Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 11. 4. 2018.

| Društvo

Inicijativa za pokretanje niškog festivala romske muzike “Šaban Bajramović”

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Šaban Bajramović
Festival romske muzike bi mogao da ponese ime kralja ovog žanra Šabana Bajramovića; foto: nisville.com

Niš bi, prema oceni predsednika Svetske organizacije Roma Jovana Damjanovića, trebalo da ima muzički festival posvećen kralju romske muzike iz ovog grada Šabanu Bajramoviću. Iako je sve još u fazi planiranja, Damjanović kaže da će se u najskorijem roku pozabaviti organizovanjem, a pomoć očekuje od niških vlasti.

jovan damjanovic Jovan Damjanović očekuje pomoć od gradske vlasti pri organizaciji festivala; foto: S. M.Bajramović je, kaže Damjanović, “pozdravio ceo svet u ime naše države”, a najbolji način da mu se država oduži za to je pomoć pri organizovanju festivala romske muzike. Na festivalu bi, dodaje Damjanović, nastupali eminenti romski izvođači iz cele Srbije.

Ja molim sve strukture i zamoliću i gradonačelnika Darka Bulatovića da se omogući jedan romski festival koji će biti posvećen Šabanu Bajramoviću. Tu će biti mnogi muzičari poznati i značajni - rekao je Damjanović.

Podsetimo, Šaban Bajramović je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao i komponovao više od 700 pesama. Njegovo izvođenje pesme Đelem, đelem izabrano je za himnu svih Roma. Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za kralja romske muzike.

Magazin Tajm ga je proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu.

U 73. godini života, 2008. godine, Bajramović je preminuo je od posledica infarkta.


U NKC-u obeležen Dan Roma - glavni problem socijalni status

život roma U holu NKC-a su bile izložene i fotografije iz života niških Roma; foto: S. M.Uz hranu sa roštilja, piće i neizostavnu romsku pesmu koja “plače” dok gudalo klizi po žicama violine, u holu Niškog kulturnog centra obeležen je Međunarodni dan Roma. Iako se ovaj Dan obeležava 8. aprila, kako kažu organizatori iz Udruženja “Veseli Romi”, ove godine u Nišu je proslava pomerena 2 dana kasnije zbog uskršnjih praznika.

Predsednik Svetske organizacije Roma Damjanović ocenio je da su na neki način "Romi stub Srbije" i podsetio da se romska sudbina kroz istoriju prepletala sa sudbinom Srba.

Ako smo bili braća u nevolji, treba da budemo braća i u sreći. I ova Država treba da pomogne Romima - rekao je Damjanović.

prisutni Među prisutnima bilo je političara iz ove ali i iz prethodne vlasti; foto: S. M.Nakon govorancije, organizatori su uručili i pregršt zahvalnica, onima za koje smatraju da pomažu romsku zajednicu u Nišu. Među njima su se našli i vajar Vladan Ašanin, koji je izvajao spomenik Šabanu Bajramoviću koji se nalazi na nišavskom keju, predsednik Opštine Palilula Dragan Ždrale, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski i mnogi drugi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pav,ović LJubiša

    22:22 // 11. 4. 2018.

    Svrsishodnije od "PIHTIJADE", Možda dozvoli PRECEDNIK "AV"ako mu damo erodrom da otme, a oteli su već mlogo. Jugoistok, Aik-banku, lozni kalem poklonio za fabriku itt. E BAŠ TU TREBA DA SE INICIRA TAJ FESTIVAL, DA TRAJE NEDELJU DANA ČERGARSKOG TIPA- KAD MOŽE GUČA. A KUSTURICA DA GA OSMISLI. Ja lupi pa zasad ostado živ. A znam Vidanović će mi zameri, mnogo trud,znoj i znanje uložio u pihtijadu.

  • Bata Petrović

    14:30 // 11. 4. 2018.

    I red je, oformite i pokrenite festival posvećen velikom niškom umetniku koji za života nije zaradio ni toliko da ga supruga pristojno sahrani!?O MORES, O ŠABANI.... niški.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: