Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 17. 9. 2020.

| Društvo

Inspektora Blagotića opet ostavljaju bez posla - sudije promenile mišljenje u četvrtoj presudi

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
blagotic-printscreen
Problemima za inspektora Blagotića nikad kraja; foto: JV arhiva

Nekoliko dana pre izbora 21. juna, MUP je konačno prihvatio naloge suda i inspektora Nebojšu Blagotića privremeno vratio u Policijsku upravu Niš. On je odatle, kako su 3 puta presudile sudije Upravnog suda, nezakonito penzionisan još 2015. godine, ali su u četvrtoj presudi po istoj stvari, u julu ove godine, iste sudije stale na stranu MUP-a i odlučili da je penzija za inspektora bila po zakonu. Ubrzo nakon toga stiglo je i rešenje MUP-a o prestanku privremene mere.

I pored pravosnažne presude Upravnog suda iz 2017. godine, direktor policije Vladimir Rebić nije vraćao Blagotića na posao, već je uporno ponavljao rešenje o penzionisanju.

Zato je penzionisani inspektor svaki put ponovo pokretao upravni spor i 3 puta dobijao istu presudu - njegovo penzionisanje bilo je nezakonito i trebalo bi da bude vraćen na posao.

Pošto nije vraćen, on je pokrenuo i proces pred Višim sudom kao uzbunjivač i tražio privremenu meru povratka na posao dok se upravni spor ne okonča.

To je MUP uvažio tek posle godinu dana, 15. juna 2020. Nekoliko dana pred izbore i nakon što je i novčano kažnjen sa 150.000 dinara zbog neizvršavanja sudskih naloga.

U međuvremenu se vodio i četvrti upravni spor pred Upravnim sudom po istoj stvari. On je okončan 20. jula ove godine i za razliku od prethodna 3 puta i 3 ista pravosnažna rešenja, sada iste sudije odlučuju da je Blagotić zakonski penzionisan.

Rešenje o prestanku mog radnog odnosa sada nije nezakonito i piše da je doneto u skladu sa odredbom Zakona o policiji. Ja sam podneo Upravnom sudu u Beogradu tužbu za ponavljanje postupka. Tražio sam da sud tu presudu poništi, jer to po Zakonu o upravnom sporu može da se uradi ako stranka nađe ili stekne mogućnost da upotrebi raniju sudsku odluku donetu u istom upravnom sporu - kaže Blagotić.

Inspektor kaže da se “odlučio za blažu varijantu” i da zakon predviđa i druge mogućnosti na šta su mu ukazali i drugi pravnici i advokati.

Razgovarao sam i sa poznatim advokatima u Beogradu koji su mi rekli da se radi o očiglednom krivičnom delu kršenja zakona od strane sudije iz člana 340. Krivičnog zakonika, čak mi je jedan advokat ponudio i besplatno da me zastupa u tom eventualnom postupku - priča Blagotić.

Iako mu nije jasno kako su to iste sudije 3 puta odlučile na jedan način, a četvrti put drugačije, kao i šta je i ko uticao na njih, Blagotić kaže da za sada protiv njih neće podnositi krivične prijave.


Već uručeno rešenje o prestanku privremene mere

Krajem avgusta, posle samo dva meseca provedena u niškoj Policijskoj upravi, Blagotiću je već uručeno rešenje o prestanku privremene mere kojom je vraćen na posao 15. juna.

resenje Ukidanje privremene mere; foto: printscreenU rešenju koje je potpisao direktor policije Vladimir Rebić se upravo pozivaju na presudu Upravnog suda od 20. jula ove godine, a Blagotić kaže da je to nezakonito, jer je rešenje o privremenoj meri doneo Viši sud i postupak pred tim sudom i dalje traje.

Ja sam dana 8. 9. 2020. godine podneo žalbu Žalbenoj komisiji Vlade Srbije zato što je Direktor policije doneo pomenuto rešenje iako pravosnažno nije ukinuto rešenje Višeg suda u Nišu o određivanju privremene mere kojim Viši sud u Nišu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača nalaže MUP-u da mene privremeno vrati na poslove u MUP. Ja sam i dalje u radnom odnosu u MUP-u i biću tamo dok Žalbena komisija ne donese odluku po mojoj žalbi. Postoji mogućnost i da direktor policije uvaži moj zahtev od 11. 9. 2020.godine - kaže Blagotić.

Sa druge strane u MUP-u kažu da Blagotiću privremena mera nije ukinuta, iako u rešenju u koje su novinari imali uvid piše drugačije.

Obaveštavamo Vas da privremena mera još nije ukinuta, jer istu može da ukine isključivo sud koji je i doneo. Ministarstvo unutrašnjih poslova poštuje sve odluke nadležnih sudova, ali postoje procesne razlike u slučajevima kada se predmet vraća na ponovni postupak i kada se predmet okonča pravosnažnom sudskom odlukom - pišu iz MUP-a.

Na pitanje kako je moguće da nisu uvažili i postupili po prethodne 3 pravosnažne presude Upravnog suda koje su bile u korist Blagotića, ali jesu po četvrtoj koja je protiv njega, u MUP-u nisu odgovorili.


Blagotićeva priča

Nebojša Blagotić je trenutno 60-godišnjak i ima još 5 godina do penzije, a bio je inspektor Kriminalističke policije u sektoru Privrednog kriminala. Bez svog zahteva i znanja dobio je rešenje o prevremenom penzionisanju 7. oktobra 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću referisao o slučaju na kojem je radio. Svojevremeno je, gostujući u emisiji “15 minuta” rekao da je direktoru jednog preduzeća u Nišu u zloupotrebama, koje je istraživao kao inspektor, pomagao i jedan od aktuelnih većnika Grada Niša koji je član Srpske napredne stranke.

Kasnije je otkrio i druge detalje koji sežu do samog vrha države i SNS-a.

Nakon dve godine to rešenje poništio je Upravni sud, a tu presudu je prihvatila i Žalbena komisija Vlade Srbije.

Međutim, ne obazirući se na presudu Upravnog suda i odluku Žalbene komisije, direktor policije je Blagotića ponovo penzionisao u decembru 2017. godine. Skoro identična situacija se desila i 2018. godine, Blagotić se ponovo žalio i taj proces traje.

Reč je o inspektoru koji je bio jedan od najbolje ocenjenih u niškoj Policijskoj upravi i koji je vodio neke od najvećih istraga malverzacija i zloupotreba u privrednom kriminalu, a posebno se istakao u hapšenju "naftne mafije" 2013. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav Nikolić

    19:53 // 11. 2. 2021.

    Ustavno je pravo zaposlenog da u radnom odnosu ostane do ispunjenja opštih uslova za ostvarivanja prava na starosnu penziju. Prevremeno penzionisanje policijskih službenika prvobitno po čl. 139, a sada po čl. 173. Zakona o policiji nije diskreciono pravo ministra policije, već je to isključivo pravo zaposlenog pa ako mu ministar to pravo odobri. Zabrinut sam da sud ima različit stav po istom pitan

  • Branko

    11:56 // 18. 9. 2020.

    Vise je dosadno postalo ovo sa ovim Blagoticem. Star je, ispunjava uslove za penziju, i neka ode ko covek u penziju, a na njegovo mesto da se primi neko mlad, skolovan, fizicki spreman za inspektora.

    • Ouzo

      10:36 // 19. 9. 2020.

      Zar i u policiji ima sendvicara, pored onako dobrog restorana drustvene ishrane !

  • None Vrgudincanin

    10:07 // 18. 9. 2020.

    Neso, nekada davno smo zajedno isli u kontrole i javno kazem :" Ti si najposteniji, najsavesniji i najpravicniji inspektor privrednog kriminala u PU Nis koga sam poznavao". Mi pripadamo istoriji. Takvi sada ne trebaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: