Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 10. 11. 2020.

| Društvo

Infektolog Ranković: Leka i vakcine nema, pokažimo da ima odgovornosti

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južni vesti
Kupovina s maskama; foto: Vanja Keser
Maske su osnovna i najvažnija mera zaštite; foto: Vanja Keser

U vreme trećeg talasa epidemije korone i statistike po kojoj se infekcija tim virusom u Srbiji dokazuje kod više hiljada ljudi dnevno, infektolog Žarko Ranković moli građane da se pridržavaju mera struke. Obraća se i mladima, uz opomenu da niko ne može predvideti kako će na infekciju reagovati, jer ne može znati da li njegov imuni sistem ima slabu tačku.

Pošto protiv zarazne bolesti kovid-19 nema vakcine, specifičnog leka, a ni precizne procene kada će ih biti, ovaj lekar ponavlja ono što mnoge njegove kolege govore još od marta.

Upotreba maski je obavezna u zatvorenom prostoru, ali koristite ih i na otvorenom kada ste u blizini ljudi, na primer, dok čekate u nekom redu. Redovno perite ruke, sapunjajte ih najmanje 20 sekundi. Za dezinfekciju je najbolji sedamdesetoprocentni alkohol – govori Ranković.

Naglašava da hirurške maske gube efikasnost čim se navlaže za šta, procenjuje, treba oko 3 sata nošenja. Onima za koje je česta kupovina hirurških maski skupa savetuje da koriste pamučne, po mogućstvu dvoslojne.

Dovoljne su vam dve takve maske jer ih možete prati i iznova koristiti. U jednoj kesici nosite čistu, u drugoj odlažite korišćenu – kaže Ranković.

rankovic Žarko Ranković: "Budimo odgovorni prema sebi, time ćemo biti i društveno odgovorni. I a dajte da sačuvamo i zdravstvene radnike"; arhivska fotografijaSkreće pažnju na još važnih načina da se šansa od zaraze kovidom umanji.

Čim ujutru ustanemo, otvaramo prozore, veoma je važno da vazduh struji. Takođe, pojačajte ishranu bogatu vitaminima. Koristite što više vitamina C u prirodnom obliku, jedite turšiju, citruse, znaju svi gde ima tog vitamina – govori infektolog.

Neophodne su, dodaje, i šetnje jer one jačaju opštu odbrambenu snagu organizma. Savetuje što češći odlazak u prirodu, parkove i pored Nišave. Posebnu poruku ima za pravoslavne vernike koji proslavljaju krsnu slavu i pozvane goste.

Ove godine moramo biti maksimalno oprezni, slavite samo u krugu porodice – savetuje Ranković.

Kao član niškog Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 zadovoljan je ponašanjem većine svojih sugrađana.

Najveći broj njih se odgovorno ponaša, pa imamo situaciju koja je nešto bolja nego u drugim delovima zemlje. Ipak, mali procenat koji odbija da poštuje mere takvo stanje može lako da promeni – kaže Ranković.

Još jednom poziva stanovništvo na odgovornost prema sebi, a ona, dodaje, povlači i društvenu.

Dajte da sačuvamo i zdravstvene radnike, oni sada rade najteži i najzahtevniji posao – poziva Ranković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    21:30 // 10. 11. 2020.

    Druze, prof.Rankovicu, mozda ste Vi najpametniji infektiolog u Srbiji, ne vredi nista, ucescem u politikanskom kriznom stabu grada, gde ste dozvolili da Vas Nedimovic ponizi, izgubili ste uticaj medju stanovnistvom ! Niko Vam ne veruje, da ste iskreni .

  • Laki

    19:48 // 10. 11. 2020.

    Mator čovek a laže...

  • Smuk

    14:46 // 10. 11. 2020.

    Beše li gos-n Ranković "učenik" od Batu TiJodorovića ili mi se čini "po mesečini..."?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: