Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 10. 6. 2021.

| Društvo

Inspekcija 10 godina nakon postavljanja tobogana plaćenih 600 hiljada dinara naložila uklanjanje

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
mobilijar-foto-tt
Novim komšijama zasmetala dečija graja sa igrališta, a nakon njihove žalbe utvrđeno da mobilijar nema dozvolu; foto: JV/T. T.

Devet godina nakon što su stanari u ulici Majakovskog u Nišu zajedno sa Opštinom Medijana kupili dečiji mobilijar, komunalni inspektor upravo ove opštine naložio je da se ukloni. Inspekcija navodi da je razlog za uklanjanje to što su tobogani postavljeni bez rešenja i na pogrešnoj lokaciji, dok pojedini stanari negoduju zbog ove odluke i krive Opštinu.

Mobilijar ispred zgrada postavljen je 2012. godine, a na osnovu ugovora koji su oktobra 2011. potpisali stanari i Gradska opština Medijana. Prema ovom ugovoru o zajedničkom ulaganju, u koji su Južne vesti imale uvid, 50% vlasništva pripada Opštini koja je tada uložila 300 hiljada dinara, dok su dok su stanari dva ulaza izdvojili po 150 hiljada dinara, pa su tako dva dečija tobogana plaćena 600 hiljada dinara.

I dok je mobilijar stajao na tom mestu skoro 10 godina i niko nije kontrolisao da li je na pravom mestu i ima dozvolu, nedavno je to pitanje pokrenuto nakon što su se neki od stanara susedne zgrade koja je u međuvremenu izgrađena žalili na buku koju stvaraju deca.

Tako je ovaj slučaj stigao do Kabineta gradonačelnica, a kako kažu u GO Medijana, pomoćnik gradonačelnice Ljubiša Janić obratio se Upravi za građevinarstvo iz koje je dobio obaveštenje da je mobilijar postavljen bez rešenja kojim se odobrava njegovo postavljenje.

mobilijar-majakovskog2-foto-tt Još se ne zna gde će tobogani plaćeni 600 hiljada; foto: JV/T. T.I dok iz Opština Medijana navode da je on taj koji je pokrenuo priču oko mobijara i prosledio im predmet, Janić kaže da ne želi da se meša u ono što mu nije posao i da Opština mora da radi svoj posao.

To je posao Uprave za građevinarstvo ili Uprave GO Medijana to oni moraju da rasčiste i razreše - rekao je on.

Nakon što su dobili predmet iz Kabineta iz Opštine su poslali komunalnog inspektora na teren koji je, napominju, utvrdio da se dva dečija tobogana nalaze na pogrešnoj lokaciji bez odobrenja za postavljanje. Tako je doneto rešenje da stanari uklone mobilijar, ali ne i Opština koja je takođe vlasnik.

Stanari kažu da su zbog ovakvog rešenja nezadovoljni, a posebno im smeta što je iako je Opština jedan od vlasnika mobilijara, teret uklanjanja samo pao na njihova leđa.

Mi smo se obratili Opštini, zato što oni imaju stručne ljude da to ozakone, na kraju mi dobijamo takav tobogan koji je plaćen 600 hiljada dinara, međutim mi tu ne dobijamo nikakve papire, pišemo im da vidimo da li je to u redu tamo postavljeno, 2017. godine u dva navrata smo im tražili neku dokumentaciju, način upotrebe, garanciju bilo šta što se tiče mobilijara, ali nam ništa nisu dostavili - kaže jedan od stanara.

To što je samo stanarima naloženo da ukone mobilijar iz Uprave GO Medijana pravdaju time da su oni samo finansijski pomogli stanarima i da su stanari kao zainteresovana strana bili u obavezi da postave mobilijar i o početku radova obaveste Opštinu.

Jedno je finansiranje, drugo je kupovina, a drugo je procedura za postavljanje. Jedna stvar je kupovina i nabavka koja je 2012. godine išla takoreći sufinansiranjem odnosno zajedničkim ulaganjem obe strane. Sve pravne procedure vezane za početak radova, padaju na zainteresovanu stranu - objašnjava načelnik Uprave Miloš Dragićević.

Načelnik Uprave kaže da je njegov savet stanarima bio da se obrate Upravi za građevinarstvo kako bi možda dobili novu lokaciju na kojoj bi postavili mobilijar, a objašnjava i da ima prostora za neko kompromisno rešenje, kao što je novčana naknada ili otkup mobilijara od Opštine.

Iako je rešenje dostavljeno stanarima prošle nedelje sa rokom od tri dana za uklanjanje, mobilijar i dalje nike sklonjen, pa ostaje otvoreno pitanje kako će se ovaj problem rešiti i gde će ovi vredni mobilijari na kraju završiti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • unikum

    02:15 // 12. 6. 2021.

    Da se napravi mobilijar za kučiće

  • O2CO2N

    11:35 // 11. 6. 2021.

    Kako vam, bre, smetaju deca koja se igraju? Samo treba postaviti pesak ispod tobogana, a ne betonske ploce. Kakva besmislica, pa i da se sklone tobogani, deca opet mogu da prave galamu igrajuci nesto drugo. Hocete li bodljikavu zicu da im stavite, bezdusnici i siledzije?

    • Alex

      11:57 // 11. 6. 2021.

      Druze/drugarice, si video/la slike mobilijara??? Vidis li gde je??? :-)

    • Igralište na Somborskom bulevaru

      13:01 // 11. 6. 2021.

      Jao baš si me raznežio evo ispred moje zgrade je buka zbog koje ni mi zdravi a kamoli bolesni stanovnici ne mogu da spavaju igralite ispod samih terasa postavljeno,
      žena operisana treba joj odmor a odmoriti se ne može jer oni vrište, urlaju vrše nuždu ispod terasa stanara, a uveče se tu svašta dešava tako da baš si nas komplet razgalio i mi smo deca nečija.... valjda!

  • Ivana

    08:32 // 11. 6. 2021.

    Zanimljivo kako se uklanjanje 2 tobogana rešava odmah po zahtevu stranke, dok mnogi građani muku muče godinama sa opštinom i Upravom (na čijem čelu je i Janić bio do skora) da ostavre svoja prava i na čije zahteve koji su mnogo ozbiljniji i opština i Grad zaneme i ogluve.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: