Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 5. 12. 2018.

| Društvo

Inicijativa: Vlada Srbije oteraće sve niskotarifne kompanije iz Niša i Srbije

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
aerodrom
Aerodrom čeka svoju sudbinu; Foto: M.Z./J.V.

Nakon izjave direktora Wizzair-a da neće razvijati bazu u Beogradu jer Vlada monopolom štiti Air Serbia, predstavnici Inicijative "Ne damo niški aerodrom“ pozivaju državu da hitno prestane da štiti interese arapske kompanije i beogradskog aerodroma na račun niškog aerodroma i putnika iz Srbije. U suprotnom, kažu iz Inicijative, niskotarifne kompanije će napustiti Niš i Srbiju.

Povod za reagovanje grupacije koja je vodila bunt protiv poklanjanja niškog aerodroma jeste izjava direktora Wizzair-a o tome da Vlada Srbije "preuzima korake kojima štiti poslovanje Air Serbia i time stvara pritisak na sve druge prevoznike“, kao i da Wizzair "neće razvijati bazu u Beogradu zbog visokih naknada za aerodrom”.

Da su izjave direktora Wizz air tačne, Inicijativa ilustruje "akcijama" Vlade prema niškom Aerodromu ”Konstantin Veliki”.

Kroz koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla” potpuno je neopravdano pristala na uslov ograničavanja razvoja niškog aerodroma za potrebe zaštite poslovnog interesa beogradskog i, što je još problematičnije, privatnog kapitala kompanije Vanci airports. Oduzela je niški aerodrom od Grada Niša sa željom da zaustavi njegov razvoj, a u interesu koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla" i Air Serbia u junu 2018. godine - navode iz Inicijative.

U više navrata, koristeći institucionalne i partijske mehanizme pritiska, kako kažu iz Inicijative, Vlada je nelegitimno zahtevala povećanje aerodromskih taksi na aerodromu u Nišu i pre "oduzimanja" niškog aerodroma.

Koristeći i institucionalne i partijske mehanizme, uticala je na kadrovska rešenja na aerodromu u Nišu ne vodeći računa o poslovnom interesu našeg aerodroma, već isključivo o potrebi da postavi poslušne kadrove - saopštava Inicijativa.

Sa pozivom Vladi da prestane sa centralističkim, monopolističkim i protekcionističkim politikama pitaju vlast - da li je cilj oterati avio-kompanije.

Vlada Srbije će svojom politikom oterati sve niskotarifne aviokompanije iz Niša i iz Srbije - zaključuje Inicijativa.

Navode i da dosadašnji ishod ovakvog i sličnog ponašanja Vlade Srbije je gašenje dve niskotarifne linije iz Niša, kao i odustajanje Wizz air-a od razvoja baze u Beogradu.

Podsetimo, otkako je Aerodrom "Konstantin Veliki" poklonjen državi na upravljanje nisu uvedeni novi letovi, a kompanija Wizz air je ukinula let za Malme. I dok je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je to zbog malog broja putnika, bivši direktor i putnici smatraju da je to zbog novog vlasnika niške vazdušne luke. Ryanair je u međuvrmenu ukinuo liniju do Dizeldorfa.

Avioni sada odnedavno iz Niša lete i do Beča, ali to je, prema ranijim informacijama, ugovorilo staro rukovodstvo niškog aerodroma, dok je on bio u vlasništvu Grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kandraks

    10:14 // 6. 12. 2018.

    ako cemo posteno vise se pomaze pristinskom aerodrUmu nego beogradskom, oni su u istom vlasnistvu, tako da je nas najveci sin radi za poslovanje pristinskog aerodrUma

  • Nislija

    08:46 // 6. 12. 2018.

    Boriti se za aerodrom da bi na njega mogli da slecu oni vas papirni avioncici! Pa se opet ogradjujte od stranaka i protestujte bedzevima....

  • BATA

    08:35 // 6. 12. 2018.

    Citam da se za novogodisnji praznik organizuje festa na trgu.Zgodna prilika da u svojoj cestitki kompletno rukovodstvo i odbornici,zna se ciji, podnesu ostavke i tako delimicno speru blato sa svog lica zato sto su stitili i verovali u lazi,sada se to vidi,svog voljenog.Da li propast svoga grada,ako je njihov,vide kao svoj uspeh.Aj na trg Darko zajedno sa Perisicem pa objasnite u sta ste verovali.

    • Nislija pre svega

      14:50 // 6. 12. 2018.

      A ko kaže da su uopšte verovali u nešto? Nego podvili repove i potpisuju štagod AV traži kako bi zadržali pozicije, a možda i namakli koju svoticu. Ko bre još veruje u išta, samo oni sa pola mozga!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: