Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:14, 21. 2. 2019.

| Društvo

Institut: Od gripa u Nišavskom okrugu preminulo 7 ljudi

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
maska
I dalje se ne zna koliko je pacijanata hospitalizovano i kakvo je njihovo stanje; foto: A. K.

Deset dana do javnosti nisu dolazile informacije o broju obolelih i umrlih od gripa u Nišavskom okrugu. Epidemiolog Marina Kostić iz niškog Instituta za javno zdravlje je konačno otkrila da je u ovom reonu od početka godine od gripa preminulo 7 ljudi, a da je od toga u Nišu bilo 5 smrtnih slučajeva. Jedna osoba preminula je u Topličkom okrugu.

Ovi podaci su konačno objavljeni na današnjoj sednici gradskog Saveta za zdravstvo, a epidemilozi ističu da se broj obolelih smanjuje.

Kako je pojasnila Marina Kostić iz Instituta za javno zdravlje, od početka godine do danas u Nišavskom okrugu je zabeleženo 8.785 osoba koje imaju simptome slične gripu.

Što se Grada Niša tiče broj obolelih od početka godine je 7.712 od oboljenja sličnih gripu, inače od samog gripa 1.004 obolele osobe, od čega su 24 laboratorijski potvrđene. U Gradu Nišu ima 5 smrtnih slučajeva, u Nišavskom okrugu 7 - kazala je Kostićeva.

Najviše obolelih bilo je od 11. do 17. februara, kada je u Nišu i prijavljena epidemija i kada su nadležni zaćutali o epidemiološkoj situaciji. Prema njenim rečima, od tada broj obolelih opada i ove nedelje je bilo skoro duplo manje onih koji su imali simptome slične gripu.

Kostićeva je iznela i podatak da je i u Topličkom okrugu zabeležen jedan smrtni slučaj koji je povezan sa gripom, ne precizirajući u kojoj opštini. U ovom okrugu, dodaje, od početka godine je registrovano 4.789 osoba sa oboljenjem koje je slično gripu, kao i 40 "pojedinačnih prijava".

Pik oboljevanja od oboljenja sličnih gripu u Topličkom okrugu je bio u 4. izveštajnoj nedelji i od tada opada - dodaje.

Podsetimo, nadležni ćute i o dve nove žrtve gripa koje su, prema nezvaničnim informacijama iz Vranja i okoline, a jedino što su u Kliničkom centru Niš potvrdili, pre nego što je epidemija prijavljena, je da je od gripa preminula 26-godišnjakinja, stariji muškarac, 44-godišnja Nišlijka i dve starije osobe.


Usred epidemije nadležni "prebacuju loptu"

Koliko je pacijenata na lečenju i ima li među njima dece, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i da li je neko životno ugrožen Kostićeva nije znala, jer kaže da te podatke imaju samo u Kliničkom centru Niš i tvrdi da ih ne prosleđuju Institutu.

Ipak, iz Kliničkog su tvrdili drugačije i tako objasnili svoje ćutanje.

Naša zakonska obaveza je da prosleđujemo podatke Institutu za javno zdravlje Niš, a oni dalje Institutu “Batut” koji daje presek stanja i informacije medijima – bili su izričiti do sada u Kliničkom centru.

Novinare su uputili i da podatke ubuduće potraže u "Batutu", gde u nedeljnim izveštajima ne iznose detalje, a na novinarska pitanja ne odgovaraju.

U prošlonedeljnom izveštaju ove ustanove objavljeno je samo da je za 7 dana bilo 14 novih žrtava gripa, ali ne i koliko je njih sa juga.


Deca kreću u školu, virus će se širiti

Iako ističe da se broj obolelih od gripa smanjuje u celoj Srbiji, pa i u Nišu, epidemiolog Bratislav Tiodorović kaže da će virus nastaviti da se širi do kraja meseca i u martu, jer deca sledeće nedelje kreću u školu.

Činjenica je da će deca poći u školu sledeće nedelje, ovaj potez sa produženjem raspusta je dao efekat, ali imali smo i toplo vreme koje nije išlo na ruku virusu. To ne znači da neće biti oboljenja, biće ih i do kraja februara i najverovatnije i u martu - dodaje.

Podsetimo, raspust je produžen zbog gripa i deca ove nedelje odmaraju da se on ne bi širio, ali se od ponedeljka 25. februara vraćaju u klupe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sonja

    07:30 // 23. 2. 2019.

    Doktori primaju sve pacijente koji dodju it trude se da im pomognu. Poznato je da od gripa i u svetu umiru milioni ljudi. A virusi su sve opasniji i mutirani, a narod sve siromasniji i sa losom ishranom, imunitetom, pa bombardovanje, toksini u okruzenju. Sve to doprinosi losoj osnovi imuniteta.Tu treba popravljati- dovoljno para,vakcina i doktora. Ne treba rusiti poverenje u kakvo takvo zdravstvo.

  • Najdan

    23:17 // 21. 2. 2019.

    Лекари из Хигијенскоог боље мање да пребацују лопту на болнице које се муче и лече све тешке пацијенте ризикујући своје здравље и своје породице, док они само ударају рецке и командују шта да се ради.Могли би да објаве медијима колико су вакцина против грипа они требовали за град Ниш,и округ у односу на број становника,деце,старијих болесних лица,радника у здравству. Нек они лече кад све знају

  • Naissus

    18:46 // 21. 2. 2019.

    Od kog gripa? Ovog nepostojeceg?? Ma nemoguce …. lose ste culi. Lekari se ubise cutanjem, da neceg ima sigurno bi objavili

    • Ma da

      08:00 // 22. 2. 2019.

      Zvanično! A nezvanično? Devojka, pa profesorka, pa čiča, pa policajac, pa u prošli četvrtak ili petak 5 kom.što nije objavljeno= 7.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: