Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 22. 2. 2016.

| Društvo

Inspekcija naložila Fakultetu umetnosti da izabere novog dekana

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-Fakultet-umetnosti-Nis
Reagovala i inspekcija; foto: arhiva JV

Nakon što je Savet niškog Fakulteta umetnosti odbio da smeni dekanicu Suzanu Kostić koja je, prema odluci Etičkog komiteta, prekršila kodeks, inspekcija Ministarstva prosvete naložila je Savetu da izabere novog dekana.

Kostićeva je, prema izveštaju Etičkog komiteta, povredila kodeks jer je na konkursu za izbor jednog profesora “vodila aktivnu kampanju protiv jednog od kandidata”. Komitet joj je izrekao meru javne opomene, ali po Zakonu o visokom obrazovanju ona ne bi mogla da ostane dekan. Međutim, Savet fakulteta je nije smenio, već je odluka Komiteta okarakterisana kao “proceduralno nekorektna, nepravedna i tendenciozna”.

490x370-490x370-Suzana-2-resize Suzana Kostić; foto: artf.ni.ac.rsMeđutim, Ministarstvo prosvete je 13. januara uputilo dopis predsedniku Saveta ovog Fakulteta Draganu Žuniću u kome je “ukazalo na potrebu da se pokrene postupak za izbor dekana”.

S obzirom na odluku Veća komiteta za profesionalnu etiku u kojoj je utvrđeno da je Suzana Kostić učinila povredu Kodeksa, Ministarstvo prosvete ukazuje Vam na potrebu pokretanja postupka izbora dekana. Podsećamo da dekan ne može biti lice koje je (...) prekršilo kodeks profesionalne etike - navodi se u dopisu Ministarstva.


Žunić: Savet je zasedao, postoje odluke o tome

240x0-240x0-Dragan-Zunic-e1355599066669-300x215 Dragan Žunić; foto: artf.ni.ac.rsPredsednik Saveta Fakulteta umetnosti Dragan Žunić je rekao da je Savet Fakulteta zasedao povodom ovih dopisa, ali je odbio da u telefonskom razgovoru kaže šta je odlučeno i hoće li Savet postupiti prema nalogu prosvetne inspekcije i izabrati novog dekana.

Ja sam samo predsednik Saveta i nisam ovlašćen da dajem samostalno izjave. To su delikatne stvari, Savet je radio šta je radio, postoje tekstovi o tome, odluke i zaključci. Dođite do Fakulteta pa ćete iz tih papira videti šta je odlučeno - naveo je Žunić.

Novinari “Južnih vesti” su potom, preko Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, zvanično zatražili ove odluke.


Univerzitet: Savet ne treba da komentariše odluke Komiteta

I niški Univerzitet se, na zahtev Ministarstva, izjasnio o ovom slučaju. Naime, nakon što je Etički komitet doneo odluku da je Suzana Kostić prekršila kodeks, Savet fakulteta je odluku odbacio uz komentar da je ona "proceduralno nekorektna, nepravedna i tendenciozna". 

Međutim, niški Univerzitet je, kako se navodi u izveštaju prosvetne inspekcije, naveo da "Savet fakulteta nije nadležan da komentariše i ocenjuje rad Komiteta za profesionalnu etiku". 

Posle donošenja odluke Etičkog komiteta, Savet Fakulteta umetnosti je u obavezi da donese odgovarajuće odluke u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju - stoji u izjašnjenju Univerziteta.

Inače, Suzana Kostić je, bez saglasnosti Agencije za borbu protiv korupcije na Fakultetu umetnosti zaposlila sina Dragana Žunića, predsednika Saveta Fakulteta, tela koje odlučuje o izboru dekana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • memyself andI

    01:06 // 24. 2. 2016.

    Nista to nije novo. Proverite sve zaposlene, pocev od strucnih saradnica kojima fali obrazovanje. Koliko vidim, naprimali su ih bez "voznog reda". Bitno je da znaju da se obuku, svuku... Strasno.

  • Gavran Ravenovic

    16:47 // 23. 2. 2016.

    Gospodine "Laza", ne verujem da među profesorima emeritusima ima ijednog sa osnovnom školom. Obično su redovni profesori, sa titulom doktor. Tačno je da kod priznatih umetnika zvanje ne mora da bude presudno za pedagoški rad. Međutim, Ivan Vuković vrhunski je samo po dužini studiranja, 10 godina na osnovnim studijama. A to da on on, kao režiser, bude docent i predaje Glumu, veliki je presedan.

  • milica

    07:30 // 23. 2. 2016.

    Dekanica?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: