Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:15, 27. 11. 2010.

| Društvo

Incident na granici kod Bosilegrada

Autor:J.S.Izvor:Južne vesti, Tanjug
Bosilegrad, granični prelaz Ribarići, arhivska fotografija; foto: wikipedia

BOSILEGRAD - Pristalice bugarske političke partije „Ataka“, koji su nameravale da učestvuju u obeležeavanju 91. godišnjice Nejskog mirovnog ugovora u Bosilegradu, zaustavljene su na prelazu Ribarci na bugarsko-srpskoj granici.

Volen Siderov, lider ove partije, koji se nalazio u jednom od zaustavljenih autobusa, rekao je da će zatražiti da Bugarska obustavi sve zajedničke infrastrukturne projekte sa Srbijom i zapretio blokadom državne granice ako nadležni ne preduzmu mere povodom današnjeg incidenta.

Prema nezvaničnim informacijama, osam autobusa je ostalo na granici, a dva su prešla granicu.

Posle vraćanja u Sofiju grupa je održala mirni protest ispred srpske ambasade u Bugarskoj.

Povodom zadržavanja bugarskih autobusa na granici portparol bugarskog Ministarstva inostranih poslova Vesela Černeva najavila je da će od nadležnih u Beogradu tražiti objašnjenje zašto bugarskim državljanima nije dozvoljen ulazak na teritoriju Srbije, prenosi Tanjug.

- Bugarska ambasada u Beogradu dobila je instrukcije da zatraži više informacija u ponedeljak - prenosi Blic izjavu Černeve.

Do ovog trenutka vranjska policija se nije oglasila saopštenjem, iako je pre par dana najavljeno da će policija obezbeđivati skup.


Protest bez incidenata

U Bosilegrad su ipak stigle neke pristalice “Atake”, a dopremljen je i minibus, koga je Kulturno-informativnom centru (KIC) tom gradiću trebalo da uruči Volen Siderov. Navodno je lideru “Ataka” dozvoljeno da pređe granicu ali je on iz solidarnosti prema ostalim stranačkim pristalicama koji su krenuli put Bosilegrada, odbio i vratio se u Sofiju.

Protest u Bosilegradu je protekao bez incidenata, a u njemu je učestvovalo stotinak ljudi, uglavnom iz Bugarske dok su meštani stajali sa strane.

Učesnici su pevali nacionalističke pesme i nosili transparent na kome je pisalo "protiv okupacije, asimilacije, ubistva Bugara, dole Nej".

Intonirana je i bugarska himna, a učesnici ovog skupa rekli su da oni nisu za prekrajanje granica i pripajanje ove teritorije Bugarskoj već žele da deca uče školu na maternjem jeziku, da koriste svoje pismo i mole se u crkvi na svom jeziku.

Inače, Demokratski savez Bugara (BSB) je pre par dana najavio je da će u subotu organizovati protestni skup ispred spomenika Vasila Levskog u Bosilegradu, na kome će skrenuti pažnju srpskoj, bugarskoj i svetskoj javnosti na težak položaj bugarske manjine u Srbiji.


Nejski sporazum

Nejski mirovni sporazum potpisan je 27. novembra 1919. godine u gradiću Neju kod Pariza, i njime su kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) pripojene teritorije Caribroda, Bosilegrada, Strumice i delovi s desne strana reke Timoka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vanja milosevic

    10:47 // 29. 11. 2010.

    Pocelo je pocelo......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: