Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 31. 7. 2020.

| Društvo

Institut za javno zdravlje: U Nišu su rezultati testova na koronu “danas za sutra”

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
vatreno
"Vatreno oko" samo za analizu, ne i uzimanje uzoraka; foto: Vanja Keser

Nikada se u Nišu nije čekalo duže “od danas za sutra” na rezultate testova na kronu, tvrdi v.d. direktor Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović. Naglašava da oni u istom danu rezultate za 90% uzoraka šalju laboratorijama, a da one posle obaveštavaju građane. Na lageru Instituta, koji sada raspolaže i laboratorijom Vatreno oko, ukupno je 17.000 PCR testova.

Niški Institut za javno zdravlje se sve više otvara ka javnosti i medijima, pa nakon što su odgovorili na mejl sa pitanjima novinara, i direktor Stojanović se prvi put javio na telefon.

On kaže da će se u novootvorenom “Vatrenom oku” samo obrađivati uzorci ali ne i uzimati, kao i da nije moguće zakazati termin za davanje brisa u ovoj laboratoriji.

“Vatreno oko” je laboratorija i nije prijemno odeljenje. Zakazivanje nema veze sa Vatrenim okom. - objašnjava Stojanović.

Uzorci na analizu, kako kaže, stižu iz celog regiona, a za Niš se uzimaju u Domu zdravlja i u Kliničkom centru.

Direktor tvrdi da se u Nišu nikada nije čekalo na rezultat duže “od danas za sutra”.

U 90% slučajeva uzorci koji se prime ujutru, stižu na mejl ustanova istog dana, a da oni verovatno istog dana ili sutradan obaveste ljude koje su uzorkovali o rezultatima - priča direktor.

Ovu informaciju demantuju brojni građani koji su se prethodnih meseci javljali redakciji i tvrdili da na rezultate čekaju i po nekoliko dana. Tako su se i pravile gužve ispred trijažnih cenatra, iako se informacija o rezultatu testa šalje i na mejl.

Stojanović najavljuje i da bi danas trebalo da stigne još 5.000 PCR testova za Niš, kao i da određenu količinu ovih testova već imaju.

U ovom trenutku imamo 17.000 PCR testova ukupno, uključujući i onih 5.000 koji treba da stignu danas. - zaključuje Stojanović.

Kako je saopšteno i na jučerašnjem svečanom otvaranju, maksimalni kapacitet za obradu uzoraka u “Vatrenom oku”, koje je danas zvanično počelo sa radom, je 1.000 uzoraka dnevno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    18:57 // 1. 8. 2020.

    Ватрена барака употпуњује био хазарде у самом центру града! Одлично се слаже са туберкулотичарима измештеним скоро тик поред ње! Још крематоријум да сазидају на травњаку испред ОРЛ, да се све дими и пуши- и садржај ће бити комплетан!

  • BATA

    13:10 // 1. 8. 2020.

    Izgleda da je namerno izgradjena tu da bi ko u Vuhanu moglo nevidljivo direktno na ulicu da izleti.Soros zida samo na vidljivim mestima.Pitanje da li ima bilo kakav dokument za izgradnju i da li se uklapa u prostorni plan.To izgleda nije bitno,bitno je zastrasivati u okviru lecenja.Mi bre pravimo kovid bolnice,izgleda da zivot prestaje,postajemo zrtve vidovitih tirana.SZO pravi poslusnike lekare.

    • No1

      14:43 // 1. 8. 2020.

      @BATA : "SZO pravi..." !
      Mi smo ih izmislili pre SZO !
      Pitaj Koña !

  • Zzmz

    12:03 // 1. 8. 2020.

    Predlažem olimpijskom komitetu da uvede laganje kao olimpijsku disciplinu. Bili bi svetski prvaci ,i naravno mi bi ponosno stajali na tronu za zlatnu medalju!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: