Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 8. 11. 2021.

| Društvo

Podaci o zagađenosti vazduha u Leskovcu kasne, građani počeli sa potpisivanjem peticije za merenje PM čestica

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Zagađen vazduh
Onlajn peticiju do sada potpisalo skoro 500 ljudi; Ilustracija: foto: Arhiva JV

​​Kako bi dobijali svakodnevne podatke o zagađenosti vazduha, Leskovčani su od danas počeli sa potpisivanjem peticije za uvođenje merenja koncentracije PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu. Kako navode iz Udruženja Tim 42, podaci na sajtu Grada Leskovca objavljuju se sa zakašnjenjem od nekoliko dana, što je, kako ocenjuju, nedopustivo jer na taj način građani ne uspevaju da se na vreme zaštite.

Tokom zimskih meseci mnogi Leskovčani žale se na otežano disanje, ali i to da ne smeju da otvaraju prozore, kako im u domove ne bi ušao zagađen vazduh. Ipak, precizne podatke o tome koliko je vazduh zagađen stanovnici Leskovca ne mogu pronaći, pa će narednih nedelju dana u samom centru imati mogućnost da potpišu peticiju da se i u tom gradu krene sa merenjem PM čestica.

Informacije o merenjima objavljuje se dva ili tri dana kasije na sajtu Grada. Vi u ponedeljak saznate kakav je vazduh bio u petak, ali vi od toga nemati nikakve koristi, jer jednostavno kada znate da li je vazduh ili zagađen ili nije, tada možete odlučiti koliko ćete vremena provesti napolju. E, to je glavni razlog zašto smo se okupili ovde i zašto skupljamo potpise da se na ovu temu organizuje javna rasprava, ali i da se konačno krene sa merenjem PM čestica - rekli su iz Udruženja.

Peticija Narednih nedelju dana svi zainteresovani će u centu Leskovca moći da potpipu peticiju; foto: M. M.Ono što dadatno brine, kako navode iz Udruženja Tim 42, jeste to što je Grad Leskovac početkom godine doneo kratkoročni plan za unapređenje kvaliteta vazduha, na čemu se, smatraju, nije mnogo radilo.

To je dokument koji se donosi u onim lokalnim samoupravama gde ima problema i gde je vazduh zagađen. Puno mera u tom planu i nemaju vremensku odrednicu, zato moramo da pokrenemo građane - istakli su aktivisti.

Dodaju i da je već prvog dana odziv građana dobar, ali i da svi oni koji žele, peticiju mogu potpisati i na sajtu Kreni-promeni, gde za sada ima skoro 500 potpisnika.

Podsetimo, krajem februara, kao glavni razlog za zagađenje vazduha u Leskovcu, nadležni su okarakterisali geografski položaj tog grada i individualna ložišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran

    18:30 // 8. 11. 2021.

    Pa svi znamo ko je najveci zagadjivac u Leskovac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: