Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 8. 10. 2018.

| Društvo

Inspekcija zabranila prijem pasa u novootvoreni dimitrovgradski azil

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Azil trenutno ne može da prima nove životinje
Azil trenutno ne može da prima nove životinje; foto: FAR/Ž. Conević

Zbog toga što novootvoreno prihvatilište za pse nije upisano u registar objekata pri Upravi za veterinu, Republička veterinarska inspekcija privremeno je zabranila prijem novih životinja u azil u Dimitrovgradu.

Iako je prihvatilište tek nedavno počelo sa radom, rešenjem Uprave za veterinu, koje su novinari Južnih vesti dobili od nevladine organizacije "Koalicija za život", prihvatilište posle samo mesec dana ne može da prima nove životinje.

Mirjana Raščanin iz "Koalicije za život" koja je prijavila nadležnima neregistovani objekat kaže da azil u Dimitrovgradu nije ni mogao da započne sa radom bez rešenja nadležnog ministarstva.

Prihvatilište nije upisano u registar prihvatilišta, među registrovanim objektima nema azila u Dimitrovgradu. Svako prihvatilište koje započinje rad mora da bude upisano u registar. Započeli su rad bez rešenja Ministarstva poljoprivrede. Na osnovu čega su započeli rad, ako nemaju rešenje? - pita se Raščanova.

U ovoj NVO dodaju da su psi hvatani na stari način, sa neuslovnim vozilom i neobučenom ekipom.

Ulazak aktivista za zaštitu životinja je zabranjen. Prihvatilišta za pse nisu mesta za istinsko zbrinjavanje, već za sklanjanje sa ulica, pa šta psima bude, nema veze, a sredstva izdvojena iz budžeta za njihovu dobrobit će već da se sliju u nečije džepove. A humanost i istinsku volju za rešenjem problema, od vrha opštine pa naniže, ne pokazuje niko, niti ga to zanima - kažu u NVO.

Oni dodaju da prihvatišta "zahvaljujući neobučenima zaposlenima i nedoraslima humanom zadatku", postaju vrlo brzo mučilišta i stratišta. Rešenje Ministarstva Rešenje Ministarstva; foto: printscreen

Tehnički direktor Komunalca Vasil Taškov kaže da je u pitanju nesporazum, jer oni nisu znali, niti su bili obavešteni od strane inspekcije da je potrebna registracija prihvatilišta u Upravi za veterinu.

Trenutno azil ima petnaestak pasa, a Veterinarska inspekcija je zabranila dalje hvatanje pasa, jer objekat nije registrovan u Upravi za veterinu. Postoji neki obrazac za koji mi nismo znali da postoji. Sada je poslato pismo, očekujemo odgovor i identifikacioni broj. Azil funkcioniše, samo trenutno ne zbrinjavamo nove pse - kaže Taškov.

Uvidom u registar prihvatilišta na sajtu Ministarstva poljoprivrede, novinari Južnih vesti uverili su se da tamo nije upisan azil u Dimitrovgradu, iako je nakon otvaranja direktor u Komunalcu tvrdio da imaju sve potrebne dozvole veterinarske inspekcije.

Rešenjem o zabrani prijema novih životinja Republičke veterinarske inspekcije ustanovljeno je da je u prihvatilištu zatečeno 15 pasa, ali da u Komunalcu nisu dostavili na uvid dokument o upisu u registar prihvatilišta pri Upravi za veterinu. I pored više poziva i mejlova nismo mogli da dobijemo komentar inspektora Uprave za veterinu i Ministarstva poljoprivrede u vezi sa zatvaranjem objekta.

Podsetimo, nakon što je nekoliko godina najavljivana izgradnja, a potom u aprilu ove godine i počela, septembra je zvanično otvoren azil za napuštene životinje u Dimitrovgradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MK Ultra

    12:26 // 9. 10. 2018.

    Ne moze to tek tako po pravdi Boga. Moraju psi da imaju Partijske knjizice i da ih mesni odbor Partije izglasa da su dobrodosli u azil.

  • Alex

    19:20 // 8. 10. 2018.

    U sociologiji za ovakvo stanje postoji termin i zove se - etatizam. To je ono stanje kada je birokratija sama sebi cilj i svrha tj.birokratija - level pro!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: