Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 28. 9. 2018.

| Društvo

Institucija Poverenika pred blokadom, Vlada ne obezbeđuje dostavljanje informacija

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti, N1
Rodoljub Šabić
Poverenik rekao da Vlada ne izvršava elementarne zakonske obaveze; foto: Media centar Beograd

Povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, Poverenik Rodoljub Šabić istakao je da je ova institucija pred finansijskom blokadom, kao i da se ostvarivanje prava javnosti da zna suočava sa činjenicom da Vlada Srbije ne poštuje elementarne obaveze i ne obezbeđuje građanima da dobiju informacije koje neko krije.

Šabić je pred skup kojim je obeležen ovaj važan dan, kako prenosi N1, rekao da je institucija Poverenika praktično pred finansijskom blokadom, jer ako se ništa ne promeni u dogledno vreme, neće imati novac za plate zaposlenih do kraja godine.

Istakao je i da je primena zakona i ostvarivanje prava suočena sa činjenicom da Vlada Srbije "ne izvršava elementarne obaveze".

Pre svega obavezu da prinudom obezbedi izvršenje odluka Poverenika i da obezbedi da javnost dobije informacije onda kad ih neko uskraćuje - navodi Šabić.

Poverenik je pomenuo i da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravo "simbolično i selektivno pokreće postupke protiv prekršioca zakona, tako da je to jedva iznad kozmetičkog nivoa", čime se uskraćuje pravo javnosti da zna.


Na Međunarodni dan prava javnosti da zna uručena i priznanja

Povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, Poverenik je uručio i priznanja, a kako prenosi RTS, Komisija je odlučila da i ove godine ne dodeli glavno priznanje ni jednom organu u kategoriji republički i pokrajinski organi. Ipak, Ministarstvo kulture i informisanja je dobilo nagradu za "najbolji Informator o radu".

Za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna, u kategoriji pravosudnih organa, nagradu je dobilo Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, a u kategoriji republičke agencije, zavodi i druge organizacije JP Emisiona tehnika i veze.

Za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji lokalnih organa javne vlasti nagrada je pripala Gradu Zrenjaninu, a posebno priznanje, nagrada i statueta za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu dodeljena je Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) - prenosi RTS.

Skup je organizovao Poverenik za informacije od javnog značaja, Misija OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama i novinarska udruženja UNS i NUNS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    21:49 // 28. 9. 2018.

    Toliko o slobodi medija u Srbiji

  • Aperkat

    17:04 // 28. 9. 2018.

    Nema druge Sabicu,obratiti se evropskim institucijama,mada i oni ne razumeju nasu stvarnost i vlastodrsci ih premantaju.

    • xyz

      23:49 // 28. 9. 2018.

      Ehehe, da eu brine o civilima, ne bi nas ni bombardovali..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: