Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 24. 6. 2019.

| Društvo

Interesovanja budućih brucoša: Filozofski vodi, na začelju Tehnološki fakultet

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
univerzitet-nis-jun2019-foto-jcm
Preko 5.000 mesta za brucoše na Univerzitetu u NIšu ove godine; foto: J. C. M.

Na niškom Univerzitetu ove godine je najviše prijava budućih studenata pristiglo na Filozofski fakultet, a interesovanje je veliko i za Elektronski i Medicinski. Najmanje zainteresovanih je za Tehnološki fakultet u Leskovcu, Pedagoški u Vranju i studije matematike i fizike na PMF-u.

Devetnaestogodišnji Bogdan Najdanović kaže da se lako odlučio za Filozofski fakultet - jer voli nemački jezik, a za 30 mesta na ovoj novoj studijskoj grupi on će se nadmetati sa 55 kandidata.

Isprva sam želeo da upišem isti jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, međutim, čim sam saznao da je naš fakultet dobio akreditaciju za otvaranje departmana, predomislio sam se i doneo odluku da osnovne studije završim u Nišu - kaže Bogdan.

prorektor-vlastimir-foto-jcm foto: J. C. M. Sa Filozofskog saopštavaju da se za polaganje prijemnog ispita na nekom od 13 studijskih programa prijavilo ukupno 865 kandidata. Najviše je prijavljenih za studije psihologije - 211 za 90 mesta, kao i za anglistiku, a popularni su i programi komuniciranje i odnosi s javnošću, socijalna politika i socijalni rad, pedagogija i nemački jezik i književnost.

Prijavljivanje se na fakultetima završilo juče, a sutra počinju prijemni ispiti. Prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu Vlastimir Nikolić kaže da se za 5.171 mesto prijavilo 4.366 potencijalnih brucoša.

Najveće interesovanje je pored Filozofskog bilo za Elektronski fakultet gde se prijavilo 650 i Medicinski gde se prijavilo oko 600 kandidata. Solidno je dobro interesovanje za studije na Fakultetu umetnosti, gde se prijavilo oko 90 kandidata za 60 mesta - objašnjava Nikolić.

Kaže da su najprivlačnije studije bile one za koje se zna da su tražene na tržištu rada - poput IT sektora, pa tako ima duplo više kandidata nego mesta za studije računarskih nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu.

S druge strane, mali je broj onih koji žele da studiraju matematiku i fiziku. Za studije matematike gde ima 77 mesta prijavila su se 32 kandidata, a za fiziku njih 13 za 44 mesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva Popov

    16:19 // 26. 6. 2019.

    Ovo nisu realne i stvarne brojke. Na Filozofskom je više od 200 kandidata imalo dvojne prijave. To znači da se realno prijavilo manje od 650 kandidata. To je ravno katastrofi, ako imamo u vidu da se samo pre pet/šest godina na taj fakultet prijavljivalo i po 1100 kandidata.

  • Iskreno

    15:53 // 25. 6. 2019.

    Ma koji Filozofski ? Gde ce raditi ? Sem Nemackog Filoz. je cist promasaj. Elektronika, Masinstvo, Stomat, Medicina.Farmacij.Sve drugo gublenje vremen

  • Logicno

    20:07 // 24. 6. 2019.

    U ovoj zemlji se favorizuje nekoliko profesija. A kad izgubite matematicare i inzenjere, onda cete ih se setiti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: