Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 4. 12. 2018.

| Društvo

Inicijativa ORSP traži od predsednika i premijerke da zabrani izgradnju derivacionih MHE

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Glavni problem derivacione MHE
Glavni problem derivacione MHE; foto: Lj. F.

Zahtev za zabranu izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije i zabranu izgradnje MHE bilo koje vrste u zaštićenim područjima, sa još 8 zahteva, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine predaće danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, a dostaviće ih i na adrese Ministarstva energetike i Ministarstva zaštite životne sredine.

U Inicijativi ORSP smatraju da je najveći problem u izgradnji derivacionih MHE, koje rade na prinicipu da se tok reke sprovede u cev do mašinske zgrade koja proizvodi struju, te da tako korita najčešće ostaju suva, što je pogubno za živi svet u rekama ali i za ljude koji žive pored tih reka.

Jedan od aktivista Goran Tokić kaže da su derivacione MHE uzrok svog zla i da je njihova zabrana glavni zahtev koji upućuju nadležnima.

Koncipirali smo 10 zahteva, inicijalno ih je bilo više, ali smo se sa strukom složili oko ovih koje ćemo danas predati. Tražimo zabranu derevacionih na celoj teritoriji, jer su one najveći problem. To je naš predlog Vladi i ministarstvima da usvoje, šta će oni da urade to je već drugo - kaže Tokić.

Među zahtevima je i onaj da se zabrani izgradnja u zaštićenim područjima, kao što je Stara planina, jer je trenutno na snazi zabrana u prvoj kategoriji, dok je dozvoljena u drugom i trećem stepenu zaštite. Cevima se reka doprema do mašinske zgrade Cevima se reka doprema do mašinske zgrade; foto: Lj. F.

Takođe, oni se ne slažu ni sa gradnjom na malim vodotokovima, jer kako kaže Tokić, one ne doprinose energetskoj stabilnosti Srbije.

Male planinske reke daju najviše električne energije u toku proleća, kada se najmanje troši struja. Ljudi tada prestaju da se greju na struju, a ne rade ni klima uređaji. A kada se najviše troši struja, te MHE ne proizvode struju - smatra Tokić.

Među zahtevima su i oni da se zabrani izgradnja više MHE na jednoj reci i formiranje nezavisne komisije koja bi duži period ispitivala reku i njen živi svet. Trenutno investitor angažuje privatnu firmu da to uradi za njega, te se na taj način ne dobija objektivna studija o ekosistemu u reci.

U Sloveniji 3 godine nezavisna komisija nadgleda reku, utvrđuje zaštićene vrste, koliko hrani podzemne tokove i tek nakon toga daju ili ne izdaju dozvole. U Rakiti su došli sa bagerima i napravili haos, a da nisu o tome pitali meštane. I Evropska unija naglašava da je bitna transparentnost i učešće lokalne zajednice - kaže aktivista.

Podsetimo, poznati srpski muzičar Nikola Vranjković pozvao je aktiviste da se bore da se ova država zaduži i da se od tog novca poruše sve do sada sagrađene mini-hidroelektrane.

Nedavnim amandmanom na rezoluciju o napretku Srbije ka EU, Evropski parlament je pozvao Vladu Srbije da usvoji neophodne mere za očuvanje zaštićenih područja, posebno u pogledu razvoja hidroelektrana u osetljivim područjima kao što je Park prirode Stara planina.

Iako nisu tema lokalnih skupština, poslednji događaji u vezi sa izgradnjom MHE na Staroj planini i u selu Rakita, bilu su na dnevnom redu Evropske energetske zajednice, sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Zahtev ORSP (preuzmi) - 14.54 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar Mirkovic

    20:11 // 4. 12. 2018.

    Pazi SAD verovatan odgovor nase perjanice: "obustavicemo gradnju derivacionih MNE kad samoproglaseni Siptari na KiM ukinu takse od 100%"!

  • Dipl.ing.arh.

    16:37 // 4. 12. 2018.

    Sve inicijative i zahteve treba slati ISKLJUCIVO Ani Brnabic. Vucic nema nikakve izvrsne nadleznosti i treba ga maksimalno ignorisati pored ostalog i zbog njegove nezdrave potrebe da uvek bude u centru paznje.
    Bombardovati Anu Brnabic i samo se njoj obracati jer je ona predsednik Vlade. Publicitet i moc Vucicu dajemo mi sami i sa tom preksom treba prestati. To bi ga najvise zabolelo.

  • Nislija

    14:22 // 4. 12. 2018.

    Nista se ne postize mirnim putem. Francuzi ziv primer. Dok god se ne izadje na ulicu i ne krene da radi motka, promena nece biti. Ovo pismo mogu da okace macku o rep, nit ce da ga citaju nit ih bole brige.

    • Davor Kraljevic

      20:13 // 4. 12. 2018.

      Tako je bate, konacno nesto zdravo da procitam! Sta cekamo, VREME JE za BUNU na DAHIJE!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: