Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:49, 31. 8. 2012.

| Društvo

Info-displej za putnike Gradskog prevoza

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
info-displej.jpg
Info-displej na Trgu kralja Milana

Na niškom Trgu kralja Milana postavljen je info-displej koji obaveštava putnike koliko još ima vremena do dolaska njihovog autobusa.

Displej je postavljen pored autobuskog stajališta u centru grada, a s obzirom na činjanicu da je reč o pilot projektu, za sada daje informacije samo o liniji 5, Somborska – Železnička stanica.

- Reč je o daljinskom nadzoru vozila Gradskog saobraćaja. Elektronski fakultet je u saradnji sa partnerima napravio za sada pilot projekat i on je pre svega značajan za naše sugrađane koji na displeju mogu da prate vreme do dolaska autobusa, što će smanjiti gužve na stajalištima – rekao je Zoran Jovanović, profesor Elektronskog fakulteta.

id Građani se navikavaju na inovaciju

Kako kaže profesor Jovanović, Niš je odavno zaslužio jednu ovakvu inovaciju koja pored toga što pomaže putnicima, ujedno kontroliše i vozače autobusa, koji bi trebalo bolje da se pridržavaju reda vožnje.

Pošto je reč o pilot projektu, prema rečima većnika Mihajla Zdravkovića, to trenutno grad ne košta ni dinara. Ipak, planovi za budućnost zahtevaće određenu finansijsku konstrukciju.

- Namera grada jeste da sledeće godine jedan od uslova bude i da sva vozila prevoznika imaju jedan ovakav sistem koji omogućava da na najfrekfentnijim gradskim stajalištima budu postavljeni ovakvi displeji ne samo sa vremenom dolaska već sa svim ostalim servisnim informacijama relevantnim za građane – kaže većnik Zdravković.

Zdravković je dodao da se već sada svi autobusi Gradskog prevoza prate putem GPS-a. Ipak, ističe Zdravković, praćenje i pokazivajne autobusa putem displeja zahteva jedan moderniji sistem čija je izrada projekta i nabavka u toku.

Gradski većnik kaže da će se do kraja godine izradom studije o Gradskom prevozu znati koliko će ovakav projekat koštati grad.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Stosic

    01:43 // 3. 9. 2012.

    @Gradjanin Niski - a koja je adresa portala posto ta prica od usta do usta nije stigla do mojih usiju :) Hvala unapred :)

    • igor

      11:32 // 3. 9. 2012.

      http://212.200.74.38/aerodrom/mob/

  • Gradjanin Niski

    09:34 // 2. 9. 2012.

    Mala ispravka, istina je da web portal preko koga gradjani mogu u svakom trenutku videti trenutne pozicije autobusa za izabranu liniju preko web browsera ili mobilnog telefona radi vec pet godina. Informacija o tome na zalost nikada nije zvanicko objavljena ali se adresa metodom od usta do usta prosirila gradom. Pravo je pitanje zasto ni jedna vlast do sada (a promenile su se tri od kada taj sistem radi) nije objavila postojanje ovog portala i kome to nije u interesu. To je i najveci problem ovog grada, kada nesto korisno treba da se uradi uvek se nadje plejada kontrasa: neko ima suprotan finansijski interes, neko bi da se ugradi, neko kontrira samo iz zavisti... a korist gradjana, ma sta nas briga. Pri tome uopste ne mislim na eventualne finansijske malverzacije. A vreme je pokazalo da te afere ionako sluze samo za medjusobna politicka pljuvanja, niko nikada nije odgovarao ni za jednu. Krenucemo napred tek kad neko konacno odgovara za neku proneveru.

  • Branko

    10:59 // 1. 9. 2012.

    @Predrag Blagojevic
    Poštovani gospodine Blagojeviću, pošto veoma dobro pratite ovu problematiku, molim Vas da nam kažete da li imate ideju kome je smetao a i dalje smeta "Sistem za praćenje autobusa u javnom gradskom prevozu" (mislim da se softwer zvao "Sky-BUS"). A to ko je izradio softver čak i nije toliko bitno, nego je važno da li je softver dobar i dali građani Niša imaju koristi od toga. Nije sve onako kako se vidi na prvi pogled, interesi su pravo čudo.

    • Predrag Blagojevic

      00:54 // 2. 9. 2012.

      Da li je dobar je teško pitanje, pošto zavisi od referentnog sistema, odnosno moramo ga porediti sa nečim sličnim.
      Ali, činjenica je da građani nisu imali korist od njega. Po uslovima tendera trebalo je da bude omogućeno građanima da u svakom trenutku preko Interneta vide gde je koji autobus. To do danas nije napravljeno.
      Osim toga, trebalo je da se na konto uvođenja tog sistema smanji broj ljudi koji će obavljati kontrolu gradskog prevoza. Nažalost, njihov broj je zapravo samo povećan jer su angažovani dodatni ljudi.
      A, da, zove se "Sky-bus".

      Priču o tome ko ga je pravio sam pomenuo da bih ilustrovao njegov kvalitet.
      Predsednik tenderske komisije koja je odlučivala o nabavci tog sistema bio je Bratislav Blagojević, jedan od autora tog sistema, dok su suvlasnici firme "Sky soft", od koje je sistem kupljen bili njegova ćerka Nataša i Gordana, tadašnja supruga gradskog većnika Vlade Antića, resorno zaduženog za saobraćaj - inače inicijator ideje uvođenja sistema GPS kontrole.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: