Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 28. 4. 2011.

Inicijativa za postavljanje spomenika “Šetaču”

Niš, protest 1996/97; foto: Saša Đorđević, mic.org.rs

Članovi NVO Proaktiv pokrenuli inicijativu za postavljanje spomenika „Šetač“ u centru Niša, u znak sećanja na proteste 1996/97. godine.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Дон Кихот

    11:02 // 7. 5. 2011.

    Да ли уопште неког и интересује како су почели протести ? И због чега је то данас уопште некоме битно?

    Истине ради протести су почели дан након избора у 10 сати преподне, од стране педесетак активиста Српског покрета обнове који су уз пратњу полиције кренули у шетњу узвикивајући пароле. Такође морам да нагласим да су се ти људи сами организовали мимо тадашњег руководства СПО. Директни повод (поред изборне крађе) био је и случај пребијања једног контролора на бирачком месту.

    Ти људи који су заиста покренули протест и данас се налазе у Српском покрету обнове, преварени много пута и од нишког руководства странке и од актуелних политичара које су довели на власт. И данас ти исти људи седе у Караџићевој 5 и присећају се како су пуни ентузијазма желели да промене Ниш и Србију, а за узврат су поново добили ,,Брку'' да им се смеши са ТВ екрана.

    Подизање споменика шетачу ?!

    Па тај споменик би представљао само ружно подсећање на енергију и вољу народа који је желео да промени Србију, а за узврат је добио ово данас. Заиста нема потребе за тим !!!

  • Predrag Mitic

    19:22 // 5. 5. 2011.

    Nama trebaju zivi setaci a ne spomenici!!!!

  • Горан Ћирић

    14:04 // 28. 4. 2011.

    Дакле треба поставити споменик нечему што је довело до тога да у земљи никада није било горе . Можда би Слађа могла да буде модел. Што би рекли стари нишлије: АФЕРИМ!

  • milan

    14:06 // 28. 4. 2011.

    jako prijatna vest! I nesto dobro da se cuje od "nvo sektora"..

  • Milan Spasic

    14:10 // 28. 4. 2011.

    Voleo bih da vidim setaca u svom gradu i stvarno mislim da ce dati jaku poruku i podsetnik na dane koji nikako ne treba da se zaborave. Zeleo bih da dam svoj doprinos ovoj akciji!

  • Dzoni astronaut

    14:11 // 28. 4. 2011.

    Odlicna inicijativa!

    Ne mozemo vise cekati druge da urade nesto za nas grad. Moramo svi da zapnemo. Konacno neka inicijativa u koju zelim i mogu da se ukljucim! Bravo za Proaktiv!

    Bio sam u protestu i to je mozda najlepsi period mog zivota kada smo setali 96/97. Ne bih voleo da se to zaboravi ili otpise na grehe politicara. Politicari za politicare. Oni su se pokazali. Gde smo mi?

    Sjajno!

  • Jovanka

    14:12 // 28. 4. 2011.

    Svaka čast za podsećanje i inicijativu. Ovaj narod lepe stvari brzo zaboravlja, a loše dugo pamti. Hajde da se okrenemo pravim i pozitivnim vrednostima.
    Da li postoji neki žiro račun za uplatu?

  • Nikola

    14:13 // 28. 4. 2011.

    Obzirom na to kakav je ishod promena, ja predlažem da se ne postavlja spomenik, nego da se izađe ponovo na ulice.

  • Predrag Blagojević

    14:14 // 28. 4. 2011.

    Nije šetnja dovela do kriminala i korupcije, šetnjom smo se borili da se priznaju rezultati našeg glasanja.
    Očito je bilo i onih koji su očekivali da će od šetnje da im bude bolje, ali problem je u nama, koji smo nakon šetnje prestali da postavljamo pitanja onima koji su došli na vlast i da tražimo svoja prava - e, to je dovelo do korupcije i kriminilala!

  • Dzoni astronaut

    14:20 // 28. 4. 2011.

    E pa Gorane, upravo si dokazao da ti nista nije jasno! Prvo, ne znam da li si primetio da nam ne preti bombardovanje, neki rat ili sankcije?

    Drugo, jedino i mozemo da izadjemo iz krize ako nesto sami uradimo. Da nece mozda stranke da urade nesto nama u korist? Gradjanski protest je bio protiv kradje izbora. Mozda je trebalo da ih pustimo da nas kradu do danas? I poenta je ne dozvoliti strankama da mogu da rade sta hoce.

  • negoroth

    10:18 // 8. 5. 2011.

    JOS NAM FALI OVAJ SETAC I TOTALNO CETE IZGLED GRADA SVESTI NA 0!!!!!!! SVASTA!!!!!

  • Miki

    14:20 // 28. 4. 2011.

    Bravo za ideju i inicijativu! Trebalo bi da gradjani budu svesni cinjenice da samo aktivan gradjanin moze doneti promene.. JA zelim da se ukljucim

  • Niški šetač

    18:05 // 28. 4. 2011.

    Predlažem da se spomenik postavi pored Šabanovog. Jedino tako će služiti svrsi - tihom noćnom žuboru.

  • nenad

    19:35 // 28. 4. 2011.

    sve je to lepo . ali staviti spomenik svom porazu koga smo sada svesni. meni je to ko nosenje stafete posle smrti tita.

  • Filip

    22:03 // 28. 4. 2011.

    Kao neko ko je aktivno ucestvovao u tim protestima cele zime 96/97 , najljubaznije vas molim da se okanete ovakvih gluposti, veoma smo bili u zabludi tih i narednih godina...

  • Glorija

    22:24 // 28. 4. 2011.

    @Niški šetač...........FASCINANTNO !

  • Горан Ћирић

    23:41 // 28. 4. 2011.

    @ Dzoni astronaut. Ја се бар потписујем под пуним именом и презименом јер стојим иза онога што кажем. Врло је лако, а и свакако демократски, омаловажавати друге користећи надимке. Још једном, што би рекли старе нишлије, аферим. Ту се завршава, ако је и почела, било каква "демократска" расправа.

  • Vule

    23:47 // 28. 4. 2011.

    Izvinite, da li je danas 1. april 2013.

    Evidentno je da izborne kradje u Nisu NIKADA nije ni bilo. To su tvrdili, kako tadasnji, tako i sadasnji funkcioneri Grada.
    Pojedinci, protiv kojih se setalo, ostali su strpljivo da sede na Visokim MESTIMA.
    Nasuprot njih, oni koji su tada poceli da setaju, pa nastavili i kasnije da setaju iz stranke u stranku, da bi stigli, ostali i opstali na Visokim MESTIMA, tamo su i danas. Nekima od njih je i danas ucesce u setnjama JEDINI i kljucni element biografije.

    Vrhunac zbunjenosti bio je kada su se bivsi setaci i oni protiv kojih se setalo, pali u bratski zagrljaj (i to najsrdacnije oni koji sede na Visokim MESTIMA)

    Ispada da su svi ostali setaci , ogromna vecina njih, ustvari LUTALI, a to cine i danas, nadajuci se da ce dolutati do Evrope.

    P.S.
    1. setnja je dobra za fizicko zdravlje, nema relevantnih istrazivanja kada je mentalno zdravlje u pitanju
    2. sledeci put bi bio funkcionalniji strajk gladju (usporilo bi na rast inflacije i ustedelo bi se na cipelama)

  • Gaso Knezevic

    00:03 // 29. 4. 2011.

    Zivkovicu,(i ostali okerci)ostavi nas da u miru ispastamo svoje grehe.A Goranu Ciricu je lako da predlaze vec afirmisanu Sladju.Covek iz beogradske fotelje ne vidi cemer juga.

  • vule

    01:21 // 29. 4. 2011.

    Gospodine Ciricu t.j. Gorane,
    zastarelo je AFERIM, uostalom kao i rec KRADJA, vuce nekako na pusto tursko. Savremeni evropski podrav je AFERE, te tako samo AFERE do AFERE.

    Shodno tome, postujuci savremeni srpski, proevropski pravoslavni koncept, a sto nam je nasa setnja dala, kompromis bi bio postaviti Setaca (eventualno razapeti) na vrh krsta na Viniku.
    Pa da se i Papa krsti kad to vidi, mislim kad dodje u carski Nis.

    Ukoliko se prihvati ovakav idejni koncept, odricem se autorskog honorara u korist razvoja niskog aviosaobracaja.

  • meda

    03:55 // 29. 4. 2011.

    Prakticnije bi bilo da uvedemo "spomen-setanje" svake godine u isto vreme/mesto gde bi svaki gradjanin sa LK izdatom u SUP Nis morao da dodje obavezno Ili preti kazna).

    A slucajno ako zatreba, narod je vec na nogama... moze i tekuca vlast da se obara... ponovo.

    Plaketa poput one koja se obicno postavlja na ovakvim mestima povodom slicnih dogadjaja je, izgleda, premalo?

  • razocarani_setac

    09:07 // 29. 4. 2011.

    Eh,da sam tada znao da cu svojom ''setnjom'' da dovedem ovakve ljude na vlasti,sedeo bi kuci,umesto sto sam gubio vreme i smrzavao se na ulici!

  • zoran rajković

    09:12 // 29. 4. 2011.

    bolje da nismo šetali

  • Sale

    11:06 // 29. 4. 2011.

    Kada bismo malo sagledali statistiku verujem da bi bilo jasno da danas 90% setaca nije za one koje su doveli na vlast. Iz tog razloga sam izricito protiv postavljanja spomenika kojim bismo vredjali nase sugradjane.
    Ipak, predlazem da se organizuju ''Setacke sportske igre'' manifestacija na kojoj bi se takmicilo u vise disciplina kao n.pr:
    - Bacanje racuna za struju i ostale komunalije u metalnu burad.
    - 3km setnje sa preponama (po raskopanim gradskim ulicama).
    - Branje vinograda, niskih funkcionera, stechenih prodajom cigareta i mu.. za bubrege.
    - ''Avione baci mi evrone'' - ovo je jedna nova igrica koja podrazumeva trcanje za avionom od Nisa ka Bolonji, pa ko prezivi njemu SUBVENCIJA.
    Ovo shvatite samo kao predlog sa ciljem poboljsanja fizickog zdravlja nasih sugradjana posto su nam mentalno vec potpuno satrli.
    p.s. Ocekujem sugestije prihvatam sve savete!

  • Orlić Franc

    14:07 // 29. 4. 2011.

    Kao predsednik GO Niš DSS-a dozvolite mi da podsetim na neke stvari iz tog vremena. Protesti nikada nebi poceli odnosno kradja se nebi otkrila da DSS još u avgustu mesecu nije počela bitku sa zahtevom da svaka stranka koja ima kandidata ima i kontrolora na biračkom mestu. Bitka je počela tako što je oko 100 kandidata i članova DSS-a razbilo vrata Skupštine i uletelo pred Opštinsku Izbornu komisiju i blokiralo rad dok se zvanično ne odgovori na zahtev. Vest je ubrzo došla do SPO-a, koji se posle sat vremena pridružuju, a ubrzo zatim i DS. Zadnji su stigli SRS. Opštinska izborna komisija je pobegla a njihovu kancelariju su zaposela tadašnjih 4 podpredsednika pomenutih stranaka, i predsednici GO. Hodnici zgrade su takodje bili zaposednuti, sve dok nas nešto posle ponoći uz pretnju privodjenja nije policija uljudno zamolila da izadjemo. Zaposedanje je nastavljeno ujutru od strane 4 podpredsednika uz štrajk gladju, sve do ispunjenja zahteva.SPS naivno verujući u svoju pobedu olako je dozvolila i kontrolore i kopije zapisnika sa bir. mesta. Već u prvom krugu su znali da gube izbore, ali Niški SPS, kao centar Socijalista nije mogao da dozvoli takvu blamažu. Drugi presudni faktor za sprečavanje kradje je bio radio "Bellamie" koji je direktno prenosio rezultate sa biračkih mesta. Kada je osvojena većina od 36 mesta svi smo već bili ispred sedišta DS-a i tada 17. se odmah krenulo ulicama sa uzvicima "Pobeda,pobeda". Prvih sedam dana niko nije protestovao sem Nišlija uz stalno povećanje mase ljudi. Kada su Vuk,Komnenić i Djindjić održali prvi miting u Nišu pred 30.000 isključivo Nišlija, Beograd je ćutao. Zato dužno poštovanje odajem svim tadašnjim liderima SPO-a i DS-a na hrabrosti i istrajnosti. Ponašanje DSS-a u tim danima ne komentarišem osim na izričiti zahtev. Mnogi koji se pozivaju da su učesnici demonstarcija, verujte tada nisu ni bili u pomenutim strankama osim SPS-ovaca.

  • prazna prica

    14:50 // 29. 4. 2011.

    Epa stvarno vise nemamo ni meru ni obraza! Kako da dizemo spomenik necemu sto nas je zaj.... lo do koske!!! Od kako je ubijen premijer Srbija a pogotovo Nis su dosli u stanje da je bolje da se svi mi koji smo setali,lupali u serpe i duvali u pistaljke sakrijemo u misije rupe jer smo samo omogucili neradnicima,debilima i lezilebovicima da se obogate i vladaju u ovoj Srbiji i u nasem gradu!!! Nista drugo nismo uspeli svojom setnjom da uradimo!!! Opet nam je tu Mile i to sada sa DS i Banetom Jovanovicem ruku pod ruku vladaju bezocno i beskompromisno ovim bednim i jadnim gradom!!! Od stupanja na scenu NACIONALNOG POMIRENJA DS I SPS nista sto se radilo 96 pa i 2000 nema smisla i nije vredno pomena!!!

  • Nadica Izigranić

    18:42 // 29. 4. 2011.

    U ime 30.000 Nišlija, koji su mesecima šetali, upućujem PU-Niš AUTOPOZIV ZA HAPŠENJE. Potpuno opravdano, jer smo mi "NJIMA" pomogli da opljačkaju društvenu i državnu imovinu.

  • Nexa

    20:47 // 29. 4. 2011.

    Postavite i kontejner da ubacimo racune za struju,koju su onaj veliki poznavaoc vina,njegov kum,i ostala klapa obecali da cim dodju na vlast da se to brise.Ne mogu da oprostim sebi kako sam mogao da verujem,i izvinjavam se socijalistima sto sam ih tih dana vredjao.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: