Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 31. 7. 2018.

| Društvo

Inspekcija rada: Više od 100 radnika u Nišu prijavilo da radi “na crno”

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
radna knjizica
Građani imaju više hrabrosti da prijave poslodavci; foto: J.V/S. M.

Sve više građana se okuražuje da prijavi rad “na crno”, kaže načelnica odeljenja Inspekcije rada u Nišu Milica Kitanović Ljujić i dodaje da se njihov broj smanjio u odnosu na prethodne godine.

Milica Kitanović Ljujuć Kitanović Ljujić ističe da je ove godine 4 puta više prekršajnih prijava protiv poslodavaca zbog nepoštovanja produra oko bezbednosti i zdravstva; foto: M. Z.U dvadesetak akcija inspekcije, kontrolišući preko 500 privrednika, kaže Kitanović Ljujić, zahvaljujući akciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje “Reci ne radu na crno”, inspektori neposrednije sarađuju sa građanima. Zbog toga, dodaje, umesto roditelja koji su zvali da prijave da im deca nisu prijavljena, sada sami zaposleni prijavljujuju poslodavce.

Najčešće prijavljuju roditelji za decu, znači, neka druga zainteresovana strana. Međutim, projekat “Reci ne radu na crno” je zaista doneo jednu direktnu vezu sa samim zaposlenima koji rade na crno. Osim toga, kroz ovaj projekat, nije samo prijavljivan rad “na crno”, već i stvari koje nisu u nadležnosti ovog odeljenja Inspekcije. Tako je stvoren jedan kompleksan odnos između nas i građana i ostalih Inspekcija - rekla je Kitanović Ljujić.

Načelnica dodaje i da zasad niko od zaposlenih koji je prijavio da radi "na crno" nije otpušten sa posla.

Radnici koji su prijavili zaposlene ostali su na poslu. Postoji centralni registar, mi vršimo provere na svakih par meseci, a i oni uvek mogu da mi se obrate - kaže Kitanović Ljujić.


Bezbednost i zdravlje na radu - slaba karika srpskih privrednika

Kontrolišući preduzetnike, kaže Kitanović Ljujić, inspekcija je primetila da se vrlo malo pažnje poklanja bezbednosti i zdravlju na radu.

Radili smo analize u odnosu na 2017. godinu i zaključili smo da poslodavci uglavnom formalno pristupaju izradi te dokumentacije, da zaposleni nisu uključeni u to i da nisu primenjene mere bezbodnosti i zdravlja na radu. U prvih 6 meseci ove godine, uradili smo preko 1.000 nadzora i pokrenuli smo 4 puta više prekršajnih postupaka - navodi Kitanović Ljujić.

Poslodavci, kaže Kitanović Ljujić, ne žele i nisu zainteresovani da se bave ovime, iako ih Zakon obavezuje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čika Jova

    16:09 // 1. 8. 2018.

    Samo oko stotinu? Prijavljujte poslodavce, kako ćete sutra u penziju?

  • Pantelejac

    12:03 // 1. 8. 2018.

    neki vaši inspektori najavljuju gazdama da će doći po prijavama. Da vam dam još jednu ideju: potražite potvrde o isplatama plate, da li je radnik potpisao a onda pogledajte ugovore o radu, da vidite kako ljudi godinama rade a stalno prijavljeni na 3 meseca. A drugo, kako to da u ugovoru o radu piše 20 dana plaćenog otsustva za odmor a za odmor se najviše daje 10 dana? Farbaju vas na lepe oči.

  • vozdovac

    05:20 // 1. 8. 2018.

    Zar samo 100? Procesljajte malo trafike i pekare u Vozda Karadjordja,nacicete ih na desetine.A, tek oni lokalcici sto prodaju krpice?Vazno je da se gazde isparkiraju na trotoar i time pokazu svu svoju moc.Ne vredi prijavljivati,niko ne reaguje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: