgovorni urednik književnog časopisa "TOK“, osnivač je Informativnog centra "Toplica“, a 1994. godine obnovio je rad "Topličkih novina“.

Za izuzetan doprinos kulturi dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 1999. godinu i Zlatne plakete "Car Dušan“ za 2000. Dobitnik je Svetosavske povelje i Plakete Svetog Prokopija za poseban doprinos književnosti i kulturi Topličkog okruga i Grada Prokuplja 2012. i 2013. godine. Poezija mu je nagrađena književnom nagradom časopisa "Zbilja“

Ostaće upamćen kao jedan od retkih političara koji nije pravio kompromise u vezi ideologije i ciljeva za koje se zalagao, zbog čega su ga mnogi poštovali, iako se u pojedinim slučajevima i nisu slagali sa njim.

2000. godine je postao poznat široj javnosti kada je sa terase prostorija SPS u Prokuplju pucao iz pištolja u vazduh samo 50-ak metara od okupljenih demonstranata, a jedan je od retkih koji je ostao dosledan Slobodanu Miloševiću i učestvovao u njegovoj odbrani u vili Mir u Beogradu prilikom njegovog hapšenja.

Sahrana će se obaviti u sredu, 12. septembra u 13 sati na seoskom groblju u Dešilovu kod Prokuplja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • S. Bojovic

    18:41 // 12. 9. 2018.

    Draga gospodo, danas je sahranje veliki intelektualac iz Toplice. Kako rece danas jedan njegov prijatelj u javnom govoru na sahrani, u poslednjih 30 godina postenijeg politicara nismo imali. Procitao je knjiga kao svi oni. Radio je za svoj narod a svojoj porodici je ostavio kredite i uspomenu na svoje piatenje. I to mnogo znaci.vi se prepucavate na danasnji dan. Slava mu.

    • SIMCE

      22:11 // 14. 9. 2018.

      Pa ne moj tako imamo mi jako skolovane m,ajstore Toliko INTELEKTUALNO JAKE Da za jedan raspust zavrse 4 Stepen Elektotehnicke I istog meseca Zavrsi i Ekonomski Na skupstinama teraju sprdnju sa njim Sad ne znam Ko treba da odgovara To sto svi znaju da je kupljena diploma ili on koji je kupio... Ali zato se kunemo u Sutstvo i nase Istrazne organe BRUKAAAAAAA

  • dragoljub stamenković

    08:38 // 12. 9. 2018.

    Ovca za šišanje - Vi čak nemate ni hrabrosti da se potpišete !

    • Овца за шишање

      14:56 // 12. 9. 2018.

      Од свих ваших радикалских храбрости и храбрости ваш(ег)их ИСПИЉЕНИКА, ево где догурасмо! Пљување, етикетирање, прогон... су основа ваших политика, па зато ОВЦА ЗА ШИШАЊЕ. А, наравно, радикали се слободно потписују јер их режим обожава као и они режим!

  • Vojca

    20:34 // 11. 9. 2018.

    Imao sam prilike da ga upoznam ... Obicno kritikujem ove sitne lopuze iz vlasti i vlasti posle bajnih promena .. Gospodin Zecevic a to kazem sa duznim postovanjem je LJUDINA kakvu jos dugo necemo imati u Nasim krugovima politickim ako to mogu tako da kazem Jer dodjose majstori i prevaranti GOSPODINE ZECEVICU NEKA TI JE LAKA ZEMLJA ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: