Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 19. 7. 2021.

| Društvo

Interesovanje veliko, ali loše urađen prijemni - na niškom Medicinskom fakultetu ostala 72 slobodna mesta

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Medicinski fakultet
Interesovanje veliko, ali loše odrađen prijemni; foto: V. Keser

Iako je bilo preko 400 kandidata za smerove medicina i stomatologija na Medicinskom fakultetu u Nišu, čak 72 budžetska mesta ostala su nepopunjena nakon prvog upisnog roka, što je nešto što se nije desilo već godinama, jer na ovom fakultetu uglavnom ne ostaje mesta za drugi rok. Prodekan za nastavu za studije medicine Rade Čukuranović i prorektor niškog Univerziteta Vlastimir Nikolić smatraju da je glavni razlog loše odrađenog prijemnog ispita pandemija zbog koje je, ističu, kvalitet nastave u srednjim školama opao.

Iako je na medicini ove godine na budžetu bilo mesta za 180 kandidata, od prijavljenih 306 tek 149 njih prešlo je prag za upis od 31 poen. Na stomatologiji je od 60 mesta popunjeno samo 26, a prijemni je polagalo 95 brucoša.

Godinama unazad nije se desilo da u drugom upisnom roku bude toliko slobodnih mesta na budžetu na ovom fakultetu, kaže prodekan za nastavu za studije medicine Rade Čukuranović. Kako navodi, interesovanje za medicinu bilo je neznatno manje nego prošle godine, ali su brucoši loše odradili prijemni.

Ovo je nova situacija za Medicinski fakultet. Pandemija je uticala na kvalitet nastave, ali i pripreme za prijemni ispit. To bi mogao biti realan razlog za slabu prolaznost. Nastava u srednjim školama je delom bila onlajn, delom uživo, a časovi su bili skraćeni. To je godina u kojoj se đaci osim što imaju redovnu nastavu intenzivno pripremaju za prijemni. Te pripreme su sada bile onlajn i naši kandidati očigledno nisu bili pripremljeni za prijemni ispit kao što su bili ranijih godina - objašnjava Čukuranović.

Da je pandemija jedan od glavnih razloga loše odrađenog prijemnog na Medicinskom fakultetu smatra i prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu Vlastimir Nikolić i kaže da su testovi bili standardni, ali da deca nisu imala priliku da se pripreme na odgovarajući način.

Oni su imali dovoljan broj prijavljenih kandidata, to uopšte nije bilo sporno. Pitanja su bila standardna, ali vreme korone je učinilo svoje. Pitanje je koliko je bilo te nastave uživo, koliko su deca u srednjim školama imala priliku da pitaju, da se pripreme na odgovarajući način. I te pripreme privatno su bile verovatno onlajn i drugačije nego prethodnih godina. Za Medicinski se prijavljuju deca sa najboljim ocenama iz srednje škole, tako da je ovo bilo neočekivano - navodi Nikolić.

Prema konkursu za upis u drugom upisnom roku, medicinu će moći da upišu još 32 kandidata na budžetu, kao i dva na samofinansiranju, dok je za stomatologiju otvoreno još 40 budžetskih i 12 samofinansirajućih mesta.

Osim stomatologije i medicine, u drugom upisnom roku na ovom fakultetu ima mesta i na farmaciji, ali za 12 samofinansirajućih studenata, kao i za osam samofinansirajućih studenata na strukovnim studijama za sanitarno-ekološkog inženjera.

Kandidati se mogu prijaviti od 23. do 26. avgusta, prijemni će biti održan 7. septembra, a upis je zakazan za 15, 16. i 17. septembar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    15:07 // 19. 9. 2021.

    Pitam šta da rade deca koja su položila prijemni ali su na rang listi 50 a primaju samo 32 ko donosi odluku koliko deteta treba biti primljena a svakoga dana je priča kako nam beže doktori da nema dovoljno lekara.Zašto Vi kao novinari ne odete i pitate čija deca su položila prijemni dali su to deca radnika ili su to deca doktora,profesora,sudija,inspektora,policije i snsovce.

  • Micic Tamara

    21:25 // 19. 7. 2021.

    Ako malo proanalizirate listu sa stomatologije videćete da je simptomatično da su prijemni ispit sa vrlo visokim brojem ostvarenih bodova položili kandidati koji su imali veoma mali broj poena iz srednje škole,tj.imali dovoljan i dobar uspeh.Ovo je stvar za inspekcijski nadzor!Na ostalim univerzitetima su na medicinskim naukama popunjena mesta u prvom roku!Ko leči komplekse praveći ovakve testove?

    • L

      10:43 // 20. 7. 2021.

      Potpuno netačno, u Beogradu je ista situacija kao u Nišu, manje od pola kandidata je položilo prijemni.

    • Smuk

      14:41 // 20. 7. 2021.

      @ Micic Tamara : "Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије" , "leči komplekse" - svoje a i tudje , sastavljajući teKstove , koji važe za sve fakultete na teritoriji Rep. Srbije !
      Je l' da je simptomatično ?

  • Срба

    20:54 // 19. 7. 2021.

    Ууу, супер! Јел’ мог’ се упишем ја са мојих 50 година?? Мсм, интересује ме да лечим људе.... можда успем да подигнем ниво и квалитет рада у КЦ Ниш......

    • ????&!!!!

      22:36 // 19. 7. 2021.

      @Срба : Normalno, humanizam pre svega!Pa, kad' ćete ako ne sad' ?
      I ja sam razmišljao da upišem ali kada videh da i bez Med. fakulteta mnogi bolje i više znaju od dipl. lekara i doktora,te rekoh sebi - "što da gubim vreme,nego čitaj kod kuće a ukućani neka te prepitaju.Završavam 100% na vreme ali ne sa visokim prosekom, da ne bude sumnjivo"!Drugim rečima, da se uprosečim sa "strukom" i ostalima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: