Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 3. 3. 2023.

| Društvo

Inovacije učeničkih kompanija - u Nišu pobedio tim "Za čili"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Takmičenje (1)
Pobedu na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije odneli učenici iz Zaječara; foto: JV / N. Đ.

Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Delta planetu u Nišu, srednjoškolci iz Zaječara iz kompanije “Za čili” pobedili su napravivši organske pesticide protiv štetočina korišćenjem sastojaka iz čili paprike. Ovom pobedom stekli su pravo učešća na Nacionalnom takmičenju u Beogradu.

Pravo da se u Beogradu nadmeću na nacionalnom takmičenju stekli učenici iz Zaječara, koji prave pesticide od kapsicina, koji je najljući deo paprike, a kako su rekli iz škole, može se koristiti protiv divljih svinja, jelena, zečeva i svih insekata mekih krila, koji se hrane lišćem.

Gajimo paprike, zatim ekstraktujemo kapsicin iz njih, a mešanjem sa alkoholom dobijamo naš proizvod koji štiti biljke - rekao je Jovan Buzadžin.

Takmičenje Žiri oceni da nove generacije razmišljaju u pravcu preduzetništva; foto: JV / N. Đ. Članice žirija Marija Golubović Stojiljković rekla je da je oduševljena realizacijom ideja, kao i to da je odlična budućnost pred svim učenicima koji su se nadmetali.

Fenomenalni su svi. Neverovatno je kako su realizovali svoje proizvode, neki su čak krenuli i sa proizvodnjom i prodajom. Povezuju su i probijaju na tržište. Ove generacije mnogo više razmišljaju u smeru preduzetništva, a ne ka ideji da rade za nekoga - rekla je Marija.

Prema rečima žirija, učenici su istraživanjem tržišta ustanovili šta nedostaje ili nije dovoljno zastupljeno na tržištu, pa se tako, na štandovima mogli vidite i maskice za telefone u kojima se nalaze solarni punjači, signalizacija za skijaše koja će omogućiti bolju vidljivost pri lošem vremenu.

Bio prehrana Bio prehrana ;foto: JV / N. Đ. Učenici su predstavili i uređaj koji se postavi na branik automobila, koji ispuštanjem zvuka koji mogu čuti samo životinje, upozorava ih da im se vozilo približava. Takođe predstavljeni su i pametni plastenici, koji regulišu sve parametre potrebne poljoprivrednicima, kocka za supu, čajevi protiv raznih bolesti i džem od crvenog vina i paradajza, kao i jestivi plastelin.

Pored kompanije “Za čili” iz Zaječara, na Nacionalnom takmičenju u Beogradu takmičiće se i niška učenička kompanija "NIFood", kao i "BioFarm" iz Svrljiga, koji će eventualnom pobedom, steći pravo da se takmiče na Evropskom prvenstvu učeničkih kompanija u Istanbulu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    20:05 // 3. 3. 2023.

    Kad su vec u Delti- nek svrate malo do Butika, da poprskaju one tartufe.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: