Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 24. 10. 2018.

| Društvo

"Inspekcija utvrdila - Jerkan i Laketić nezakonito predavači u Ćupriji"

Autor:M. Z.Izvor:BIRN, Južne vesti
visoka medicinska skola cuprija
Ćuprijska škola pod nadzorom inspekcije; Foto: prtscr google street view

Iako je inspekcija Ministarstva prosvete naložila direktoru Visoke medicinske škole u Ćupriji da raskine nezakonite ugovore sa funkcionerima Srpske napredne stranke - direktorom niškog Doma zdravlja Miloradom Jerkanom i prokupačkim poslanikom Darkom Laketićem, oni su i dalje predavači.

Kako piše BIRN, zaključak prosvetne inspekcije je da je angažovanje istaknutih naprednjaka, među kojima su Jerkan i Laketić - nezakonito. Ćuprijska škola bila je dužna da raskine ugovore i o tome obavesti ministarstvo, piše BIRN, ali u rasporedu za novu školsku godinu, koji je BIRN dobio od zaposlenih, ipak se i dalje nalaze poznata naprednjačka imena.

Na listi nastavnika su narodni poslanici Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić. Kao predavači su angažovani i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja i član SNS-a, čije je razrešenje sa te funkcije zbog sukoba interesa predložila Agencija za borbu protiv korupcije - piše BIRN.

Bespravno su sklopljeni ugovori sa još 11 predavača, a Inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovela je nadzor u školi od 4. juna do 31. avgusta ove godine.

Direktor škole Hristos Aleksopulos potvrdio je za BIRN da je inspekcija bila u školi, ali negira nepravilnosti. Dodao je da su „samo falili neki papiri“, ali i da je to sada rešeno.

Međutim, u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, u koji je BIRN imao uvid, navodi se da je u školi procenjen „visok stepen rizika“ i da jesu utvrđene brojne nepravilnosti. Inspekcija je, između ostalog, utvrdila da su ugovori o angažovanju funckionera SNS nezakoniti, stoji u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

Podsetimo, Miloradu Jerkanu ovo nije prvo susretanje sa rešenjima agencija i inspekcija o nezakonitim radnjama. Agencija za borbu protiv korupcije je 28. maja 2015. godine pravosnažno odlučila da je direktor niškog Doma zdravlja prekšrio zakon i bez konkursa u toj ustanovi zaposlio svog sina Nikolu, a da to nije ni naknadno prijavio Agenciji.

Kada su Južne vesti otkrile ovaj slučaj korupcije, Jerkan se pravdao da je za to dobio "podršku" lično tadašnje ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, a da je "zeleno svetlo" dao i gradonačelnik Zoran Perišić.

Darko Laketić je letos dospeo u žižu javnosti zbog slučajeva "ženin put" i "putni troškovi".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mary

    23:20 // 26. 10. 2018.

    Zašto Jerkan ne da ostavku tj. otkaz na funkciju direktora Doma zdravlja ? Sramota toliko nezaposlenih školovanih ljudi a bezočni pojedinci drže po 2 pa i 3 radna mesta!

  • Boca

    11:13 // 25. 10. 2018.

    Bošnjak je SNS-ov državni sekretar za državnu upravu, a po obrazovanju i profesiji je veterinar. Tako da logično je da predaje u Medicinskoj školi.

  • Pk

    10:37 // 25. 10. 2018.

    Pa šta sad, hoće li država da rraguje? NEĆE! Najmanje što bi trebalo uraditi je da vrate nezakonito uzete pare, a da ne pričamo o moralnoj i svakoj drugoj odgovornosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: