Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:18, 21. 8. 2018.

| Društvo

Inicijativa pred sudom osporava poklanjanje niškog aerodroma

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
avion
Inicijativa tražila od gradskog Pravobranilaštva da objasni u čemu je javni interes da Niš pokloni aerodrom; foto: V. K.

Zbog "gomile proceduralnih grešaka", kako kažu članovi Inicijative "Ne damo niški aerodrom", pokrenut je spor pred Upravnim sudom protiv odluke Grada da pokloni Aerodrom "Konstantin Veliki" državi.

Prošla su dva meseca otkako su podignute ruke odbornika vladajuće garniture na sednici Skupštine grada označila definitivnu predaju niškog aerodroma državi "na ruke". Pa ipak, članovi inicijative "Ne damo niški aerodrom", baš kao što su i obećali, pokrenuli su postupak pred Upravnim sudom zbog načina na koji je poklanjanje izvedeno.

Napravljen je niz proceduralnih grešaka i propusta. Očekujemo da se Upravni sud izjasni na to što mi osporavamo prenos osnivačkih prava, prenos vlasničkog udela, kao i prenos imovine. Takođe, obratili smo se i gradskom Pravobranilaštvu, koje je pre potpisivanja ugovora između Grada i Republike - rekao je jedan od osnivača Iniijative Mladen Jovanović.

Jovanović dodaje da su od Pravobranilaštva tražili saglasnost koju su, kako kaže, morali da daju niškoj vlasti.

mladen jovanovic, rastislav dinic Jovanović i Dinić napominju da nakon potpisivanja ugovora o poklanjanju aerodroma, Bulatović nije imao novinarsku konferenciju, niti je o tome uopšte govorio u javnosti; foto: S. M.On tvrdi i da je čitav postupak predaje aerodroma osmišljen da Niš u potpunosti izgubi kontrolu nad njim, kako bi, dodaje, zbog ugovora o koncesiji između Vansija i Aerodroma "Nikola Tesla" država mogla da kontroliše razvoj. Kao posledicu, kaže Jovanović, imamo to da od početka 2018. nema nijedne nove linije u Nišu, iako je godina bila rekordna za nove linije u regionu.

U zadnje 3 godine smo imali 4 linije godišnje. Otkako je krenula kriza oko aerodroma, koja je svakako stvorena zaključkom o preuzimanju, iz Niša nije otvorena nijedna linija. Ovo je problematično i zbog toga što je ovo rekordna godina po broju novih linija u regionu. U Nišu nije otvorena nijedna - navodi Jovanović.

Podsetimo, sa 44 glasova “za” i 5 “protiv” na glasanju koje je ponovljeno i uz odbijanje zahteva opozicionih odbornika za glasanje prozivkom, vladajuća većina u niškom parlamentu izglasala je predlog Gradskog veća kojim se niški Aerodrom “Konstantin Veliki” ustupa Republici na upravljanje bez naknade.

Od same najave poklanjanja aerodroma državi, pa sve do samo izglasavanja ove odluke održano je nekoliko protesta nezadovoljnih građana, a oformljena je i Inicijativa “Ne damo aerodrom” koja je najavila i postupke pred sudom zbog neregilarnog poklanjanja aerdoroma.


"Ugovor potpisan u Beogradu, jer niška vlast ne sme pred građane"

Odluku da ugovor o predaji niškog aerodroma državi gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpiše u Beogradu, član Inicijative "Ne damo niški aerodrom" Rastislav Dinić objašnava time što gradska vlast "ne sme da se pojavi pred svoje građane".

Ni gradonačelnik, ni ministarka Zorana Mihajlović, koji su potpisnici tog ugovora, ne bi smeli da ga potpišu u Nišu, jer znaju na kakvu bi reakciju građana naišli - navodi Dinić.

Dinić dodaje da čitav postupak poklanjanja pokazuje da se "tu nešto krije", a da je to najverovatnije, kaže, ugovor o koncesiji sa Vansijem koji je i dalje nedostupan za javnost.

Članovi Inicijative ističu i da dugovi Niša prema Ministarstvu odbrane, koji su bili jedan od glavnih opravdanja za poklanjanje aerodroma, i dalje nisu otpisani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DM

    10:41 // 26. 8. 2018.

    Pa šta se nišlije čudite događajima, ne samo oko aerodroma u Nišu nego i ćitavoj Srbiji. Ali apropo niškog aerodroma. Presednik države poreklom iz Bugojna, ministarka Zorana Mihajlović iz Tuzle, Darko Bulatović, vaš gradski otac Crnogorac iz Podgorice, ..... Pa šta ste vi očekivali, ti ljudi nemaju nikakvu empatiju za Srbiju, Niš, ... Njima Niš i oklina ništa ne znače osim mesta za dobar "biznis"!

  • Tivat

    07:15 // 22. 8. 2018.

    @nisu svi isti-ni sam ne verujes u pricicu sto je napisa!
    A,pogotovu o "dobroti" Djurdjanovica i Avramovica!

    • nisu svi isti

      09:36 // 22. 8. 2018.

      kakve veze ima dobrota sa stručnošću?! Sebe smatrate dobrim, a uzimate u usta ljude koji su od gubitaša napravili profitabilnu gradsku firmu i doneli bolje poslovanje niškim hotelijerima, takstima, kafanama i kafićima?! Zašto nam Zorana, dok ih je opanjkavala, nije dovela nove linije? Nisu svi isti, neki opanjkavaju, a neki rezultatima dokažu da znaju da rade. Nisu ni sve sudije iste ;)

  • Samo lustracija

    23:20 // 21. 8. 2018.

    Kom sudu? Jel to jos postoji?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: