Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:42, 14. 9. 2018.

| Društvo

Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" uručeno priznanje za građansku borbu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Bošković Nagrada CRTA
Izgubiti bitku ne znači odustati od borbe; Bošković primio nagradu u ime Inicijative; Foto: N. S.

Zbog toga što nisu odustali od borbe da aerodrom "Konstantin Veliki" ostane vlasništvo Nišlija i mesecima protestovali, Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" je organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) dodelio priznanje "Hrabri glas". Ova nagrada za građanski aktivizam dodeljena je po prvi put, a direktorka organizacije Vukosava Crnjanski je istakla značaj borbe, uprkos njenom ishodu.

Tragajući za odgovorima i odgovornosti niške vlasti, članovi Inicijative i mnogi građani u više navrata su bili na ulicama Niša. Ipak, odbornici gradske Skupštine izglasali su predaju aerodroma Republici na upravljanje, ali borba građana Niša nije bila uzaludna jer je motiv drugima da je nastave, istakli su iz organizacije CRTA na dodeli nagrade. Dodela nagrade CRTA Iz organizacije CRTA se nadaju da će dodela nagrade "Hrabri glas" postati tradicija; Foto: M. J.

Niš je simbol građanskog aktivizma, u Nišu žive dovoljno hrabri, dovoljno glasni ljudi. Mnogo smo srećni što postoje ljudi koji se bore u ime svih građana, i hvala im na tome - rekla je direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski.

Po dodeli nagrada, u Deli prostoru održana je i diskusija na temu demokratije, povodom Međunarodnog dana ovog poretka. Učesnici - vođa Inicijative Miloš Bošković, novinari Jelena Canić Milanović i Dragan Marinković, i programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov, složili su se da je demokratija u Srbiji deklarativna i da nema građanske odgovornosti.

Bošković, koji je u ime Inicijative "Ne damo niški aerodrom" primio nagradu, kazao je da je Srbija od 5. oktobra krenula u proces demokratizacije, ali da je već godinama na silaznoj putanji.

Brine me to što ne postoji nada da će nešto da se popravi. Voleo bih da živim u zemlji u kojoj je demokratija na niskom nivou ali da znam da će sledeće godine da bude bolje i da će nešto da se promeni, ali mi idemo na gore - rekao je Bošković.

Iza Inicijative su, podsetio je Bošković, osim brojnih građana, stali Proaktiv, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Media centar Niš i Udruženi pokret slobodnih stanara.

Podsetimo, uprkos nezadovoljstvu građana, odbornici niškog Parlamenta izglasali su da "Konstantin Veliki" ne bude više gradski već republički aerodrom 22. juna ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    14:32 // 27. 9. 2018.

    Je l zato sto su imali plan, insajdere il zato sto su imali razumevanja za nase sugradjane koji vole sendvice vise od svega?

  • Gruja

    19:04 // 17. 9. 2018.

    I, jesmo li zadržali aerodrom?

    • juznjak

      11:08 // 27. 9. 2018.

      sa 200 coveka koji su gubili vreme da se nesto uradi i sme juznjaka niko niti zna niti zeli da zna normalno da je predat , ako ti lose nista cuti i dalje i bezi to je popularno ovi dani , a kad u drzavi vse nesposobna lica ostanu i kad bude idi radi ja cu sedim a njegov drug mu kaze idi radi ti ce vide sami de su i sta su dobro je dok ima ko da radi za njih dok ne odu svi iz zemlje !

  • Generali

    19:11 // 16. 9. 2018.

    Koliko vidim, ovde gomila generala posle bitke. Svi kukaju kako protesti nisu dobro prošli - "moglo je bolje", "malo ljudi", "slaba organizacija". Gospodo, izvolite, izađite na ulice sad vi i povedite ljude, pa pokažite kako biste vi to bolje uradili. Niko vam ne brani. Prazne ulice Niša čekaju.

    • milan

      14:33 // 27. 9. 2018.

      Branila je upravo ta inicijativa. Plakao Mladja kad god bi iko doso i bilo sta uradio a da nije to islo preko njega...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: