Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 11. 5. 2016.

| Društvo

Info kutak - mesto za informisanje u vezi sa Evropskom unijom

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Info-kutak-VK
Posetiocima na usluzi računari, besplatan internet, publikacije i elektronska biblioteka; foto: Vanja Keser

Oni koji žele da se bliže upoznaju sa Evropskom unijom i njenim institucijama, informišu o mogućnostima za školovanje ili zaposlenje u nekoj od zemalja članica, korišćenju EU fondova, čitaju publikacije, to mogu da učine u novootvorenom EU info kutku u Nišu. 

Osoblje obučeno da daje takve informacije biće na usluzi Nišlijama u Voždovoj ulici broj 5 svakog radnog dana od 10 do 19 sati i subotom od 10 do 15 sati.

info-kutak-otvaranje-VK EU info kutak u novim prostorijama otvorio Majkl Devenport; foto: Vanja KeserNovi prostor info kutka, koji je u Nišu već postojao, ali u privremenom prostoru, presecanjem vrpce svečano je sa predstavnicima gradske vlasti otvorio šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Niški info kutak, sa novosadskim koji je u novom prostoru otvoren prošle godine, i beogradskim EU info centrom otvorenim pre 3 meseca, čini EU info mrežu koja funkcioniše od ove godine.

Građani se najčešće interesuju za studiranje, poslove, putovanja i stručno usavršavanje u Evropskoj uniji, ali ih interesuju i srpski pristupni procesi - kaže vođa tima EU info mreže Ljubica Marković.

Info-kutak-2-VK Rad EU info kutka počinje 11. maja; foto: Vanja KeserDodaje da posetioci ova dva info kutka i info centru, koji se po pravilu nalazi u glavnom gradu zemalja koje su na putu pristupa Evropskoj uniji, mogu čitati publikacije iz elektronske biblioteke, saznati sve što ih o Evropskoj uniji interesuje i razrešiti sve svoje nedoumice u vezi sa njom.

Građanima je u ovim prostorijama na raspolaganju i besplatan internet.

Info kutak u Nišu otvoren tokom "Meseca Evrope" koji pod sloganom "Evropa otvoreno" obeležava delegacija EU u Srbiji. Prema programu u 19 sati u Narodnom pozorištu u Nišu biće izvedena predstava "Evropa" književnice Ivane Sajko u koprodukciji Imaginarnih i Cankarjevog doma iz Ljubljane u režiji Primoža Ekarta.

U Oficirskom domu otvorena je izložba fotografija "EU i Srbija na delu: 15 godina partnerstva" na kojoj je predstavljen izbor fotografija projekata kojima je Evropska unija pomaže Srbiji od 2001.

Za to vreme iz evropskih fondova u Srbiju su uložene 3 milijarde evra

EU info kutak vrata posetiocima otvara već u četvrtak 12. maja.

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    20:57 // 11. 5. 2016.

    Sa slavkovićem u Jevropu. Mora da je neka sprdnja.

  • ivan Ristic

    20:04 // 11. 5. 2016.

    A gde da se upoznamo sa procedurom kako da vam začepimo usta o smaranju sa tom evropskom unijom, pošto velikoj većini uopšte nije stalo da ide tamo.

    • Verko

      15:57 // 12. 5. 2016.

      Da, idu u Rusiju...

  • Ahm

    17:26 // 11. 5. 2016.

    Kakvo tracenje para,uposljavanje stranackih botova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: