Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 21. 2. 2019.

| Društvo

"Infrastrukture železnice": Cisterne nisu ispadale zbog preopterećenja pruge

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Cisterna-amonijak2;-foto:-JV-D.-Milojković
Tvrde da je nosivost i dalje 18 tona po osovini; foto: JV

Navode narodnog poslanika iz Svrljiga Milije Miletića da je mogući razlog što su u poslednjih mesec dana cisterne ispadale iz šina na pruzi Niš - Zaječar to što je umesto ranijih 18 dozvoljeno opterećenje od 22,5 tona po osovini, demantuju iz Infrastrukture železnice i tvrde da pravilnik koji to utvrđuje nije menjan.

Iako u poslednjih mesec dana nisu odgovorili na brojna novinarska pitanja o čak tri ispadanja cisterni sa opasnim materijama sa pruge, kao ni na pitanja gde su cisterne sa amonijakom stacionirane, iz Infrastrukture železnice su ekspresno reagovali na tvrdnje narodnog poslanika.

Miletić je pokrenuo peticiju u kojoj je jedan od zahteva i rekonstrukcija pruge na kojoj su cisterne sa amonijakom i fosfornom kiselinom iskliznule i naveo mogući razlog za ispadanje vozova iz šina.

Osovinsko opterećenje bilo je 18 tona. Unazad mesec i po dana ili dva, promenjen je pravilnik u Železnicama Srbije gde je umesto 18 tona opterećenja stavljeno 22, 5 tona. Ne znam na osnovu čega je to napravljeno, baš me zanima. Pruga ostala u lošem stanju, a povećano opterećenje - kaže Miletić.

Ove sumnje narodnog poslanika iz Infrastrukture železnice demantuju, tvrdeći da pravilnik nije menjan i da je nosivost i dalje 18 tona po osovini.

Sve cisterne na pruzi Niš – Zaječar u prethodnom periodu prevožene su u skladu sa ovim važećim Pravilnikom, što potvrđuju tovarni listovi za svaku od prevezenih cisterni pojedinačno, kao osnovni dokument prilikom železničkog robnog transporta - dodaju iz Infrastrukture železnice.

Podsetimo, u poslednjih mesec dana su na pruzi Niš - Zaječar, u blizini sela Jasenovik, a potom i u Svrljiškoj klisuri, ispadale iz šina cisterne sa amonijakom i fosfornom kiselinom, a tek nakon trećeg iskliznuća je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović naložila da se pruga zatvori dok se ne rekonstruiše.

Iako je saobraćaj u blokadi, nedavno je iz šina ispao i voz koji je prevozio cisterne sa amonijakom na zatvorenoj pruzi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    17:25 // 21. 2. 2019.

    Mene zanima da li je toblo radnicima ŽS kod pravnog fakulteta po kancelarijama

  • Miloš

    10:12 // 21. 2. 2019.

    Pa ako se to više puta desilo sa različitim kompozicijama na istoj deonici, mora da je do pruge. Sve je to trulo i zarđalo!

  • dragoljub stamenković

    09:53 // 21. 2. 2019.

    Ako ovo što tvrdi Milija nije tačno ,zašto ga ne tuže za uznemiravanje javnosti?I ja sam čuo da je nešto tako odobreno telegramom ali je povučeno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: